Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws Ľ Overzicht 2006Inspirerend bezoek

Vrijdag 1 december was Dimitra Limneos op bezoek in onze Alkmaarse dojo. Tijdens de training voor oranje t/m blauwe band werden de Heians 3, 4 en 5 behandeld. De puntjes werden op de i gezet en met heel veel waardevolle tips konden de deelnemers na anderhalf uur naar huis. De training voor bruine en zwarte banden kende een goede opkomst. In het begin van de training werden de kata's Heian Sandan en Jion doorgenomen, daarna werd overgeschakeld op de kata Jitte. Hoewel de kata voor velen onbekend was, pakte iedereen de oefeningen snel op en werd aan het eind van de training duidelijk dat iedereen de Jitte op z'n harde schijf had staan. Zo was het een leerzame avond, dankzij de inspirerende trainingen van Dimitra.

Katacompetitie Heerhugowaard

Onze afdeling Heerhugowaard sloot woensdag 20 december het jaar af met een ronde van de katacompetitie. Bijna 70 jongens en meisjes uit Heerhugowaard, Alkmaar en Schagen deden hun uiterste best om weer wat punten aan hun totaal toe te voegen. Dat lukte bij velen heel goed en er konden na afloop dan ook weer heel wat prijzen uitgedeeld worden. Een talent van het jaar was er ook nog: De juffen Maaike en Ella wezen Joshua Quick aan. Hij slaat geen training over, oefent thuis en traint altijd serieus. Een karateka van het jaar was er ook, of toch niet? Ze was er wel, maar nu niet meer.. Lucienne Kas won de wisselbeker, maar.... was al naar huis. Ze is zo'n fanatiek sportster dat ze natuurlijk vroeg naar bed wilde. Lucienne won dus de beker, maar heeft hem nog niet.

NK cadetten en junioren

Apeldoorn - Vorig jaar slaagden onze cadetten en junioren er niet in een podiumplaats te bemachtigen bij de Nederlandse Kampioenschappen. Zondag 17 december ging het beter. Jaleesa Tahapary bij de cadetten en Maaike Leijsen bij de junioren waren beiden goed voor een derde plaats. De score had zelfs nog iets beter uit kunnen vallen, want Sjors Geurts en Anne Leijsen waren ook dicht bij een derde plaats, maar verloren met gering verschil hun beslissende wedstrijd. Volgend jaar biedt nog meer perspectief, de meeste van onze deelnemers blijven nog een jaar langer in dezelfde categorie en kunnen daardoor nog groeien. Flink doortrainen en dan volgende keer nog betere prestaties!

Katacompetitie in Schagen

Meer dan 60 jeugdige karateka's waren woensdag 13 december in Schagen voor om deel te nemen aan de kata-competitie. Het gros der deelnemers kwam vanzelfsprekend uit Schagen en omgeving maar ook uit Alkmaar en Heiloo waren deelnemers aanwezig om een paar punten aan hun totaal toe te voegen. Naast de strijd om de punten werd er door de Schager karateka's ook geknokt om de Piet den Ouden Wisseltrofee. Deze ging, en dat was niet voor de eerste keer, naar Laura van Klink. Voor de witte banden was er weer een aanmoedigingsprijs, deze ging dit jaar naar een apetrotse Lysanne de Vos.Eerste plaatsen bij Open Noordelijke

Stadskanaal - Quincy Sanoesi en Fabrice de Boer hebben zaterdag 2 december beiden tijdens de Open Noordelijke Kampioenschappen een eerste plaats op het onderdeel kata veroverd. Zowel Quincy als Fabrice waren in hun categorie een klasse apart en wonnen al hun partijen met overmacht. Ook de andere deelnemers van Funakoshi waren goed op dreef. Celine Nguyen draaide een uiterst sterk toernooi en toonde een ongekende felheid, een tweede plaats was de verdiende beloning. Veel derde plaatsen waren er dit keer. Orsine de Boer, Beau Zwierenberg, Eline Flokstra, Lavinia Bijl, Reijer Leijsen en Wesley Kalkhoven, allen moesten genoegen nemen met brons.
Bij de teamwedstrijden was het team van Lavinia, Nadia en Fabrice weer ongenaakbaar. Een verdiende eerste plaats was het gevolg. Het Funakoshi team met de jonkies Dewi, Beau en Orsine moest in de categorie t/m 11 jaar genoegen nemen met de tweede plaats.Tweede plaatsen bij NK

Bij de Nederlandse Kampioenschappen karate op zondag 19 november in Stadskanaal moesten de karatekaís van Funakoshi genoegen nemen met zilver. Nadia Bosch draaide een sterk toernooi maar verloor in de finale met 4-1 van Mariska Steenbeek. Bij de heren verloor Joram Burer de strijd om de derde plaats van Jeffrey ter Heijden. Ook de teamwedstrijden resulteerden voor Funakoshi in tweede plaatsen. Het damesteam met Ella Doesburg, Maaike Leijsen en Jaleesa Taharapary verloor van Sportschool Snel uit Leeuwarden. De heren Joram Burer, Evert Jan Koning en Sjors Geurts eindigden achter Karetedo Smaal uit Apeldoorn.


Zwarte band voor Joram Burer

Het is alsof Joram al vele jaren bij de club zit, maar dat valt eigenlijk wel mee. Hij moest zelfs nog wachten alvorens hij examen kon doen voor de zwarte band. Daarvoor dien je drie jaar lid te zijn van de KBN en dat was Joram dus nog niet. Tot hij zondag 12 november zijn kunnen eindelijk in Utrecht mocht vertonen. Aangemoedigd door een grote schare supporters legde hij een prima examen af met behulp van partner Maaike, die al voor de zevende keer aan een danexamen meedeed, soms als partner en soms om zelf examen te doen.
Tijdens de examens kwam ook de zinloosheid van de standaardisatie van kata's weer aan het licht. Van sommige kandidaten was het niveau zo bedroevend, daar kan geen standaardisatie tegenop. In plaats van eindeloze discussies over knietje hoog of niet tijdens een kata, zou eens gekeken moeten worden naar techniek, dynamiek, etc. Wil je bij zo'n examen goede karateka's zien of gaat de discussie over vormfouten. Zolang de theoretische karateka's de scepter zwaaien, zal het wel het laatste blijven. Wanneer je geen gedegen trainingsachtergrond hebt kun je immers niet anders dan met een boekje in de hand zwaaien hoe het eigenlijk moet.


Lage banden toernooi in Hoorn

Waar andere jongens en meisjes op zaterdag 11 november de laatste hand legden aan hun lampionnen gingen zeven van onze karateka's in alle vroegte op weg naar Hoorn. Ze namen deel aan een kumitetoernooi voor gele en oranje banden. Met succes, want Rick Straathof, Oussema Ben Jarjara en Bryan Scott veroverden een eerste plaats in hun categorie. Tweede plaatsen gingen naar Glenn Doerga, Idriss in der Maur en Abdulah Ben Jarjara. Voor Jason Scott was een derde plaats weggelegd.
Goede prestaties in Eindhoven

Funakoshi is inmiddels zo gegroeid dat het met een gerust hart twee sterke ploegen op pad kan sturen in ťťn weekend. Was de ene delegatie op op 4 november al succesvol in Duitsland, een dag later was het opnieuw raak bij het Elhatri-toernooi in Eindhoven. Er gingen 13 prijzen in de tas, waaronder eerste plaatsen voor Alexandra Gokova en Ron Wildschut. Tweede plaatsen waren er voor Tom v. Amstel, Angela Vaccara, Sue-ranie Hok-a-Hin, Cees Splinter, Eline Flokstra en Nadia Bosch. Om het succes helemaal compleet te maken waren er ook nog derde plaatsen voor Euzhan Josua, Ivan Fung, Enzo Claveau, ZoŽ Meijer en Ronnie Morauw. Wat een topweekend met heel veel prijzen. En vergis je niet een paar van onze karateka's kwamen weliswaar zonder prijs thuis, maar waren ook zeer goed op dreef.
17 prijzen in Duitsland

De karateka's van Funakoshi waren zaterdag 4 november bijzonder succesvol in het toernooi om de Niederrhein-cup te Bedburg Hau (Duitsland). De buit bedroeg maar liefst 17 prijzen, een schitterend resultaat in dit sterkbezette toernooi. Grote uitblinker was dit keer Beau Zwierenberg met eerste plaatsen bij zowel het onderdeel kata als bij het ippon kumite. Ook Lavinia Bijl en Wesley Kalkhoven presteerden goed bij het ippon kumite met beiden een eerste plaats. Goud was er ook voor het katateam met Fabrice de Boer, Lavinia Bijl en Nadia Levy. Zij waren in hun categorie een klasse apart. De andere prijswinnaars van Funakoshi waren Dewi Korving (2e en 3e), Orsine de Boer (2e), Quincy Sanoesi (2e en 2e), Nadia Levy (3e), Reijer Leijsen (3e), Fabrice de Boer (2e en 3e), Aida Doesburg (3e), Jaleesa Tahapary (2e) en het katateam met Ella Doesburg, Maaike Leijsen en Jaleesa Tahapary (3e).NK kumite voor jeugd

Op 28 en 29 oktober was het NK kumite voor jeugd in Zaandam. Op zaterdag beten 4 junioren de spits af. Mark Scheepbouwer, Wesley Kalkhoven, Sue-ranie Hok-a-Hin en Enzo Claveau. Helaas stond Enzo in een file in BelgiŽ en kon dus niet op tijd aanwezig zijn. Mark won een aantal wedstrijden maar met een prijs in zicht verloor hij een wedstrijd. In de herkansing werd hij vijfde. Mark kreeg op zijn mat wel de aanmoedigingsprijs (helaas bleek de beker van gebakken lucht). Wesley verloor zijn eerste wedstrijd waardoor hij meteen in de herkansing kwam, waarin hij het tot de vierde plaats bracht. Sue-ranie kon zich helaas ook niet in de prijzen vechten ondanks een goede partij.
Op zondag deden er 3 karatekaís van Funakoshi mee. Dewi Korving, Quincy Sanoesi en Juan Lambers probeerden met prijzen thuis te komen. Dewi liet zien dat zij niet bang was om de strijd aan te gaan met meiden die toch soms wel wat groter waren dan zij. Helaas kwam ze niet verder dan een vijfde plaats. Quincy vocht als een ware samoerai wat zelf wel eens tot waarschuwingen leidde omdat te hard geraakt werd. Zelf kwam hij ook niet helemaal ongeschonden uit de strijd. Het leverde geen prijs op. Juan was het meest ervaren op kumite wedstrijdgebied. Dan was ook wel terug te zien. Juan wist een aantal wedstrijden te winnen ondanks dat hij wel een erg harde klap had gehad in een van de wedstrijden waarbij hij de vloer even van dichtbij zag. Ondanks dat vocht hij door als een leeuw. In het zicht van een prijs verloor hij de wedstrijd.
Al met al een leuk toernooi waar het niveau hoog was. Onze krijgers van Funakoshi lieten zien dat ook zij hun mannetje/vrouwtje konden staan. De volgende wedstrijden gaan wij met meer ervaring naar de wedstrijden en hopen het dan opnieuw zo goed te doen.

De trotse trainers Siegfried en Marcel


Competitie breekt alle records

De competitie voor jeugd heeft zaterdag 21 oktober alle records gebroken. Maar liefst 170 deelnemers hadden zich ingeschreven, onder hen ook veel witte banders die het na slechts een paar trainingen al aandurfden om mee te doen. De afdelingen Alkmaar, Heerhugowaard en Schagen waren goed vertegenwoordigd en ook uit de kersverse vestiging Schoorl deden al karateka's mee. De vele toeschouwers kregen van alles te zien, van de eerste stapjes van de witte banden tot flitsende kata's van de bruine banden. Opvallend was ook de rol van de wat oudere jeugd. Zij hebben dit seizoen de overstap gemaakt naar de volwassenen competitie en maakten zich nu verdienstelijk als scheidsrechter, barmedewerker en voorloper bij de allerkleinsten. Een goede ontwikkeling, een grote vereniging als Funakoshi heeft altijd behoefte aan vrijwilligers en als deze uit de club zelf komen is het helemaal geweldig. Klik voor de stand.Toptalenten in Heerhugowaard

In de afdeling Heerhugowaard wordt flink aan de weg getimmerd. Op de foto hiernaast zie je de jongste groep. Talenten van 6 en 7 jaar en soms stiekum nog iets jonger. Een aantal kinderen heeft al een keer meegedaan aan de competitie en sommigen zelfs al een paar keer. De eerste prijzen zijn dan ook in aantocht. Dat kun je natuurlijk ook wel overlaten aan de juffen Ella en Maaike, die beiden zelf al over een flink gevulde prijzenkast beschikken.Jimmy Hafkenscheid

Op 12 oktober is op 59-jarige leeftijd Jimmy Hafkenscheid overleden. Jimmy maakte zich jarenlang verdienstelijk voor de vereniging als manusje van alles en als kantinemedewerker. Door een nierziekte was hij al enige tijd niet meer in staat zich voor Funakoshi in te zetten en had hij afscheid genomen van de kantine, waar hij zo graag zijn tijd doorbracht. Uiteindelijk is zijn ziekte hem fataal geworden. We wensen zijn nabestaanden, en vooral Desmond, alle sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Tweede plaats Pamela Inostroza

Pamela Inostroza heeft zondag 15 oktober bij de Open Noordelijke kampioenschappen in Stadskanaal genoegen moeten nemen met een tweede plaats. Na overtuigende zeges in de voorrondes verloor ze in de finale van het kumite (vrij gevecht) kansloos met 0-6 van de Apeldoornse Maaike Boot. Op het onderdeel kata (schijngevecht) verloor Maaike Leijsen de strijd om de derde plaats en werd ook Jaleesa Tahapary voortijdig uitgeschakeld.


Funakoshi-competitie volwassenen

De Funakoshi-competitie voor volwassenen ging vrijdag 13 oktober haar tweede seizoen in. Op het programma stond voor deze editie het onderdeel teamkata. Tien teams hadden zich ingeschreven, waarvan sommige al een half jaar in training waren en andere teams vlak voor aanvang samengesteld werden. De teams waren verdeeld in twee poules. In de ene poule de teams die onze club straks gaan vertegenwoordigen bij diverse toernooien, in de andere poule de teams met leden die op clubniveau karate doen. Natuurlijk lag het niveau in de poule met wedstrijdkarateka's hoger, maar ook in de andere poule waren prima kata's te zien. Rekening houdend met de korte voorbereidingstijd werd er zelfs uitstekend gepresteerd. Vrijdag 24 november is er weer een nieuwe ronde met natuurlijk nog meer teams. Klik voor de stand.

Inhaalexamen

Zaterdag 30 september deden 7 jongens en meisjes mee aan de inhaalexamens. Geen eenvoudige opgave na een lange vakantie en in een kleine groep. Je kunt beter gewoon meedoen aan het grote examen aan het eind van het seizoen, maar je zult dan maar net ziek zijn of een andere belangrijke afspraak hebben. Ondanks de zware omstandigheden was het zevental goed op dreef en konden de examinatoren Siegfried en Johan allen een nieuwe band en diploma uitreiken. Noah, Tessa, Bob, Britt, Beau, Juan en Lisette, van harte gefeliciteerd, jullie hebben onder moeilijke omstandigheden een prima prestatie geleverd!

Veel nieuwe leden voor Funakoshi

Funakoshi heeft in de maand september een groot aantal nieuwe leden mogen begroeten. Bijna 100 jongens en meisjes, dames en heren meldden zich als lid aan in ťťn van onze afdelingen. Daarmee passeerden we voor het eerst sinds tijden weer de grens van 500 leden. Naast de beginnersgroepen worden ook de trainingen voor gevorderden goed bezocht. Eigenlijk nog meer reden om trots op te zijn, want een groep beginners verzamelen is leuk, maar het is nog veel leuker als ze ook nog jaren aan je vereniging verbonden blijven. Op de foto hiernaast zie je de toekomstige topkarateka's van de maandaggroep in Alkmaar.

Actie tijdens braderie in Schoorl

Dinsdag 22 augustus werd de altijd rustige braderie van Schoorl opgeschrikt door luide karatekreten. Een groep jongens en meisjes van Funakoshi gaf een flitsende demonstratie voor de bewoners van het dorp en de vele toeristen die er in deze tijd van het jaar zijn. Basistechnieken, kata en kumite, het hele karate-arsenaal werd uit de hoge hoed getoverd. Na afloop mocht de aanwezige jeugd het natuurlijk zelf ook nog even proberen, vol overgave werden de meegebrachte stootkussens bestormd. En er zijn dan ook al wat jonge talentjes opgevallen. Dinsdag 29 augustus is de Funakoshi demonstratie nogmaals te bewonderen tijdens de rommelmarkt in Schoorl.

Om nooit te vergeten

Hier had een leuk stukje moeten staan over de examens van dit jaar. Over bijna 300 blijde gezichten, die vol trots hun welverdiende nieuwe band om konden doen, na een jaar hard trainen. Helaas, na het verschrikkelijke bericht dat onze voorzitter Ad Veel tijdens de examens ontving, werd alles anders. De examens zullen nooit meer hetzelfde zijn, ieder jaar rond 2 juli zullen we ons herinneren hoe een vrolijk weekend veranderde in een regelrechte nachtmerrie.


Funakoshi sterk op eigen toernooi

Bijna 300 karateka's van 23 clubs uit alle delen van het land lieten zondag 25 juni in sporthal de Hoornse Vaart hun kata's, de schijngevechten van het karate, zien. Van 6 tot 66 jaar en witte t/m zwarte band, er was voor ieder niveau wel een categorie. Waar op het ene veld de beginners tegen elkaar uitkwamen, vond vlak daarnaast bijna een nationaal kampioenschap plaats met diverse Nederlandse toppers. De deelnemers van karatevereniging Funakoshi waren uitstekend op dreef. Vooral het team met Maaike Leijsen, Ella Doesburg en Joram Burer maakte grote indruk en versloeg in een hoogstaande finale het team van Snel uit Leeuwarden. Ook Nadia Bosch leverde een prima prestatie met een eerste plaats bij de dames. Andere eerste plaatsen waren er voor de Funakoshi karateka's Rajan Doerga, Pamela Inostroza, Bevin Commandeur, Bas Heijnis, Valerie de Ruiter, Fabrice de Boer, ZoŽ Meijer, Enzo Claveau en Dewi Korving. Klik voor alle uitslagen.Open Rotterdamse Kampioenschappen

Terwijl hun clubgenoten het 300 kilometer verder naar het oosten opnamen tegen Duitse karateka's, waren op hetzelfde moment 15 Funakoshi karateka's actief in bij de Open Rotterdamse Kampioenschappen voor jeugd. Niet zonder succes, want Laura Sommeling veroverde een schitterende eerste plaats op het onderdeel kata. Danny en Celine Nguyen waren ook uitstekend op dreef en behaalden een twee en derde plaats. Bij het vrij gevecht was er ook succes, daar behaalde Sue-ranie Hok-a-Hin een prima derde plaats.
Goede prestaties in Bochum

Met een goed gevulde tas vol prijzen keerden onze karateka's terug van de Budokan-cup die op zaterdag 10 juni in het Duitse Bochum gehouden werd. Wesley Kalkhoven, Jaleesa Tahapary en Joram Burer waren allen goed voor een eerste plaats. Valerie de Ruiter moest genoegen nemen met een tweede plaats en derde plaatsen waren er voor Beau Zwierenberg en ZoŽ Meijer. Ook het team met Orsine, Beau en ZoŽ pakte na een spannende strijd een derde plaats. Mooie resultaten, want in Duitsland is het niveau hoog en win je niet zomaar even een prijs.Competitie in Heerhugowaard

Woensdag 31 mei vond in de afdeling Heerhugowaard voor het eerst een ronde van de Funakoshi plaats. Dertig jongens en meisjes lieten hun beste kata's zien en dat was niet niks. Hoewel we nog geen 3 maanden in Heerhugowaard actief zijn hebben de meeste kinderen al heel veel van de juffen Ella en Maaike geleerd. Zelfs de allerkleinsten deden het fantastisch. Vijf jaar en dan al de stapjes van de eerste kata uit je hoofd weten, het is geweldig. Karateka's uit Alkmaar, Heiloo en Schagen, jullie zijn gewaarschuwd, Heerhugowaard komt eraan. Kijk voor de stand op onze competitiepagina.Competitie in Heiloo

De dojo in Heiloo vormde zaterdag 20 mei het decor van de Funakoshi-competitie. De jongens en meisjes van de afdeling namen het tegen elkaar op in de strijd om de punten en de prijzen. Het was duidelijk te zien dat sommigen al vaker mee hadden gedaan. Ze lieten flitsende kata's zien en wisten goed wat ze te doen stond. Voor anderen was het de eerste ervaring met wedstrijdjes, een aantal had zelfs net de eerste kata een beetje onder de knie, en wilde nog wel eens een alternatieve route nemen. Wedden dat het de volgende keer al een stuk beter gaat.
Funakoshi wint in BelgiŽ

De karateka's van Funakoshi hebben zondag 7 mei in Antwerpen de eerste plaats veroverd bij de teamwedstrijden. Maaike Leijsen, Ella Doesburg en Joram Burer versloegen in de finale het tweede team van Funakoshi met daarin Pamela Inostroza, Linda Naberman en Bevin Commandeur. Bij de individuele wedstrijden konden deze prestaties niet geŽvenaard worden. Ella Doesburg moest bij de dames Nederlands Kampioene Mariska Steenbeek voor laten gaan en eindigde op de tweede plaats, net voor Maaike Leijsen. Joram Burer verloor bij de heren in de halve finale van de Belgisch Kampioen en moest genoegen nemen met een derde plaats. Bij de jeugdwedstrijden waren er tweede plaatsen voor ZoŽ Meijer en Giorgio Fung en behaalden Maissa Mendes, Linette Reuselaar en Laura Sommeling brons bij de teamwedstrijden.

Demonstratie in Schoorl

Onze Schoorlse karateka's, aangevuld met Alkmaarse Ella en Joram, gaven vrijdag 5 mei twee demonstraties in de Oorsprong te Schoorl. Doel was natuurlijk om alvast wat reclame te maken voor de nieuwe afdeling Schoorl die in september geopend wordt. De belangstelling viel wat tegen, vooral door toedoen van het stralende zomerweer, waardoor velen voor het strand kozen in plaats van een rommelmarkt en een karatedemonstratie te bezoeken. Toch was er wel wat belangstelling, onder andere van een gezin uit Oss, maar de afstand was in dit geval een beetje bezwaarlijk. Spectaculair was ook de demonstratie van ons oud-lid Arthur Bijl, die als stuntteam Schoorl met messen, stokken, wurgstokken en komkommers aan de slag ging en vervolgens het hele meubilair van de familie Bijl sloopte.
Funakoshi scoort in Frankrijk

Karatevereniging Funakoshi nam zondag 30 april met een delegatie van 10 karatekaís deel aan het toernooi om de Samourai díOr in Cambrai. Op dit internationale jeugdtoernooi waren maar liefst 800 karatekaís uit Frankrijk, BelgiŽ, Luxemburg en Nederland afgekomen. Met maar liefst 7 ereplaatsen waren de Alkmaarders uiterst succesvol. Bij de meisjes van 14 t/m 16 jaar eisten de Funakoshi dames het hele podium voor zich op. Jaleesa Tahapary was de onbetwiste uitblinker, maar zij werd op de voet gevolgd door Aida Doesburg en Anne Leijsen. Bij de meisjes van 12 en 13 jaar was er een gedeelde derde plaats voor Lavinia Bijl en Nadia Levy.

Fabrice de Boer haalde bij de jongens van 12 en 13 jaar de finale maar moest daarin met 2-1 het hoofd buigen voor zijn tegenstander uit het gastland. Met ereplaatsen in Duitsland, BelgiŽ en Frankrijk kan hij echter terugblikken op een uitstekend seizoen. Voor Sjors Geurts was er tenslotte nog een derde plaats bij de jongens van 14 en 15 jaar, waarmee de karatekaís van Funakoshi een geweldig resultaat behaald hebben in het sterke karateland Frankrijk.Leerzame stage met Ries van Toorn

Ries van Toorn was zondag 23 april vanuit Tiel naar Alkmaar gekomen om een tweetal trainingen te geven. Zoals gewoonlijk maakte Ries er weer creatieve en bijzonder leerzame lessen van die door iedereen goed gevolgd konden worden. Na een aantal karatespelletjes als warming-up werd met behulp van tennisballen een groot aantal reactie en ontwijkingsoefeningen geoefend. Door het hoge tempo werd het nog flink zweten, maar er bleef ook genoeg tijd over voor plezier. De trainingen vlogen om en met de nodige stof tot nadenken begaven de deelnemers zich naar huis of kantine.


Bijna 60 deelnemers bij Paascircuit

Bina 60 jongens en meisjes deden zaterdag 15 april mee met het Paascircuit. Begeleid door opzwepende muziek onderwierpen ze zich aan een groot aantal oefeningen waarbij het uithoudingsvermogen flink op de proef gesteld werd. Rennen, klimmen, kruipen, springen, rollen en dat alles in een razend tempo. Een gewoon iemand zou er aan bezwijken, maar voor de getrainde karateka's was het geen probleem. Aan het einde van de training kwamen er nog twee Paashazen langs om eieren uit te delen. Een groot succes, want van een uur flink sporten krijg je natuurlijk wel trek en dan gaat zo'n stuk chocolade er wel in.


Grote opkomst bij competitieronde jeugd

Bijna 140 jonge karateka's namen zaterdag 8 april aan de Funakoshi competitie voor de jeugd. Onder hen dit keer ook veel kinderen uit Heiloo en Schagen ťn de nieuwe afdeling Heerhugowaard. Dapper hoor, de afdeling is pas 1 maart begonnen en nauwelijks een maand later nemen de eerste kinderen al deel aan wedstrijden. Daar gaan we vast nog meer van horen! De volgende competitierondes gaan we in mei houden in de verschillende afdelingen voor de jongens en meisjes die daar trainen. Let goed op de agenda, zodat je deze punten niet mist. Over punten gesproken, kijk voor de stand op onze competitiepagina.


Karatekaís geslaagd voor zwarte band

Maar liefst vijf leden van karatevereniging Funakoshi zijn zondag 2 april geslaagd voor de zwarte band. Pamela Inostroza, Anne Leijsen, Jaleesa Thapary, Mario Bertrand en Erwin Zwart legden het zware examen van de Karatedo Bond Nederland met glans af. In Utrecht lieten zij temidden van karatekaís uit alle delen van het land zien dat de maandenlange voorbereiding niet voor niets was geweest. Vooral de grondig ingestudeerde gevechtsoefeningen maakten indruk op de examinatoren. In dertig jaar tijd zijn er ruim honderd dragers van de zwarte band bij Funakoshi opgeleid waarvan een derde nog altijd actief is bij de vereniging.


Italianen superieur bij ONK

Met vier deelnemers was Funakoshi vrijdag 10 maart van de partij op Open Nederlandse Kampioenschappen in Rotterdam. Dit kampioenschap maakt deel uit van de Golden League wedstrijden en garandeert daardoor de aanwezigheid van een groot aantal wereldtoppers op karategebied. Verre landen als Canada, Egypte, Venezuela en Bangladesh, alsmede leidende Europese landen als Italie, Frankrijk, Kroatie en Duitsland met hun nationale selecties. Dat onze karateka's temidden van dit geweld tekort komen is niet gek. Joram Burer traint vier jaar karate, gaat goed vooruit en doet altijd z'n best, maar als je in de eerste ronde tegenover Luca Valdesi, wereldkampioen 2004 en zesvoudig Europees kampioen staat, wordt het wel een hele moeilijke opgave.

Ook Ella Doesburg, Maaike Leijsen en Nadia Bosch deden wat ze konden, maar komen op dit niveau tekort om het tegen de echte toppers op te nemen, zoals alle Nederlandse deelnemers aan het onderdeel kata een ondergeschikte rol speelden.

Succes was er wel voor de Italiaanse mannen, die het hele podium in beslag namen, en de Kroatische Mirna Senjug die bij de dames de eerste plaats voor zich opeiste.1e Competitieronde volwassenen

De eerste competitieronde voor de volwassenen is een groot succes geworden. Maar liefst 50 deelnemers waren vrijdag 3 maart van de partij in de dojo aan de Alkmaarse Slochterwaard. Sommige duo's waren in het begin wat onwennig, niet onlogisch als je met je witte band voor het eerst aan een wedstrijd deelneemt, maar per ronde ging het niveau omhoog. Nu flink trainen, want vrijdag 12 mei staat de volgende ronde op het programma, met opnieuw ippon kumite voor tweetallen.Nieuw in Heerhugowaard: Karate bij Funakoshi!

Woensdag 1 maart opende karatevereniging Funakoshi in Heerhugowaard haar deuren. Vooral bij de jeugd was de opkomst groot. Maar liefst 18 nieuwe jongens en meisjes namen aan de open les deel en ook bij de volwassenen konden we een aantal belangstellenden verwelkomen. Wil je ook trainen in Heerhugowaard dan kun je op woensdag terecht in de gymzaal aan de Plutolaan. Van 18.00 tot 19.00 uur is er een beginnerstraining voor jeugd vanaf 6 jaar. Daarna is er een uur les voor gevorderden vanaf gele band, zowel jeugd als volwassenen en vervolgens van 20.00 tot 21.00 uur een beginnerscursus voor volwassenen. De jeugd krijgt les van Ella Doesburg, de volwassenen staan o.l.v. Ad Veel. Heb je belangstelling voor karate, kom dan gerust langs voor een proefles.

Je kunt de les het beste volgen in ruim zittende sportkleding en meld je je in maart nog aan om karate te gaan beoefenen bij Funakoshi dan krijg je van de vereniging gratis een pak!
Meer informatie 072-5616979.


Dubbele competitieronde

Zaterdag 18 februari namen bijna 120 jongens en meisjes deel aan de dubbele ronde van de Funakoshi competitie. 's Ochtends stond het onderdeel kata op het programma na de pauze was er aandacht voor het ippon kumite. Iedereen deed enorm z'n best en er waren karatetechnieken van hoog niveau te zien. Door de dubbele ronde konden er twee keer zoveel punten als anders gescoord worden. Daardoor waren er uiteindelijk een heleboel prijswinnaars. Jeroen Steenhuis en Laura Sommeling presteerden het om als eersten de 160 punten te passeren en weer een nieuwe trofee aan hun collectie toe te voegen. Wie volgt?Beker van Veerle

Met 19 deelnemers reisde Funakoshi zondag 22 januari af naar het Belgische Veerle. Daar vond het jaarlijkse toernooi om de Beker van Veerle plaats met ruim 200 deelnemers uit Belgie, Luxemburg en Nederland. Onze jongens en meisjes draaiden een uitstekend toernooi, bijna iedereen behaalde de halve finales, ondanks de grote poules en de sterke tegenstand. Uitblinker was Ella Doesburg die voor de zevende keer beslag legde op de Beker van Veerle. Een prachtige prestatie. Maaike Leijsen, Joram Burer en Nadia Levy waren ook goed op dreef, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats. Voor Fabrice de Boer en Aida Doesburg was er een derde plaats.
Training voor ouders en kinderen

Zaterdag 21 januari was er een goede opkomst bij de training voor ouders en kinderen. Vaders en moeders hadden zich samen met hun kroost verzameld in de Slochterwaard voor een speciale training. Na een stevige warming-up werden diverse karatetechnieken geoefend die aan het eind van de les op elkaar uitgeprobeerd konden worden. De stemming zat er goed in, getuige ook de enthousiaste kiais die door de dojo schalden. Twee ouders hebben zich na afloop aangemeld als lid en hebben de eerste trainingen inmiddels achter de rug.


Opening vernieuwde kantine

Maandag 9 januari is niet alleen bijzonder vanwege de Nieuwjaarsborrel, maar is tevens de opening van de vernieuwde kantine. Door een aantal leden is tijdens de kerstvakantie hard gewerkt aan een flinke opknapbeurt. Meest in het oog springend is daarbij de unieke vloer, ontworpen door onze linoleum-artiest Ron Wildschut. Ron maakte al eerder linoleum-kunstwerken van de Beatles en Laurel & Hardy, nu werd daar het Funakoshi-logo aan toegevoegd. Forbo Krommenie was daarbij bereid de materialen te sponsoren.