Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws Overzicht 2004Derde ronde kata-competitie

Nadia behaald 1ste plaats in de topgroep Zaterdag 18 december was de derde ronde van de Funakoshi katacompetitie en waren er ook de eerste karateka's die erin slaagden de grens van 40 punten te passeren. Zo zie je op de foto Joey, Quincy en Jelle met hun prijs. Zij gaan nu op weg naar de 80 punten en de volgende prijs. De volgende ronde verwachten we nog veel meer prijzen uit te kunnen delen, want een heleboel deelnemers zitten dicht tegen de 40 punten aan. De opkomst was trouwens weer geweldig, maar liefst 130 deelnemers van onze club! Alleen bij de witte en gele banden deden al 80 deelnemers mee. Wat een succes.

En ze lieten ook nog zeer goede kata's zien, je kunt duidelijk merken dat het iedere wedstrijdronde beter gaat. Zo gaan ook de deelnemers uit Heiloo en Schagen steeds beter scoren. Ga zo door jongens en meiden!


Piet den Ouden Wisseltrofee

Nadia behaald 1ste plaats in de topgroep Woensdag 15 december werd in Schagen alweer voor de vijfde keer het toernooi om de Piet den Ouden Wisseltrofee gehouden. Dit toernooi voor de Schager karateka's kende bij de jeugd meer deelnemers dan ooit, alleen viel de opkomst bij de senioren een beetje tegen in tegenstelling tot voorgaande jaren. Bij de jeugd ging de beker voor de tweede opeenvolgende keer naar Laura van Klink die haar broertje Joeri net voor wist te blijven. Bij de senioren was het Ladees Rajarathinam die na een spannende strijd Wim Waij en Stacey Marsman wist te verslaan.


NK karate voor junioren

Met eerste plaatsen voor Ella Doesburg en Wouter Visser domineerden de karateka's van Funakoshi zondag het onderdeel kata tijdens het Nederlands kampioenschap voor junioren. Bij de meisjes ging de titel evenals vorig jaar naar de 17-jarige Ella Doesburg. Nadat zij zich eenvoudig kwalificeerde voor de finale, werd het nog een spannende strijd tegen Sayra Aarts uit Gouda. Uiteindelijk trok de Alkmaarse met 2-1 aan het langste eind en veroverde voor de zesde keer de nationale titel bij de meisjes.

Wouter Visser plaatste zich voor de finale bij de jongens na in de voorronde onder andere Nederlands Kampioen bij de senioren Dennis Franken te hebben verslagen. In de finale versloeg hij overtuigend Jeffrey ter Heijden uit Rotterdam met een prachtig gelopen kata ‘Gojushiho Sho’, een oefening met een zeer hoge moeilijkheidsgraad. Louis Leijsen maakte het Funakoshi-feest compleet met een derde plaats.

Trainer Johan Doesburg was tevreden met de resultaten van zijn pupillen. "We hebben ons visitekaartje afgegeven voor de nationale kampioenschappen voor senioren die op 23 januari gehouden worden. Een week later staan de Open Franse kampioenschappen op het programma, misschien dat we daar ook weer voor een verrassing kunnen zorgen als we deze vorm vast kunnen houden."
Prijzenregen Funakoshi

Maar liefst zes eerste plaatsen veroverden de karateka’s van Funakoshi bij het Open Amsterdamse Karatekampioenschap op zondag 28 november. Een prestatie van formaat want aan het evenement namen maar liefst tien landen deel met onder andere sterke delegaties uit Japan en Australië. Vooral op het onderdeel kata waren de Alkmaarders weer ijzersterk. Nadia Bosch, vorige week nog winnaar in Duitsland, pakte haar tweede zegen op rij. In de finale liet ze haar Australische opponent kansloos met een schitterende kata ‘Goju Shiho Dai’. Claudia Huijbers was in de dezelfde categorie goed voor brons.

Bij de heren ging de overwinning naar Wouter Visser die na een lange blessure op de weg terug lijkt. Bij de junioren was er geen kruid gewassen tegen Ella Doesburg. In de eerste ronde maakte zij korte metten met haar Japanse tegenstandster en zette daarmee de toon voor een uitstekend toernooi. Ook clubgenoot Louis Leijsen werd in de finale met 3-0 aan de kant gezet. Bij de blauwe en bruine banden waren het Joram Burer en Linda Naberman die zowel bij de jongens als de meisjes de overwinning voor zich opeisten. Ook Emiel Bothenius Lohman was uitstekend op dreef en won maar liefst vier partijen. Helaas verloor hij er ook twee en moest genoegen met de vierde plaats.

Het protector karate is een nieuwe ontwikkeling binnen het karate, waarbij de deelnemers een plexiglas helm en een borstpantser dragen. Technieken kunnen vervolgens volle kracht uitgevoerd worden op deze beschermmaterialen. Hoewel het voor Pamela Inostroza de eerste keer was dat zij aan wedstrijden met deze regels meedeed, ging het haar bijzonder goed af. Met 12-4 versloeg zij haar tegenstandster in een eenzijdige finale.

Louis Leijsen verloor in een bloedstollende partij van de latere winnaar. Bij de stand 15-15 en nog een paar seconden op de klok meende hij yame te horen. Hij stopte en zijn tegenstander scoorde vervolgens het winnende punt. Jeroen Monster verloor in de eerste ronde nog kansloos maar kreeg vervolgens door hoe hij zijn punten moest scoren. Zijn volgende twee tegenstanders, waaronder een Australische sloper, gingen er dan ook aan maar helaas bleef ook Jeroen steken op een vierde plaats.

Nadia Bosch wint Niederrhein-cup

Nadia Bosch heeft zaterdag 20 november in het Duitse Kleve de Niederrhein-cup gewonnen. Vorig jaar werd Nadia in de eerste ronde verrassend uitgeschakeld, dit jaar liet zij er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was.

Nadia behaald 1ste plaats in de topgroep Bij de teamwedstrijden bereikte Nadia samen met Maaike Leijsen en Ella Doesburg eveneens de finale, maar moest daarin genoegen nemen met een tweede plaats. Een tweede plaats was er ook voor Louis Leijsen bij de junioren. Hij plaatste zich overtuigend voor de finale, maar moest daarin zijn sterke Duitse tegenstander voor laten gaan. Bij de meisjes junioren ging de derde plaats naar Ella Doesburg. Joram Burer hield zich uitstekend staande tussen de heren senioren en verloor de strijd om de derde plaats nipt met 2-1. Ook Pamela Inostroza greep bij het kumite met een vierde plaats net naast de prijzen. Jeroen Monster deed een dappere poging maar kon met zijn oranje band tussen alle zwarte banders geen potten breken.

Tweede ronde kata-competitie

Nadia behaald 1ste plaats in de topgroep Zaterdag 20 november werd de tweede ronde van de kata-competitie gehouden met nog meer deelnemers dan de eerste keer. Opnieuw waren er schitterende kata's te zien en gebeurden er onverwachte dingen. Wat te denken van Gijs uit Heiloo die halverwege de Heian Shodan moest plassen en bij terugkeer met een geweldige radslag zijn plaats weer innam. De score van 40 punten werd nog niet gehaald, kan ook niet in twee rondes, maar de volgende keer kan het gaan gebeuren. Sjors en Beau staan er uitstekend voor, want zij hebben nog geen wedstrijd verloren en hebben de maximale score van 30 punten behaald.
Zes prijzen in Stadskanaal

Met zes prijzen in de tas keerden de Funakoshi karateka's terug van de Noordelijke Kampioenschappen in Stadskanaal. Bij het kata voor heren werd het podium door Funakoshi karateka's ingenomen. Joram Burer, wist zowel Louis Leijsen als Wouter Visser voor te blijven. Een knappe prestatie met zijn blauwe band. Bij de dames was er een derde plaats voor Claudia Huijbers. Ook bij kumite was er succes met tweede plaatsen voor John Bosch en Claudia Huijbers. Beiden waren goed op dreef maar verloren hun finale vooral door te hard contact.

Bij het toernooi gaven zowel ons dames- als herenteam een spetterende demonstratie teamkata met bunkai.


2e dan karate

Bij de zwarte band examens van de Karatedo Bond Nederland op zondag 7 november in Utrecht zijn maar liefst drie karateka's van Funakoshi geslaagd voor de tweede dan. Ella Doesburg, Louis Leijsen en Peter Weel lieten zien dat zij de technieken en gevechtsoefeningen van het karate prima beheersen en slaagden met uitstekende cijfers. Theo Rijpkema slaagde voor de 1e dan, een prestatie die extra glans kreeg doordat hij als enige van de vijf kandidaten op zijn veld de jury wist te overtuigen van zijn kunnen. Voor Emiel Bothenius Lohman verliep het examen opnieuw teleurstellend. De examinatoren waren niet te spreken over de kumite oefeningen en hij zakte voor de tweede keer.

Kata-competitie van start

De Funakoshi kata-competitie is zaterdag 31 oktober van start gegaan met maar liefst 110 deelnemers. Het werd een waar feest met schitterende kata's. Voor sommige deelnemers was het nog even wennen, maar dat is niet gek als je pas drie lessen gevolgd hebt en 6 jaar bent, andere deelnemers waren duidelijk meer ervaren. Zaterdag 20 november is er een nieuwe ronde en kan iedereen opnieuw punten aan zijn totaal toevoegen. En kon je er deze eerste keer niet bij zijn, niets aan de hand, gewoon volgende keer meedoen, want je kunt dit seizoen nog heel wat punten halen.


Funakoshi jeugd

De jongste groep van karatevereniging Funakoshi bestaat uit jongens en meisjes van 6 en 7 jaar. Iedere maandag oefenen ze van 17.00 tot 18.00 uur hun karatetechnieken in de dojo (trainingsruimte) aan de Slochterwaard te Alkmaar. Flitsende verdedigingen worden begeleid door luide kreten, want ze willen natuurlijk allemaal net zo goed worden als de zwarte banden bij de club, waarvan er een paar zelfs Nederlands Kampioen zijn.

Binnenkort staan de eerste wedstrijden op het programma en waar laat je dan je kleren als je je karatepak aantrekt. Helderman Sport bood de oplossing, en gaf alle jonge karatetalenten van Funakoshi een schitterende sporttas cadeau. Ongetwijfeld gaan we de komende jaren nog veel horen van Eline, Joey, Sybren, David, Janne, Guus, Boy, Charide, Nathanael, Cem, Cissy, Nathaniel, Michael en Dayhana.


3e Plaats voor Nadia Bosch

Nadia Bosch van Funakoshi heeft zaterdag 9 oktober bij een internationaal karatetoernooi in het Duitse Mendig een derde plaats veroverd op het onderdeel kata. Het toernooi kende een sterk bezet deelnemersveld met 580 deelnemers uit 8 landen. Nadia verloor in de 3e ronde van de latere kampioene uit Duitsland maar wist via de herkansingen met de kata’s “Niju-shiho” en “Goju-shiho Dai” alsnog beslag te leggen op de derde plaats. Bijna was er bij de teamwedstrijden nog een derde plaats bijgekomen, maar samen met Ella Doesburg en Maaike Leijsen verloor het damesteam van Funakoshi met 2-1 de halve finale van hun Duitse tegenstandsters.

De overige deelnemers van Funakoshi kwamen in het internationale veld niet door de voorrondes. Tegenover het geweld van onze oosterburen kwamen de jongens en meiden van Funakoshi vooral kime tekort.

Shotokan Team Toernooi

De teams van Funakoshi hebben het goed gedaan bij de wedstrijden op zaterdag 25 september in Rijswijk. In de schitterende sporthal van het Europees Octrooi Bureau waren we met maar liefst 9 teams vertegenwoordigd. Bij de jeugd regenboogteams was Funakoshi Alkmaar goed op dreef. Valerie, Laura, Sjors, Roos en Aida bereikten met flitsende kata’s de finale, maar moesten na een 3-2 verlies met de tweede plaats genoegen nemen. Funakoshi Heiloo verloor met 4-1 de strijd om de derde plaats.

Bij de senioren regenboogteams ging de overwinning naar onze Alkmaarse afdeling. Op overtuigende wijze werd ASK Johan Bult in de finale met 4-1 verslagen. Het team met Bas, Stacy, Taner, Pamela en Joram mocht dan ook volkomen verdiend de eerste prijs in ontvangst nemen. Een eerste prijs was er niet bij de katateams (synchroon kata), waarbij zowel ons herenteam (2e plaats) als damesteam (3e plaats) niet opgewassen waren tegen het herenteam van Tadashii uit Rotterdam.Funakoshi kids op televisie

Vanaf maandag 6 september om 13.00 uur kun je een aantal van onze karatekinderen in actie zien op ROB TV de regionale zender.

Presentator Maarten volgt een proefles en heeft het zwaar. Eerst een pittige warming-up en daarna een aantal karate-technieken met aan het eind nog even sparren met Lavinia. Kijken dus, de uitzending wordt die week een aantal keren herhaald!

Samenwerking bij tegeltjestoernooi

Funakoshi en SI Tom van der Kolk gaan dit seizoen samen zes tegeltjestoernooien organiseren. Drie keer worden de wedstrijden gehouden in de dojo van Funakoshi en drie keer in het Sportinstituut. Bij een tegeltjestoernooi doe je vier of vijf katawedstrijdjes tegen karateka's van je eigen niveau. Doe je mee aan het toernooi dan heb je al één punt verdiend, voor een gewonnen partij krijg je drie punten en bij verlies nog altijd één punt. Je score van de dag wordt bewaard en opgeteld bij de andere tegeltjestoernooien. Heb je 40 punten verzameld dan krijg je je eerste tegel en bij de volgende 40 punten weer een tegel in een andere kleur.

De tegeltjestoernooien worden gehouden op zaterdagmiddag en duren niet al te lang omdat we de wedstrijden op vier velden houden. Allemaal meedoen, want deze toernooien zijn een prachtige kans om ervaring op te doen. In de agenda kun je zien wanneer de eerste toernooien gehouden worden.
Vrijwilligersavond

De romantiek droop van de vrijwilligersavond op dinsdag 6 juli af. Siegfried de 'Black Knight' duelleerde op het scherpst van de snede met Fons d' Artagnan om de gunsten van jonkvrouw Ingrid, schatbewaarster van Funakoshi, die vanaf de bank het gevecht met rode konen gadesloeg.

Onder leiding van maitre Jeroen Divendal van de Alkmaarse schermvereniging kregen de vrijwilligers die zich het hele jaar hebben ingezet voor Funakoshi les in de fijne kneepjes van het schermen. De vertrouwde Japanse termen werden vervangen door Franse benamingen, maar verder hadden heel wat technieken en tactieken overeenkomsten met het karate. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de groep met rasse schreden door de oefenstof heen ging en er al snel geduelleerd kon worden. Het ging er daarbij fanatiek aan toe en er werd heel wat vocht verloren door de warme pakken en de helm op je hoofd.

Na afloop konden alle aankomende musketiers in de feestzaal van ons kasteel aan de Slochterwaard hun vochtgehalte echter weer op peil brengen met een gezellig drankje en een hapje.


Trainersdag

Zondag 20 juni werd in onze dojo aan de Slochterwaard door het rayon een trainersdag georganiseerd. Bewegingswetenschapper Jan Bloem en ex-bondscoach Ries van Toorn behandelden het onderwerp thematische training bij jeugd. De ruim 30 aanwezige leraren konden flink aan de slag met diverse oefenvormen. Chinees boksen, Mongools worstelen, de karatekid en Schipper mag ik overvaren (van China naar Japan), het kwam allemaal aan bod. Meer creativiteit, minder drillen luidde het parool. Verdiep je in de belevingswereld van je karatekaatjes en wees meer een coach dan een leraar. Voor veel aanwezigen ging er een wereld open en dat is precies waar deze dag voor bedoeld was.
Stage in Rijswijk

Zaterdag 19 juni nam een aantal karateka's van Funakoshi deel aan de rayonstage in Rijswijk. Tijdens de eerste training behandelde Johan Doesburg de bunkai (uitleg) van de kata Enpi. Vier delen van de kata kwamen aan de orde, waarbij de nadruk lag op het herkenbaar houden van de kata en er tegelijkertijd iets aan toe te voegen. Soms zie je danexamens waar bunkai kata op het programma staat waarbij je niet kunt raden om welke kata het gaat en dat kan toch niet de bedoeling zijn.Tom Wessels verzorgde de tweede training met als onderwerpen het grondgevecht en het tanto-no-kata. Met zijn bekende praktische oefenvormen werden de deelnemers aan het werk gezet. Eerst flink rollen en kruipen over de grond, daarna aan de slag met het houten oefenmes. Voor je er erg in had was de training alweer voorbij.> Na de training waren we uitgenodigd om te blijven barbecuen en dat aanbod sloegen we natuurlijk niet af. We hebben ons heerlijk vol gegeten, er was zoveel dat zelfs Jeroen Monster niet alles op kon eten, en dat wil wat zeggen. Vervolgens namen we plaats op de tribune om op groot scherm naar Nederland-Tsjechië te gaan kijken. Ook dat was een aangename verrassing totdat Dick Advocaat in de 59ste minuuut .......Geweldige sfeer in de Hoornse Vaart

Nadia behaald 1ste plaats in de topgroep Bijna 300 deelnemers, een goed gevulde tribune, enthousiaste medewerkers en een strakke organisatie. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een fantastische happening van het katatoernooi op zondag 13 juni in sporthal de Hoornse Vaart te Alkmaar. En een happening werd het.

Om klokslag 10.00 uur beet de jeugd het spits af. Voor sommigen was het duidelijk de eerste wedstrijd, anderen hadden beduidend meer ervaring wat ook te zien was aan de kata’s. Eén ding hadden de deelnemers echter gemeen, iedereen deed zijn uiterste best en gedroeg zich bijzonder sportief. ’s Middags was het de beurt aan de senioren. Ook hier een bont deelnemersveld van beginners tot de nationale top. Verheugend was de grote groep ‘recreatieve’ karateka’s. Wat denk je van een poule van 16 deelnemers met witte en gele band in de categorie +35 jaar. Geweldig! Voor Funakoshi en van der Kolk was het leuk dat er maar liefst 31 prijzen werden veroverd met een prachtige eerste plaats voor Nadia Bosch in de dames wedstrijdgroep, mooier nog was de sfeer van sportiviteit en respect die de hele dag aanwezig was. Op de tribunes werd geklapt voor iedereen, van welke stijl of club dan ook.

Uitreiking van de cheque De opbrengst van het toernooi was bestemd voor ’t Praethuys. Dankzij sponsors, donaties, deelnemers en publiek konden we aan het eind van de dag een cheque van maar liefst 5500 euro overhandigen aan penningmeester Piet Zut van deze stichting. Een prachtig bedrag, bijeengebracht door de samengebundelde krachten van Funakoshi en Tom van der Kolk.

Goed weekend Funakoshi

bochum 5 juni 2004 Het is altijd leuk om te winnen, maar zeker in Rotterdam en Duitsland voelt het erg prettig aan. De karateka’s van Funakoshi hebben dan ook een bijzonder goed weekend achter de rug. De senioren waren zaterdag 5 juni actief in het Duitse Bochum. Pamela Inostroza haalde in de categorie t/m blauwe band de eerste plaats bij het vrije gevecht en legde op het onderdeel kata beslag op de tweede plaats. Jeroen Monster scoorde bij zowel het vrije gevecht als het kata een tweede plaats. Een tweede plaats bij het kata voor zwarte banden was er voor Claudia Huijbers.

rotterdam cup 6 juni 2004 De junioren waren zondag in Rotterdam aanwezig op een internationaal toernooi met 500 deelnemers uit o.a. België, Duitsland, Denemarken, Roemenië en de Oekraine. Louis Leijsen, Joram Burer en Bevin Commandeur behaalden in hun categorie de eerste plaats. Voor Ella Doesburg, Maaike Leijsen en Sjors Geurts was er een tweede plaats en Wouter Visser veroverde een derde plaats. Het lukte niet om op de middenstip te komen, maar de foto werd gemaakt bij de grootste badkuip van Nederland, als bewijs dat we echt in Rotterdam geweest zijn en volgens de fotograaf de prijzen voor de ‘poorten van de hel’ weggesleept hebben.


Tegeltjestoernooi

Zaterdag 22 mei was er weer een tegeltjestoernooi bij Tom van der Kolk. Dit keer waren er nog meer Funakoshi-deelnemers dan de vorige keer. Het werd dus gezellig druk in de zaal. Onze jongens en meiden verzamelden heel wat punten, het wachten is dan ook op de eerste tegel die meegaat naar de Slochterwaard. Mooi om te zien is ook dat het niveau van vooral de witte en gele banders iedere keer hoger wordt. Van zo'n toernooitje leer je heel wat en daar is het uiteindelijk om te doen!

Karateka’s draaien warm

Funakoshi en van der Kolk oefenden zondag 16 mei gezamenlijk voor het grote karatetoernooi dat beide clubs op zondag 13 juni gezamenlijk in sporthal de Hoornse Vaart organiseren voor stichting ‘t Praethuys. Ruim honderd karateka’s hadden zich in de Slochterwaard, de thuisbasis van Funakoshi, verzameld. Voor de organisatie was het een mooie gelegenheid om alles nog eens door te nemen en de deelnemers konden hun kata’s testen.

Dat het met de vorm wel goed zit bleek uit de flitsende oefeningen die te zien waren op de verschillende velden. Aan het eind bleven er acht winnaars in de verschillende categorieën over.Stacy Marsman, Quincy Sanousi, Naomie Keles, Soraya Hok-a-Hin, Ayrten Quirindoongo, Fabrice de Boer, Dennis Selmanovic en Joram Burer waren goed voor een eerste prijs.


Geslaagd

Nadia Bosch, Maaike Leijsen en Ad Veel zijn zondag 18 april bij de danexamens van de Karatedo Bond Nederland geslaagd voor de tweede dan. Maandenlang had het drietal zich intensief voorbereid tijdens de speciale zwarte band trainingen. Het zware examen bestond uit tal van stoot-, slag- en verdedigingstechnieken, daarna diende men een aantal kata's uit te voeren. Het programma werd afgesloten met diverse gevechtsoefeningen. Dat de inspanningen niet voor niets waren geweest bleek uit het juryrapport, alledrie de karateka's slaagden met uitstekende cijfers.

Voor Emiel Bothenius Lohman verliep het examen minder voorspoedig. Tot verbijstering van alle supporters slaagde hij niet voor de eerste dan. Iedereen had het gevoel dat Emiel een prima examen had afgelegd, maar daar dachten de examinatoren toch anders over. Over de inzet was men te spreken, maar de technieken vond men onvoldoende. Maar goed wie zijn wij om aan het oordeel van de jury te twijfelen. Dus gewoon volgende keer beter Emiel!


Funakoshi eerste bij Open Nederlandse Kampioenschappen

Het team van Funakoshi heeft zondag 21 maart de eerste plaats behaald tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen karate in Den Haag. Ella Doesburg, Wouter Visser en Louis Leijsen maakten indruk met hun spetterende demonstratie van de oefening ‘Enpi’. Met spectaculaire trap- en werptechnieken werd in de finale het nationale team van Slowakije verslagen.

Individueel waren de rollen omgedraaid. Zowel Wouter Visser als Ella Doesburg moesten in de finale het hoofd buigen voor hun Slowaakse tegenstanders. Ella Doesburg, die vijf jaar achtereen het kampioenschap op haar naam schreef, raakte daarmee haar ongeslagen status kwijt en moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Wouter Visser was uitstekend op dreef en bereikte na winst op tegenstanders uit België, Duitsland en Nederland de finale, daarin ging hij echter met 3-0 ten onder. Bij de jeugd waren er verder nog derde plaatsen voor de Funakoshi karateka’s Lavinia Bijl en Ayrten Quirindoongo en eindigden Fabrice de Boer, Sjors Geurts en Nadia Levy met een vierde plaats net naast het podium.
Tegeltjestoernooi

Funakoshi was zaterdag 20 maart met 9 karateka's aanwezig bij het Tegeltjestoernooi van Tom van der Kolk. Johan Doesburg was tevreden over het toernooi en de inzet van de deelnemers: "Ik zie dit toernooi eigenlijk als een extra training. Het is een mooie kans om wedstrijdervaring op te doen voor onze lagere banders. Ik ben ervan overtuigd dat alle deelnemers weer een beetje beter zijn geworden en daar draait het toch om bij karate. Het zou goed zijn als er volgende keer nog meer deelnemers van ons bij zijn en misschien dat we dan ook de eerste tegeltjes kunnen verdienen." Johan was trouwens ook te spreken over de vorderingen van de karateka's van Tom van der Kolk:

"Twee maanden geleden dacht ik bij atletiekwedstrijden beland te zijn. Nu gaat het al een stuk beter. De technieken worden netter afgewerkt en de standen worden beter en sterker. Momenteel hebben we 13 van deze kinderen bij ons op wedstrijdtraining en je ziet ze wekelijks vooruit gaan. Het is nog even een kwestie van tijd, maar ik denk dat de samen-werking zeker een paar kampioenen op gaat leveren."


Geweldige happening

Ons damesteam is maandag 15 maart niet gekozen tot sportploeg van het jaar in Alkmaar. Ze moesten verrassend de heren voetballers van AFC '34 voor laten gaan, waar we eigenlijk de meeste concurrentie van de trampolinespringers hadden verwacht. Succes was er wel voor Tom van der Kolk, waar judoka Jasmy van Spankeren voor de tweede keer tot talent van het jaar werd uitgeroepen. Sporter van het jaar werd wielrenster Yvonne Hijgenaar.

De organisatie had dit jaar kosten nog moeite gespaard om er een geweldige happening van te maken in theater de Vest. Mart Smeets kletste de avond aan elkaar, Jan Jaap van der Wal en Do traden op en de prijzen werden uitgereikt door topcoaches Ton Boot, Toon Gerbrands en Co Adriaanse.


FEBO-toernooi geslaagd

Het FEBO-toernooi is de afgelopen jaren een begrip geworden in Alkmaar. Met 150 deelnemers werd zelfs een recordaantal inschrijvingen bereikt en moest er voor het eerst in twee zalen gedraaid worden. Verheugend was het ook dat we bij de senioren maar liefst 40 deelnemers hadden, zodat er 8 teams samengesteld konden worden.

Voor de liefhebber van kata's was er van alles te zien in de Slochterwaard. Er deden kinderen mee die een spoedcursus van drie lessen achter de rug hadden en toch al heel goed de stappen van de Heian Shodan lieten zien en ook onze kampioenen traden op. Door de bijzondere opzet van het toernooi, deelnemers komen in ploegen van vijf tegen elkaar uit, werd het weer een wedstrijd vol verrassingen met soms onverwachte winnaars.


Hoofdsponsor FEBO-Purmerend had weer voor schitterende bekers gezorgd, Menthos gaf iedereen een zak snoep mee voor onderweg en de scheidsrechters en andere medewerkers hielpen mee er een geslaagde dag van te maken.

Tegeltjestoernooi

Twee karateka's van onze vereniging, Lennard en Rosella, namen zaterdag 21 februari deel aan het tegeltjestoernooi bij Tom van der Kolk. Bij deze competitie voor de beginnende wedstrijdkarateka kun je gedurende een heel seizoen punten verdienen. Haal je een bepaald aantal punten dan krijg je vervolgens een tegeltje, waarbij de kleur afhangt van het aantal behaalde punten. Lennard en Rosella verweerden zich uitstekend en lieten goede kata's zien. Volgende keer zullen we zeker met meer deelnemers naar het tegeltjestoernooi gaan.
Schaakavondje

Misschien dat we volgende keer maar gaan schaken in de zaal en trainen in de kantine. Zo druk was het vrijdag 13 februari bij de schaaksimultaan die Pamela en Jeroen gaven.Vanaf 18.30 uur tot na middernacht waren alle borden bezet door zowel kinderen als volwassenen. Pamela en Jeroen weerden zich dapper in deze marathonpartij, waarbij zij het op moesten nemen tegen zowel beginners als ervaren wedstrijdschakers. Xander en de combinatie Juan/Aida wonnen hun partij, nadat Jeroen zo vriendelijk was ze een dame voorsprong te geven.

Ook een ander boefje bleek middels een paar geniale zetten Pamela en Jeroen mat te hebben. Goed recherchewerk van Gerrit Jan Molenaar leerde ons echter dat dit mannetje zo nu en dan wat extra stukken verzette. Dat langdurig nadenken voor sommigen best zwaar is, was te merken aan Nico Waij. Hij kon zaterdagochtend in de kantine zijn ogen niet open houden. Vertederd keken onze kantinedames dan ook naar een over paarden, dames, lopers, pionnen en wie weet wat nog meer, dromende Nico. Het was een gezellige, lange avond.


Funakoshi karateka’s presteren goed

Met 11 prijzen kwamen de karateka’s van Funakoshi zondag terug van het nationale jeugdtoernooi uit Utrecht. Vooral de jongste deelnemers scoorden goed, in drie categorieën werd het podium zelfs volledig door de pupillen van trainer Johan Doesburg bezet. Bij de jongens t/m 9 jaar ging de eerste plaats naar Quint Verhaart, die na een spannende strijd Ivan Fung en Ayrten Quirindoongo achter zich hield. Tara Timmer werd overtuigend eerste bij de meisjes van die leeftijd. Ook bij de jongens van 10 en 11 jaar t/m groene band was het podium gevuld met de zwart-gele trainingspakken van Funakoshi.Fabrice de Boer ging Deniz Yildiz en Yannick de Bruijn voor. In de categorie jongens/meisjes vanaf blauwe band was de eerste plaats voor Lavinia Bijl met daarachter Dennis Selmanovic en Nadia Levy. In de oudere groepen was er minder succes voor Funakoshi. Alleen Sjors Geurts wist een derde plaats te veroveren bij de jongens van 12 en 13 jaar. Al met al was trainer Johan Doesburg tevreden met de resultaten:

“De jonkies hebben het natuurlijk fantastisch gedaan. In bijna iedere categorie waren ze oppermachtig. De oudere jongens en meisjes hadden het een stuk zwaarder en ontbeerden soms ook een beetje geluk. De karateka’s uit het samenwerkingsverband met Tom van der Kolk, die voor het eerst met ons mee waren, hebben het eveneens goed gedaan. Een prijs zat er nog niet in, maar ze kunnen zeker terugkijken op een geslaagd toernooi.”
Harde klappen in Anna Paulowna

Met maar liefst 18 karateka's was Funakoshi op zaterdag 7 februari afgereisd naar het winderige Anna Paulowna. In het koude ontmoetingscentrum Veerburg stonden twee trainingen op het programma.

In de eerste training werd o.l.v. Johan Doesburg de kata Enpi behandeld. Al tijdens de warming-up sprong, dook en vloog iedereen als echte zwaluwen door de zaal, geheel in de geest van deze kata 'zwaluwvlucht'. Nadat de vorm van de kata was geleerd aan de deelnemers, werd er enthousiast geoefend op enige toepassingen van de kata.

Na een korte pauze werd de les overgenomen door sensei Konno. Niet de eerste de beste, want deze Japanner is oud-wereldkampioen bogu-karate,wedstrijden waarbij gebruik gemaakt wordt van protectiematerialen als helm en borstpantser. Het thema van deze les betrof techniektraining tegen protectiematerialen en stootkussens.

Hoewel duidelijk uitgelegd werd dat er eigenlijk geen verschil is tussen katatraining en training tegen de stootzak, omdat beiden als doel hebben de techniek te verbeteren en zo correct moge-lijk uit te voeren, werd dit door sommige karateka's in hun enthousiasme vergeten. Zij probeerden alleen maar zo hard mogelijk te slaan of te schoppen en vergaten daarbij hun techniek. Zo werd het een interessante training, waarbij de één een heleboel nieuwe inzichten opdeed en een ander zich alleen maar lekker uitleefde.

Geslaagd

Zaterdag 31 januari zijn Ad Veel, Fons Kraakman, Siegfried Schorea en Peter Weel in Utrecht geslaagd voor de cursus dojo-assistent van de Karatedo Bond Nederland. Tijdens de cursus van zes zaterdagen kregen onze jongens onderricht in sociale vaardigheden, budoleer, gezondheidsleer, praktijk lesgeven en eigen vaardigheid karate. Met het einde van de cursus komt er ook een einde aan het voortdurend veranderen van de trainingstijden in Heiloo en wordt er voortaan weer gewoon op zaterdag lesgegeven.
Geslaagde start samenwerking Tom van der Kolk

Zaterdag 3 januari ging het samenwerkingsverband tussen Funakoshi en Sportinstituut Tom van der Kolk officieel van start met een gezamenlijke training in de sportschool te Alkmaar-Noord. Zo'n 25 jongens en meisjes van beide clubs kregen les van Johan Doesburg, geassisteerd door Ad Veel en Johan Roos. Er werd een aantal oefeningen uit de Heian Shodan behandeld die zowel voor de lage als hoge banders nog moeilijk genoeg waren. Er werd met veel enthousiasme getraind en de les van anderhalf uur vloog dan ook om. Tussendoor werden de karateka's en de vele aanwezige oudere en andere belangstellenden nog getrakteerd op een demonstratie van Nadia, Ella en Maaike. De geslaagde opening werd afgesloten met een glas champagne voor de volwassenen en limonade voor de kinderen.
Samenwerking

Funakoshi en Sportinstituut van der Kolk gaan de komende tijd intensief samenwerken op het gebied van karate. Leraren van Funakoshi gaan op dinsdag en vrijdag de lessen verzorgen in de sportschool. Karateka's van Van der Kolk kunnen daarnaast tegen een gereduceerd tarief wedstrijdtrainingen en lessen voor de hogere banden bij Funakoshi volgen. Bij wedstrijden zullen de karateka's van Van der Kolk voortaan voor Funakoshi uitkomen. Om het samenwerkingsverband op feestelijke wijze van start te laten gaan is er op zaterdag 3 januari in het sportcentrum aan het Klaas Bootpad te Alkmaar-Noord een demonstratie en o.l.v. Johan Doesburg een gezamenlijke training door een aantal jeugdleden van beide clubs. Ouders en leden van Funakoshi zijn van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen.