Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws Overzicht 2003Wereldkampioen karate in Alkmaar

De Hilversummer Daniël Sabanovic, wereldkampioen karate in 2000 en nummer twee van de wereld in 2002, was zaterdag 20 december te gast bij karatevereniging Funakoshi en het rayon NW Nederland van de KBN. Ruim 80 karateka’s van verschillende clubs leerden de fijne kneepjes van deze karatetopper. De enthousiaste deelnemers oefenden diverse combinaties van stoot- en traptechnieken, waarbij de nadruk lag op ontspanning en snelheid. Vooral dankzij de demonstraties van de karatetopper pikte jong en oud de oefenstof razendsnel op.

Met de gastles van Sabanovic sloot Funakoshi een succesvol en actief jaar af. Er werd met succes aan tal van wedstrijden deelgenomen en meerdere kampioenen en bekende karateka’s kwamen naar Alkmaar om lessen te verzorgen. Na een korte kerstvakantie begint de vereniging in het nieuwe jaar weer met de trainingen, cursussen voor beginners en diverse activiteiten.

Funakoshi scoort bij NK cadetten en junioren

John Bosch eerste plaats John Bosch bij de jongens en Ella Doesburg bij de meisjes hebben zondag 7 december in Utrecht bij de Nederlandse Kampioenschappen karate voor cadetten en junioren de nationale titel veroverd op het onderdeel kata. De derde plaats bij de meisjes ging daarnaast naar Maaike Leijsen, terwijl Louis Leijsen bij de jongens met een vierde plaats net naast het podium eindigde. John Bosch was uitstekend op dreef. Verloor hij vorige maand bij het NK voor senioren nog teleurstellend in de eerste ronde, dit keer was er geen houden aan. Met flitsende technieken liet hij zijn tegenstanders kansloos. In de finale won hij van Dennis Franken, die vorige maand nog Nederlands kampioen bij de senioren werd.

Bij de meisjes was Ella Doesburg een klasse apart. In vier ronden kreeg ze geen punt tegen. Nadat ze jarenlang de wedstrijden bij de jeugd domineerde, scoorde ze nu ook het maximale resultaat in haar eerste nationale wedstrijd bij de cadetten. Maaike Leijsen verloor in de tweede ronde, maar vocht zich via de herkansing knap terug naar een verdiende derde plaats. De andere deelnemers van Funakoshi, Wouter Visser en Emiel Bothenius Lohman werden in de voorrondes uitgeschakeld.

Funakoshi dames verrassen opnieuw

damesteam 3e op open Franse Het damesteam van Funakoshi heeft zaterdag 15 november bij de Open Franse karatekampioenschappen in Parijs de karatewereld opnieuw verbaasd met een derde plaats. Wie vooraf geld had ingezet op een overwinning van Nadia Bosch, Ella Doesburg en Maaike Leijsen in de eerste ronde op topland Italië had dit weekend goed kunnen verdienen. Negen van de tien keer winnen de Italiaanse dames gewoon, maar een kleine hapering in hun kata was voldoende voor Funakoshi om met de winst aan de haal te gaan.

Ons team met het Italiaanse mannenteam Dat uiteindelijk in de halve finale van Kroatië verloren werd mocht de pret niet drukken, met een derde plaats was opnieuw maximaal gepresteerd. De eerste plaats ging uiteindelijk naar de ijzersterke Franse dames die het thuispubliek op een fantastische demonstratie trakteerden. Individueel kwamen onze dames er niet aan te pas. De brutaliteit en het zelfvertrouwen die ze als team wel toonden ontbrak als ze alleen op de mat stonden.

Er is echter afgesproken keihard aan de slag te gaan om dat in maart bij de Open Nederlandse kampioenschappen nog eens beter over te doen! Op de foto zie je trouwens hoe populair onze dames waren bij het Italiaanse herenteam of was dit soms andersom? Waar onze trainer droomt van de geweldige kata’s van dit team lijkt het gesmoes en gegiechel van ons eigen supertrio toch op andere dromen te duiden.
Danexamens

Bij de examens voor zwarte band op zondag 15 november in Utrecht is Erik Meijer geslaagd voor 1e dan. Na een wat moeizaam begin herstelde hij zich voortreffelijk en mocht na ruim een uur hard werken zijn zwarte band met bijhorend diploma in ontvangst nemen.

Voor Jerry Tossijn liep het examen minder succesvol. Hij was waarschijnlijk teveel onder de indruk van het hele gebeuren want zijn technieken en kata's kwamen niet uit de verf. Dat moet dus nog een keertje over en we zijn ervan overtuigd dat het dan wel gaat lukken, want Jerry heeft zeker de vaardigheden in huis om wel een goed examen af te leggen!

Nederlandse Kampioenschappen karate

Nadia Bosch 2e plaats op het NK Kata 2003 Het NK karate 2003, dat zondag 2 november in Utrecht werd gehouden, is voor Funakoshi bijzonder succesvol verlopen. Zowel het herenteam als het damesteam legde op het onderdeel kata beslag op de eerste plaats. Bovendien ging ook de tweede plaats bij de damesteams naar Funakoshi en was er zilver voor Nadia Bosch in het individuele klassement (zie foto rechts). Het damesteam van Funakoshi met Nadia Bosch, Maaike Leijsen en Ella Doesburg was vooraf zwaar favoriet voor de titel. Na de derde plaats bij de Open Duitse Kampioenschappen vorige maand, kon de nationale titel de Alkmaarse karateka’s bijna niet ontgaan.

Teams succesvol bij NK 2003  Katateams Verrassend was wel dat het tweede team met Claudia Huijbers, Pamela Inostroza en Linda Naberman de finale haalde, meer dan een tweede plaats zat er echter niet in. Bij de heren ging de zege overtuigend naar Desmond Hafkenscheid, John Bosch en Louis Leijsen. Nadat in de eerste ronde, de kampioen van vorig jaar, Tadashi uit Rotterdam werd verslagen lag de weg naar de winst open.

Individueel bleven de prestaties wat achter bij de hooggespannen verwachtingen. Nadia Bosch haalde wel de finale maar moest daarin haar meerdere erkennen in de Utrechtse Nicole de Kievid. Bij de heren was Louis Leijsen nog het dichtste bij het podium, maar hij verloor de strijd om de derde plaats.
Veel enthousiasme bij rayonstage

Bert van Bommel en Raymond Snel waren in Alkmaar voor een stage van het rayon NW Nederland van de KBN. De ruim 80 deelnemers die op dit unieke evenement waren afgekomen werden bovendien verrast met de komst van special guest sensei Konno.

In een perfecte trainingssfeer genoten de deelnemers met volle teugen van de lessen.

Bert van Bommel behandelde een aantal combinaties uit zijn boek en liet de deelnemers kennismaken met interessante trainingsvormen. Vol aandacht absorbeerde de grote groep karateka's de aangeboden lesstof.

Bij de les van de senseis Snel (rechts) en Konno (links) was het zweten geblazen. De eerst nog zo koude zaal veranderde in een sauna. Het water liep werkelijk langs de muren. Maar het was een genot om deze rivalen van weleer samen aan het werk te zien. Het werd dan ook een perfecte dag, waar de deelnemers met veel plezier op terug zullen kijken.

Damesteam derde bij German Open

Ruim 500 deelnemers uit 25 landen namen zaterdag 20 september deel aan de Open Duitse kampioenschappen in Bonn. Onder de deelnemers topteams als Italië, Frankrijk, Kroatië, Duitsland en het in opkomst zijnde Turkije. Tussen de vele nationale teams bevond zich ook ons eigen clubje Funakoshi met 8 deelnemers. En niet zonder succes, want ons damesteam kata met Nadia, Ella en Maaike behaalde een fantastische derde plaats te-midden van de internationale toppers. Het herenteam verloor ondanks een goede kata in de eerste ronde van het sterke Kroatië.

Individueel slaagden onze jongens en meisjes er niet in het podium te bereiken. Nadia won de eerste twee ronden overtuigend, maar werd mede door een balansverstoring in haar kata in de derde ronde uitgeschakeld. De overige deelnemers werden al eerder uitgeschakeld. Bij het kumite waren er voor Nederland nog wel twee derde plaatsen voor Virgil Fisser en Daniël Sabanovic.
Vijfde Open titel voor Ella Doesburg

Voor de vijfde keer ging de eerste plaats tijdens de Open Nederlandse kampioenschappen karate naar Ella Doesburg. Aan het belangrijkste karatekampioenschap voor jeugd dat zondag 30 maart in Den Haag werd gehouden namen dit jaar bijna 400 karateka’s uit tal van landen deel. Met haar flitsende technieken was de 15-jarige Alkmaarse opnieuw de voltallige concurrentie te snel af. Haar kata “Gojushiho Dai”die zij in de finale liet zien was van hoog niveau en voldoende om de eerste plaats te veroveren.

Voor de jeugd van Funakoshi was er nog meer succes in het sterke deelnemersveld. Dennis Selmanovic veroverde de eerste plaats bij de jongens van 10 en 11 jaar en zal de komende jaren nog meer van zich laren horen. Een tweede plaats was er voor Gisouk Joemrati. Derde plaatsen ging naar Nyamka Idema, Louis Leijsen, Rosanne Stoker, Tara-Louise Kraaijeveld en Maaike Leijsen.

Daarnaast legde Funakoshi bij de teamwedstrijden beslag op één eerste en drie tweede plaatsen. Trainer Johan Doesburg was uiteraard zeer tevreden over de resultaten van zijn pupillen: “Onze karateka’s hebben zich uitstekend gepresenteerd tijdens dit zware kampioenschap. Als je zo presteert tussen de Duitse, Belgische, Slowaakse en Russische deelnemers heb je het goed gedaan. Er had zelfs nog wat meer ingezeten, want enkele van onze karateka’s grepen net naast de derde plaats. Daar gaan we aan werken voor volgende keer.”
Funakoshi scoort in België

De karateka’s van Funakoshi hebben zondag 19 januari tijdens het internationale karatetoernooi in het Belgische Veerle goed gepresteerd. Ella Doesburg wist voor de zesde opeenvolgende keer het toernooi op haar naam te schrijven. Een unieke prestatie, want de concurrentie is bijzonder groot. Ook deze keer was echter niemand tegen de flitsende technieken van de 15-jarige karateka opgewassen. Bij de meisjes in de jongste categorie was de finale een Funakoshi-aangelegenheid. Nadia Levy bleef op overtuigende wijze haar clubgenote Tara Timmer voor. Nadia Bosch, bij de senioren, en Maaike Leijsen bij de junioren moesten dit keer genoegen nemen met een tweede plaats. Dennis Selmanovic was de enige die bij de jongens in de prijzen viel. In de categorie t/m 12 jaar veroverde hij de derde plaats. Desmond Hafkenscheid, Glenn den Besten en Louis Leijsen eindigden in hun categorie net naast het podium.