Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws Ľ Overzicht 2005Geslaagde stage

Zondag 18 december waren Bert van Bommel, Hans van Gaalen en Rob Jacobs te gast bij Funakoshi. Zij gaven les aan ruim 40 leden van witte t/m zwarte band. Bert van Bommel oefende diverse Enbu-vormen, waarbij de deelnemers elkaars aanvallen moesten overnemen. Dit leidde tot ingewikkelde combinaties waarbij zowel de hersens als het lichaam getraind werden. Hans van Gaalen en Rob Jacobs besteedden tijdens hun les vooral aandacht aan zelfverdedigingsvormen van het karate. Na afloop van de trainingen was er een heerlijk buffet met voor ieder wat wils. In december weer een stage met misschien nog meer deelnemers!

Kumite toernooi Hoorn

Met een grote afvaardiging reisde Funakoshi zaterdag 17 december af naar Hoorn. In samenwerking met sportschool Ton Neuhaus was een kumite toernooi opgezet voor jeugd t/m blauwe band. Maar liefst 70 deelnemers van 6 t/m 15 jaar deden hun uiterste best een van de vele mooie prijzen te bemachtigen. Van onze deelnemers slaagden Ayrten, Pearell en Wesley erin om in hun categorie eerste te worden. Daarnaast werd nog een aantal tweede en derde plaatsen veroverd. Tijdens de kumitetrainingen op zaterdag van 10.30 tot 11.30 uur gaan we er aan werken om in de toekomst nog beter te presteren. Heb je ook interesse om je in het vrij gevecht te bekwamen, kom dan eens meetrainen om te kijken of je het leuk vindt. Beschermingsmaterialen als handschoenen en een bitje heb je niet nodig als je komt proefdraaien, maar wel als je besluit om iedere zaterdag mee te doen.

Piet den Ouden Trofee 2005

Bijna 40 jeugdige karateka's streden woensdag 14 december in Schagen om de Piet den Ouden trofee. Met dit toernooi vierde de afdeling Schagen de 75ste verjaardag van haar oudste lid Piet den Ouden. Er konden weer punten voor de competitie verdiend worden, maar ook de grote beker voor de beste deelnemer van het toernooi. Winnaar van de wisselbeker werd Jeroen Steenhuis. De aanmoedigingsprijs ging naar Leroy van Nieuwkerk.

NK junioren

Maaike Leijsen en Joram Burer zijn 11 december tijdens het NK kata voor junioren in Utrecht net naast het podium geŽindigd. Beiden moesten genoegen nemen met een vierde plaats. Na afloop van het toernooi werd afgescheid genomen van bondscoach kata Hans Jansen. Hij gaf aan dat zowel de selectieleden als hijzelf de kwaliteiten misten om internationaal een rol van betekenis te spelen bij het kata. Daarom werden zowel zijn functie als de selectie opgeheven, aangezien door de KBN een redelijke kans op eremetaal tijdens een EK wordt geŽist. Technisch adviseur kata Dino Daussy neemt voorlopig een aantal taken over.Funakoshi 3e bij NK teams

Ons damesteam is zondag 27 november tijdens de Nederlandse Kampioenschappen voor teams op de derde plaats geŽindigd. Claudia Huijbers, Linda Naberman, Pamela Inostroza en reserve Maaike Leijsen moesten de teams van Choku (Zaandam) en Nauwelaerts (Haarlem) voor laten gaan.


Funakoshi prolongeert titel

Evenals vorig jaar hebben de karateka's van Funakoshi de eerste plaats behaald bij teamwedstrijden in Rijswijk. Bij de regenboogteams, bestaande uit een gele, oranje, groene, blauwe en bruine band, was Funakoshi opnieuw onverslaanbaar. In de voorrondes wonnen Joram Burer, Taner Dulger, Jeroen Monster, Annamaria Lopez Brea en Ron Wildschut hun eerste drie wedstrijden overtuigend. In de finale werd het tweede team van Funakoshi met 4-1 verslagen.

Het synchroonkata, waarbij drie deelnemers hun oefeningen zo gelijk mogelijk dienen uit te voeren, werd eveneens een prooi voor de karateka's van Funakoshi met een eerste en tweede plaats. Bij de jeugd was sportschool Snel uit Leeuwarden sterk en moest Funakoshi genoegen nemen met twee keer zilver en een keer brons.
Druk weekend Funakoshi

Zaterdag 29 oktober namen 16 karateka's van Funakoshi deel aan het Elhatri-toernooi in Eindhoven. De opbrengst van deze dag bedroeg maar liefst 10 prijzen! Wesley Kalkhoven, Valerie de Ruiter, Maissa Mendes, Reijer Leijsen en Laura Sommeling waren allen goed voor een eerste plaats. Tweede plaatsen waren er voor Enzo Claveau, Giorgio Fung en Linette Reuselaars. Voor Beau Zwierenberg en ZoŽ Meijer waren er derde plaatsen.

Terwijl de ene groep in Eindhoven zat, was een ander deel van onze club afgereisd naar Duitsland voor een internationaal toernooi en ook daar niet zonder succes. Fabrice de Boer werd eerste bij kata en tweede met ippon kumite, Quincy Sanoesi werd eerste met ippon kumite, Lavinia Bijl derde op dit onderdeel evenals Dewi Korving. Voor Jaleesa Tahapary was er een tweede plaats kata en Ella Doesburg derde. Ook het team met Maaike, Ella en Joram was succesvol met een eerste plaats.Voorbereiding

Zaterdag 29 oktober wordt een drukke dag voor onze karateka's. Er gaat een afvaardiging naar Duitsland om deel te nemen aan de Niederrhein-cup, anderen gaan naar Eindhoven voor het Elhatri kata-toernooi. Ter voorbereiding werd er nog een extra training gehouden en daarbij hoort natuurlijk een gezonde sportmaaltijd! Op de foto kun je zien dat onze kanjers het zich goed lieten smaken. Na de maaltijd werd er onder de deskundige leiding van penningmeester Ellie Sommeling nog aan line-dancing gedaan, waarbij de meiden duidelijk meer talent bleken te hebben dan de jongens.
Competitie weer van start

Zaterdag 22 oktober vond de eerste ronde van de Funakoshi kata-competitie van dit seizoen plaats. Ondanks het begin van de herfstvakantie waren er opnieuw 130 deelnemers. Daaronder een flink aantal witte banden, die in september begonnen zijn en nu al mee durfden te doen. Fantastisch, met die instelling kom je er wel! De eerste prijzen werden ook al uitgedeeld, de punten van vorig seizoen waren immers blijven staan. Sommigen passeerden de grens van 40 punten, anderen de 80 punten grens. Nog even en we hebben de eerste deelnemer met 120 punten. Zaterdag 5 november is er een extra ronde, waarbij jiyu kumite op het programma staat en 19 november is er weer een kata-ronde.


Inhaalexamens

Zaterdag 24 september deden 7 leden examen, omdat zij bij de grote examens in juli verhinderd waren. Ondanks de moeilijke omstandigheden (twee maanden vakantie, een lege zaal en weinig examentraining) zag het er prima uit en slaagde iedereen voor de volgende band. Lavinia, Charide, Dayhana, Rianne, Jan Willem, Marc en Martha, gefeliciteerd!
Scheidsrechtercursus

Het is altijd een fijn idee op een wedstrijd beoordeeld te worden door een gediplomeerd scheidsrechter. En Funakoshi heeft er hiervan weer een achttal bij. Zaterdag 2 juli volgden namelijk acht leden een scheidsrechterscursus in Amstelveen. De zenuwen sloegen toe toen om 10 uur de locatie nog niet helemaal gevonden was.
Maar er was op hen gewacht en eenmaal daar werd direct begonnen met het theoriegedeelte kata. De details van het reglement werden nog eens goed doorgenomen, gevolgd door een toets. Hierna werd ook in de praktijk geoefend.

Na een korte pauze volgde het middagprogramma kumite, met theorie gevolgd door een examen en een praktijkgedeelte. Er werd hard geoefend, wat bij sommigen eerst nog op het verwoed begeleiden van vliegtuigen leek, zag er later gelikt uit. Eindelijk werd rond half 5 de einduitslag bekend gemaakt. De vele zenuwen bleken onterecht, de Funakoshi-leden behaalden namelijk uitstekende cijfers (Ella Doesburg wist zelfs een 10 te scoren op het onderdeel kumite) en waren allemaal geslaagd voor hun D-licentie kate en kumite!

Duintraining

Het seizoen begon voor veel leden met een duintraining. Woensdag 7 september verzamelde een grote groep karateka's zich op de parkeerplaats bij restaurant Duinvermaak in Bergen. Na een korte wandeling over een paar stevige heuvels kwamen we aan bij onze open-lucht dojo. Het weer werkte ook mee, niet te koud en niet te warm, en zo kon er heerlijk getraind worden. De kata Hangetsu stond op het programma, en hoewel hij voor iedereen onbekend was, zat de volgorde er razendsnel in. Een knappe prestatie, vooral van de lagere banden en de jeugd.

Aan het eind was er nog even tijd om in de duinen te spelen en daarna snel naar huis voor het Nederlands elftal dat het op moest nemen tegen de schoppers van het altijd lastige Andorra.

Europees Kampioen bij Funakoshi

Funakoshi sloot donderdag 7 juli het seizoen af met Europees Kampioen 2005 Timothy Petersen en meervoudig Nederlands Kampioen Nabil Ou-Aissa. Bijna 120 enthousiaste karateka’s waren naar de Slochterwaard gekomen voor een training met deze getalenteerde karateka’s. Nabil leerde jong en oud hoe je een beenveeg kunt maken, Timothy demonstreerde zijn formidabele beentechnieken. Na afloop van de jeugdtraining werden beiden bedolven door de enthousiaste jeugd. Handtekeningen werden op banden, t-shirts en kladblokjes gezet, en natuurlijk moest iedereen ook nog even op de foto.Na de zomer gaan we er weer flink tegenaan en dan proberen net zo goed te worden als deze twee kampioenen.

Budokan-cup te Bochum

Zaterdag 25 juni reisden zes karateka's van Funakoshi af naar Duitsland om daar deel te nemen aan de Budokan-cup te Bochum. Aan dit toernooi deden ruim 500 karateka's uit allerlei verschillende landen mee, en dat was te merken ook. Na lang wachten (het programma was ruim 2 uur uitgelopen) was het dan eindelijk de beurt aan de Funakoshi-leden om in de snikhete zaal hun kunsten vertonen. Joram Burer wist elke ronde weer alle scheidsrechters te overtuigen van zijn kunnen en veroverde zo een verdiende eerste plaats. Wouter Visser wist na uitschakeling door de latere kampioen zich via de herkansing terug te vechten, en kwam tenslotte met kata Unsu tot een derde plaats. Bij de dames wist Claudia Huijbers ook een derde plaats te veroveren. Ella Doesburg stond in de finale, maar moest hier de overwinning afstaan aan een Duitse concurrente, zodat zijzelf de tweede plaats op het ereschavot mocht innemen.
Rayon NW katakampioenschappen

Zondag 12 juni werden in sporthal ‘de Hoornse Vaart’ de katakampioenschappen gehouden van het rayon NW. Ruim 300 deelnemers, tweeëntwintig clubs, dertig teams, een jongste deelnemer van zes jaar en een oudste deelnemer van vijfenzeventig jaar vormden de bestanddelen voor een geslaagd evenement. De vele toeschouwers genoten van de wedstrijdsporters die in hun eigen categorie karate van hoog niveau lieten zien, maar ook van de beginnersgroepen bij zowel de jeugd als de senioren.

Organisator Johan Doesburg was na afloop tevreden over het evenement: “We begonnen drie jaar geleden met 185 deelnemers, nu zijn we de 300 deelnemers gepasseerd. Het feit dat we de toppers in een aparte categorie laten uitkomen stimuleert veel karateka’s om mee te doen, ze kunnen het nu opnemen tegen iemand van hun eigen niveau. Ook de groepen 35 jaar en ouder waren weer goed bezet. Zoveel mogelijkheden zijn er niet voor deze categorie om aan wedstrijden te doen, wij bieden ze wel de kans.”

Bij de wedstrijdsporters ging de overwinning evenals vorig jaar naar Nadia Bosch bij de dames en Jeffrey ter Heijden bij de heren. Hun flitsende kata’s leverden een daverend applaus op en zal velen stimuleren volgend jaar nog beter voorbereid aan de start te verschijnen.
Rotterdam-cup 2005

Zondag 5 juni heeft een kleine delegatie van Funakoshi prima gepresteerd tijdens de internationale Rotterdam-cup. Op het onderdeel kata waren er tweede plaatsen voor Ella Doesburg en Louis Leijsen. Wouter Visser veroverde een derde plaats. Bij het kumite draaide Sjors Geurts een uitstekend toernooi. Met mooie technieken wist hij de finale te bereiken. Ook in de finale wist hij zijn tegenstander onder druk te zetten, had zelfs lange tijd de overhand, maar verloor helaas door een onachtzaamheid. Pearell, Ayrten en Sanne werden in de voorrondes uitgeschakeld.
Spetterende eindronde kata-competitie

In een bomvolle dojo aan de Slochterwaard werd zaterdag 28 mei de Funakoshi kata-competitie 2004/2005 afgesloten. Ook bij deze 6e ronde waren er weer bijna 130 deelnemers, die er een prachtige wedstrijd van maakten. In twee zalen genoten de vele toeschouwers van flitsende kata’s. Na afloop kwam iedereen samen in de benedenzaal, waar nog een aantal extra activiteiten op het programma stond. Een aantal kinderen nam hun prijs in ontvangst voor het passeren van de 40 punten, Sjors, Laura en Joey kwamen zelfs boven de 80 punten en er werd een flitsende demonstratie gegeven door Maaike, Ella en Joram.

Tenslotte werden het talent en de karateka van het jaar bekend gemaakt. Sjors Geurts werd het talent van dit seizoen. Hij is succesvol met kata en kumite, slaat geen training over en doet altijd zijn best, een echte karateka dus en terecht gekozen. Karateka van het jaar werd het talent van vorig jaar (ja, het kan snel gaan). Joram Burer, maakte indruk met zijn derde plaats op het NK voor senioren, maar ook met zijn inzet op de trainingen. Een voorbeeld voor anderen en een karateka waar we de komende jaren nog veel van zullen horen.

Twaalf prijzen in Den Helder

De karateka's van Funakoshi waren zondag 22 mei op het onderdeel kata goed op dreef, tijdens wedstrijden in Den Helder. Maar liefst vijf eerste prijzen verdwenen in de Alkmaarse tassen. Sjors Geurts, Linette Reuselaars, Wesley Kalkhoven, Fabrice de Boer en Valerie de Ruiter waren goed voor goud. Mark Scheepbouwer en Louis Leijsen eindigden als tweede en Sjaak Winder, Dewi Korving en Jaleesa Tahapary legden beslag op een derde plaats.

Bij het kumite was er beduidend meer concurrentie. Hoewel onze jongens en meiden zich dapper weerden in de voor onze karateka's vrij onbekende bogu-uitrustingen, lieten ze teveel puntjes liggen. Wie zich duidelijk wel in hun element voelden waren Ayrten en Pearell, zij vochten alsof het hun dagelijks werk was. Ayrten veroverde dan ook een prachtige tweede plaats en Pearell eindigde na een aantal schitterende partijen net naast het podium. Ook Sanne Bijlsma beet goed van zich af en pakte een zwaarbevochten derde plaats. De Funakoshi jongens en meisjes konden dan ook terugblikken op een enerverende en leerzame dag.

Club van de week

Enige tijd terug was Funakoshi club van de week bij de Sponsorloterij. Daarmee wonnen we een bedrag van 4000 euro. Dat geld komt vooral ten goede aan onze jeugd. We hebben een kata-competitie en doen regelmatig mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Dat kost natuurlijk handenvol geld en daarom zijn we ook heel blij met de Sponsorloterij.

Zaterdag 14 mei zijn er in de zaal aan de Slochterwaard televisieopnames gemaakt voor het programma Sportshake van TV Noord-Holland. Yvonne van Gennip besteedt daarin aandacht aan de Club van de week en dus ook aan Funakoshi. Maandag 23 mei om 18.30 uur wordt het waarschijnlijk uitgezonden, daarna wordt het nog een aantal keren herhaald.

Vijfde ronde kata-competitie

Zaterdag 23 april vond de vijfde ronde van de Funakoshi kata-competitie plaats met opnieuw zo'n 130 deelnemers. De naam kata-competitie was trouwens niet helemaal op z'n plaats, want er stond dit keer kihon ippon kumite op het programma. Het werd een geweldig spektakel met flitsende aanvallen en verdedigingen begeleid door luide kiais. We mochten maar liefst 15 nieuwe deelnemers begroeten en natuurlijk ook weer een paar deelnemers die de 40 punten passeerden.

Zaterdag 28 mei vindt de spetterende finale van dit seizoen plaats in de dojo aan de Slochterwaard. Gaat er nog iemand de 80 punten bereiken, er zijn nog een paar kanshebbers! Verder gaan we er een speciale avond van maken met o.a. de bekendmaking van de karateka van het jaar, het talent van het jaar en een aantal spectaculaire demonstraties.

Zorg dat je erbij bent!Nadia Bosch niet naar EK karate

Nadia Bosch is door bondscoach Hans Jansen niet geselecteerd voor de Europese Kampioenschappen op Tenerife. Hoewel ze een stijgende vorm vertoonde en als enige Nederlandse de kwartfinale haalde bij de Open Italiaanse kampioenschappen, kwam ze niet in aanmerking omdat je volgens het topsportprotocol van de KBN minstens een jaar deel moet uitmaken van de nationale selectie voordat je uitgezonden kunt worden.

Wel naar het EK gaat Mariska Steenbeek, dankzij haar nationale titel, een derde plaats bij de Open Tunesische Kampioenschappen (van de vier deelnemers!), en het behalen van de vierde ronde tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen.

FEBO-toernooi groot succes

Maar liefst 164 deelnemers verdeeld over 24 jeugdteams en 8 seniorenteams, dat was de indrukwekkende opkomst bij het FEBO-toernooi. Het werd weer een spannende happening met teams die aan elkaar gewaagd waren, onverwachte uitslagen en veel sportiviteit onder de deelnemers. Het was hartverwarmend hoe de gevorderde karateka’s de beginners in hun team steunden en van aanwijzingen voorzagen. Een beetje lager staan, niet naar de grond kijken, een luide kiai geven, dat zijn aanwijzingen waar je wat aan hebt.

De kata’s gingen er dan ook steeds beter uitzien. Prachtig was ook het familieteam van de Inostroza’s, met vader, moeder, twee dochters en schoonzoon Jeroen. Volgend jaar meer familieteams? De Leijsens, de Bijltjes en de Doesburgen? Winnen deden de Inostroza’s niet, maar ze stonden er wel! Bovendien hebben ze thuis nog een talent op de bank zitten, misschien dat die voor volgend jaar klaargestoomd kan worden. Winnaars waren er ook.

Bij de jeugd ging de overwinning naar het team van Lennard, Laura, Léon en Jeroen en bij de senioren gingen de schitterende bekers naar Ella, Ladees, Taner, Ron en Ronny ‘ik kan het gewoon niet geloven’.

Zesde titel Ella Doesburg

Nadia behaald 1ste plaats in de topgroep Voor de laatste keer kon de 17-jarige Ella Doesburg deelnemen aan de Open Nederlandse kampioenschappen karate voor jeugd. Zondag 20 maart was zij in Den Haag voor de zesde keer te sterk voor haar tegenstanders uit Slowakije, Tsjechië, Duitsland, België en Nederland. Met flitsende technieken liet zij er geen twijfel over bestaan wie ook dit keer recht op de hoofdprijs had. Bij de jongens in de klasse 14-15 jaar ging de eerste plaats eveneens naar een karateka van Funakoshi. Sjors Geurts was uitstekend op dreef, liet mooie kata's zien en versloeg in de finale overtuigend zijn Belgische tegenstander.

In de jongere categorieën waren er tweede plaatsen voor Beau Zwierenberg, Quincy Sanoesi en Tara Timmer. Derde plaatsen gingen naar Dewi Korving, Quint Verhaart, Niels Andriesse, Fabrice de Boer, Maissa Mendes, Sjaak Timmer en Evert Jan Koning.

Funakoshi-trainer Johan Doesburg was uiteraard tevreden over de prestaties van zijn pupillen: ďDit is het belangrijkste karatetoernooi voor de jeugd in Nederland, met tal van sterke buitenlandse karateka's, en dan zoveel prijzen halen is een prachtig resultaat.Ē

Funakoshi


Met 600 deelnemers uit meer dan 20 landen is het Open Nederlands Kampioenschap karate één van de sterkst bezette karatetoernooien ter wereld. Vrijdag, zaterdag en zondag waren diverse Wereld- en Europees kampioenen van de partij in de Topsporthal te Rotterdam.

Op het onderdeel kata moest het herenteam van Funakoshi met Wouter Visser, Louis Leijsen en Joram Burer, het in de eerste ronde opnemen tegen wereldkampioen Italië. Uiteraard was dit topteam een maatje te groot, maar doordat Italië de finale haalde en deze later ook overtuigend won, kwamen de Alkmaarders in de herkansingen. Na overwinningen op onder andere België, kwam zelfs de derde plaats in zicht. De strijd om het brons ging echter verloren tegen het sterke Kroatië.

In het individuele klassement haalde Ella Doesburg de vierde ronde, maar werd daarin uitgeschakeld door de Duitse Sabrina Haas, onlangs nog tweede bij het EK voor junioren. De overige Funakoshi-deelnemers werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Belactie sponsorloterij

Ze vragen je om allerlei mensen te gaan bellen om mee te spelen in de Sponsorloterij, dan sta je toch niet echt te trappelen. Hoe vervelend vind je het zelf niet als je weer gebeld wordt door zo'n supergoedkope energie-leverancier? Maar goed 2000 euro winnen voor de club en de wetenschap dat van ieder lot maandelijks 3 euro naar Funakoshi gaat vergoedt een heleboel. Dus met Bas, Jeroen, Nico, Johan en Irene o.l.v. coach Aida naar Amsterdam.

Na een ontbijt en een peptalk van de Sponsorloterij aan de slag. Eerst met nog wat schroom, maar die was snel over. Mede dankzij de vele leden en kennissen die enthousiast reageerden en spontaan een lot kochten.

Aan het eind van de ochtend hadden we maar liefst 98 nieuwe deelnemers geworven. Niet goed genoeg voor de eerste plaats, de bergbeklimmers verkochten er immers 150 aan voornamelijk bedrijven, maar toch genoeg voor 3900 euro per jaar als iedereen mee blijft spelen.

De prijs voor het meest enthousiaste clublid gaat naar Jeroen Bosman, die spontaan riep 'doe mij er maar 10'. Is hier sprake van clubliefde, zware gokverslaving of iemand die niet begrepen heeft dat de loterij een maandelijks terugkerend gebeuren is en hij zich zojuist voor 780 euro per jaar heeft opgegeven!
Weer een record gebroken!

Het aantal deelnemers aan de Funakoshi kata-competitie stijgt. Zaterdag 12 februari bij de vierde ronde waren er maar liefst 150 deelnemers, waaronder voor het eerst een groep karateka's van Naifanchi uit Heerhugowaard. Ten opzichte van de vorige keer waren de deelnemers duidelijk weer verbeterd. Bijna alle witte banden konden de Heian Shodan nu met armtechnieken uitvoeren en ook bij de andere groepen zag het er al heel professioneel uit. Er werden flink wat punten behaald en een grote groep deelnemers passeerde de 40 punten grens.

Sjors Geurts is als enige nog steeds ongeslagen en heeft maar liefst 60 punten behaald. Misschien dat het lukt om hem in de vijfde ronde een keer te verslaan. Dan staan er namelijk geen kata's op het programma, maar kihon ippon kumite met de aanvallen jodan, chudan en mae-geri.Funakoshi succesvol bij NK karate

Het damesteam van Funakoshi is evenals vorig jaar eerste geworden bij de Nederlandse Kampioenschappen karate, die zondag 6 februari in Rotterdam werden gehouden. Claudia Huijbers, Maaike Leijsen en Ella Doesburg versloegen in de finale op het onderdeel kata het tweede team van Funakoshi. Bij de herenteams moesten Joram Burer, Wouter Visser en Louis Leijsen genoegen nemen met een tweede plaats achter het sterke Tadashii uit Rotterdam. Door het geringe aantal deelnemende teams was er bij de teamwedstrijden geen sprake van een officieel Nederlands Kampioenschap, maar stond het onderdeel als demonstratie op het programma.

Individueel deden de heren het dit jaar wel beter dan de dames. Joram Burer en Wouter Visser deelden de derde plaats op het onderdeel kata. Vooral de opkomst van Joram Burer is indrukwekkend, hij beoefent pas twee jaar karate en klopt nu al nadrukkelijk op de deur bij de Nederlandse top. Bij de dames verloor zowel Nadia Bosch als Maaike Leijsen in de strijd om het brons. Vooral voor Nadia was de teleurstelling groot, nadat zij voor het eerst in acht jaar naast het podium stond. Hoewel plaatsing voor het EK niet alleen van dit kampioenschap afhangt, lijkt alleen een sterk optreden tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in maart te kunnen helpen. Ook Ella Doesburg kon dit keer niet overtuigen en werd al in de voorrondes uitgeschakeld.

Op het onderdeel vrij gevecht moest Pamela Inostroza het opnemen tegen Vanesca Nortan, momenteel de beste dame in Nederland en onlangs nog derde bij de wereldkampioenschappen. Pamela begon sterk, kwam zelfs met 1-0 voor te staan, maar verloor uiteindelijk met 4-1 en was daarmee uitgeschakeld. Claudia Huijbers en Christine Timmerman verweerden zich dapper, maar konden niet echt potten breken.

Funakoshi jeugd in training

Zondag 6 februari wordt in Utrecht het katastijltoernooi gehouden voor jeugd. Om goed aan de start te verschijnen werd er voor de 40 deelnemers een trainingsdag georganiseerd. Onder leiding van de coaches Maaike, Ella, Wouter en Joram werd er flink geoefend op de kata's. Tussen de trainingen door was er een gezonde lunch met kaas, worst, melk en karnemelk. Met die wedstrijden zal het dus wel goed komen en hopen we nog meer prijzen te halen dan de 11(!!!) van vorig jaar.Grote opkomst benefiettraining

Maar liefst 140 karateka's namen maandag 3 augustus deel aan de benefiettraining voor de slachtoffers van de ramp in Sri Lanka. Van alle kanten waren ze naar de trainingsruimte van Funakoshi gekomen en niet voor niets, want uiteindelijk leverde de actie 2400 euro op.

Dordrecht, Amsterdam, Anna Paulowna en diverse clubs uit de omgeving van Alkmaar, ze kwamen werkelijk overal vandaan. Zeventig blauwe, bruine en zwarte banders kregen les van Annelies Bouma de kumite-coach van de nationale jeugd.

Hoewel de ruimte beperkt was werd er hard getraind en soms nog harder gelachen. Het enthousiasme was hartverwarmend en Annelies was dan ook zeer te spreken over de sfeer en de inzet. In de andere zaal kregen karateka's t/m groene band les van Johan Doesburg. Diverse deelnemers hadden nog nooit een les karate gevolgd maar vonden dit een mooie gelegenheid om kennis te maken. Onder de deelnemers ook diverse ex-karateka's die weer eens langs kwamen om de sfeer te proeven en het goede doel te steunen.

De vereniging Funakoshi telt een aantal Tamils onder haar leden. Zij maken zich ernstige zorgen over hun familie en kennissen in Sri Lanka. Om ze als medekarateka's te steunen gaat de opbrengst volledig naar TRO, een organisatie die zich inzet voor de bewoners van Sri Lanka.