Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws » Overzicht 2007Competitie Heerhugowaard

Dertig jongens en meisjes uit de afdeling Heerhugowaard streden woensdag 19 december om de laatste competitiepunten van dit jaar. Het werden weer spannende wedstrijden waarbij de deelnemers niet veel voor elkaar onderdeden. Naast de prijzen die voor de competitie uitgedeeld werden, was er ook dit jaar weer een karateka van het jaar in Heerhugowaard. Deze prijs ging naar Leonique Beck, die geen training overslaat, op zaterdag ook nog in Alkmaar gaat trainen en altijd haar uiterste best doet. Een talent van het jaar was er ook. Ruby Kunis is nog steeds één van onze jongste karateka's, maar doet overal vol enthousiasme aan mee. Met succes, want ze wordt steeds beter. Een terechte winnaar dus.
Bij de wedstrijden konden de kinderen ook kennis maken met Sjors Geurts die vanaf januari de taak van Maaike over gaat nemen op woensdag. Maaike gaat meer lesgeven op zaterdag in Alkmaar, Sjors en Ella gaan de afdeling Heerhugowaard runnen.


NK cadetten en junioren

Sjors Geurts is zondag 16 december bij het NK voor cadetten en junioren Nederlands Kampioen geworden, nadat hij in de finale Boris Delhez met 3-2 versloeg. Voor Sjors kwam de overwinning als een volslagen verrassing, nadat hij vorig jaar nog naast het podium eindigde. Dit keer was hij echter vanaf de eerste ronde scherp en liet hij de concurrentie terecht achter zich.
Bij de dames verloor Jaleesa Tahapary in de eerste ronde van Nathalie Sousa, de latere winnares van sportschool Snel uit Leeuwarden. Via de herkansing vocht zij zich echter uitstekend terug en versloeg in de strijd om de derde plaats Gabrielle Aarts. Met twee deelnemers en twee prijzen werd het een prima dag voor de karateka's van Funakoshi.
Piet den Ouden Trofee

Woensdag 12 december werd in Schagen het toernooi om de Piet den Ouden Trofee gehouden met een grotere opkomst dan ooit. Maar liefst 60 jongens en meisjes, uitsluitend afkomstig uit onze afdeling Schagen, lieten karate van hoog niveau zien. Vol overtuiging presenteerden ze allemaal hun kata's aan scheidsrechters en publiek, ook al zaten sommigen pas drie weken op karate. Petje af voor zoveel durf! Door Piet den Ouden werden aan het eind de prijzen uitgereikt voor de meest opvallende karateka's van de afdeling Schagen van dit jaar. Zo was er een prijs voor Mitchell Weggemans, die wekelijks als één van de eersten aanwezig is en dan zegt dat hij er weer heel veel zin in heeft. Zo'n instelling verdient een prijs. De Piet den Ouden Wisseltrofee ging dit jaar naar Daniël Binnekamp, die slechts een half jaar bij de vereniging zit, maar nu al grote indruk heeft gemaakt met z'n tomeloze inzet. Een waardige winaar dus.
Waar we in het verleden nog een beroep moesten op Alkmaarse vrijwilligers bij de organisatie van dergelijke evenementen, liep nu alles op rolletjes dankzij de inzet van ons Whoznextteam en meerdere leden van de volwassenen groep. Namens alle deelnemers bedankt voor jullie inzet!


Danexamens

Zondag 9 december namen 7 karateka's van Funakoshi deel aan de danexamens van de Karatedo Bond Nederland. Voor vijf deelnemers werd het een groot succes, voor twee anderen een flinke teleurstelling. Lavinia Bijl, Jeffrey de Angst en Amin Mousaoui waren uitstekend op dreef en werkten zich overtuigend door de zware oefeningen heen. Ook Nico Waij leverde vakwerk af, ondanks alle commotie die er de dagen voor het examen ontstaan was over zijn aanmelding. Dangraadcoördinator Hans Harthoorn kwam hem zelfs persoonlijk feliciteren met het behaalde resultaat. Ook Maaike Leijsen liet zich van haar beste zijde zien en slaagde voor de derde dan! Hoewel zelf niet helemaal tevreden, door de zenuwen, was het voor examinatoren en toeschouwers een geweldig examen.
Traditiegetrouw zakte ook dit jaar weer bijna de helft van de deelnemers, en helaas waren er dit keer ook twee leden van Funakoshi bij. Voor Brenda Limmen en Steven Volkers zat het er dit keer niet in. Aan de inzet lag het zeker niet. Ze hadden minstens zo hard en vaak geoefend als onze andere kandidaten en ook tijdens het examen leverden ze een maximale inspanning, daarom zijn we ook minstens zo trots op hun prestatie en maken we een diepe karatebuiging. Applaus ook voor de examenpartners die op deze dag en in de voorbereiding heel veel tijd voor hun clubgenoten opgeofferd hebben en voor onze trainer voor wie dit toch ook weer een mooi succes is.


C1000-competitie zaterdag 17 november

Het was weer een spannende ronde in onze C1000-competitie. Regenboogteams bestreden elkaar op het scherpst van de snede en gaven elkaar geen punt cadeau. Dat geen van de 24 teams ongeslagen bleef zegt genoeg over het niveau. Toen de kruitdampen enigszins opgetrokken waren bleek het team van Maaike uiteindelijk de zege naar zich toegetrokken te hebben. Maaike, Idriss, Tom, Zita, Ruby en Rianne vormden een ijzersterk zestal en werden naast de competitiepunten getrakteerd op een chocoladeletter uit handen van onze secretaris Nico Way.
Ook onze vele vrijwilligers lieten zich deze dag weer van hun beste kant zien. Nadat de zaal vrijdagavond al was ingericht, waren de eersten 's ochtends om half negen alweer aanwezig om koffie te zetten. Scheidsrechters zaten urenlang geconcentreerd op hun stoel en na afloop werd er nog even flink schoongemaakt. Geweldig!


Talent van het jaar

Gewoonlijk maken we tijdens de examens bekend wie ons talent van het jaar is. Het talent van dit jaar was op dat moment echter op vakantie. Uitstellen dan maar tot een mooie gelegenheid en die gelegenheid was er zaterdag 17 november bij de competitieronde. Uit handen van Siegfried Schorea ontving Jaleesa Tahapary een welverdiende trofee, voor de prestaties die zij het afgelopen jaar heeft neergezet. Ooit vertelde onze hoofdtrainer Johan Jaleesa dat ze beter op ballet kon gaan, omdat ze haar kata's wel mooi maar zonder power deed. Jaleesa nam het advies ter harte en verruilde karate voor dansen. Na een aantal jaar keerde ze terug, dit keer met een andere instelling, en ziehier het resultaat.
Niederrhein-cup 2007

Een belangrijk deel van de top van het Nederlandse karate trok zaterdag 3 november naar het Duitse Kleve om deel te nemen aan het internationale toernooi om de Niederrhein-cup. Temidden van ruim 600 karateka's leverden de deelnemers van Funakoshi een uitstekende prestatie. Tussen de 54 deelnemende clubs eindigden onze karateka's evenals vorig op de tweede plaats in het overall-klassement, achter het sterke Bochum. Bij de katateams waren Ella Doesburg, Maaike Leijsen en Jaleesa Tahapary goed op dreef en wonnen overtuigend hun wedstrijden. Met de kata "Bassai Dai" trokken zij met een overtuigende 3-0 score ook de finale naar zich toe. Individueel lukte het de dames niet om het podium te halen. Hoewel Jaleesa Tahapary in de eerste ronde nog wel de Duitse jeugdkampioene Katja Jansen versloeg werd zij in de volgende ronde door een balansverstoring uitgeschakeld. Ook bij de jeugdteams ging de winst naar Funakoshi. Fabrice de Boer, Lavinia Bijl en Nadia Levy vormden een ijzersterke combinatie en schreven ook dit internationale toernooi weer overtuigend op hun naam. In het individuele klassement waren er eerste plaatsen voor Beau Zwierenberg en Nadia Levy, tweede plaatsen voor Fabrice de Boer en Dewi Korving en derde plaatsen voor Charide Bijl, Orsine de Boer en Wesley Kalkhoven.


Demonstratie in Doorn

Ons jeugdteam bestaande uit Fabrice, Lavinia en Nadia gaf zaterdag 27 oktober een demonstratie tijdens de Vanencompetitie van sportschool van den Hoofdakker in Doorn. Na de bijzonder gastvrije ontvangst van Johan van den Hoofdakker demonstreerden onze talenten de kata's Bassai Dai en Enpi. Het publiek en de deelnemers aan de competitie stelden de demonstratie bijzonder op prijs, getuige het daverende applaus en de enthousiaste reacties na afloop.Elhatri-toernooi 2007

Zaterdag 20 oktober nam een grote Funakoshi-afvaardiging deel aan het Elhatri-toernooi in Eindhoven. Met wisselend succes want vooral bij de jongeren was er geduchte concurrentie van de Championsclub uit het Belgische Luik. De club van oud Europees- en Wereldkampioen Junior Lefevre staat bekend om haar grote talenten en fantastische wedstrijdkarateka's. Giorgio en Ivan Fung zaten in de zwaarste poule, deden het goed, maar kwamen uiteindelijk tekort voor het podium. Prijzen in het ochtendprogramma waren er wel voor Joey Pouli (2e), Aidan Splinter (2e) en Charide Bijl (2e).
De hoop op een eerste plaats was dus gevestigd op het middagprogramma voor de karateka's vanaf 14 jaar. En eerste plaatsen kwamen er, drie zelfs. Jaleesa Tahapary, Bas Heijnis en Cees Splinter waren alledrie goed voor de overwinning in hun klasse. Tweede plaatsen gingen naar Tom van Amstel, Sjors Geurts, Fabrice de Boer en Rob de Boer. Een derde plaats was er voor Maaike Leijsen.


C1000-competitie zaterdag 13 oktober

Het succes van de jeugdcompetitie neemt ongekende vormen aan. Opnieuw waren er ruim 150 deelnemers uit alle afdelingen. Geweldig dat er ook zoveel debutanten (maar liefst 30) meededen. Hoewel sommigen pas een paar weken karate beoefenen durfden ze het al aan om mee te doen. De jongste deelnemers hadden soms nog wat hulp nodig, maar de anderen wisten geheel op eigen kracht de kata uit te voeren.
Ook de vrijwilligers kunnen steeds meer op eigen kracht. Dankzij de vele hulp loopt de hele organisatie inmiddels op rolletjes. Scheidsrechters, schrijvers en barmedewerkers weten precies wat ze moeten doen en doen dat ook met veel enthousiasme. Namens alle deelnemers bedankt daarvoor, zonder jullie belangeloze inzet zouden we dit soort activiteiten niet kunnen organiseren. Klik voor de stand.
Beker van Bocholt

De karateka's van Funakoshi begonnen zondag 7 oktober het wedstrijdseizoen in het Belgische Bocholt. De dames bleken al vroeg in vorm met Ella Doesburg als winnaar voor Maaike Leijsen en Jaleesa Tahapary. Bij de heren verliep het toernooi moeizamer. Kanshebber Joram Burer verloor verrassend in de eerste ronde en Sjors Geurts moest genoegen nemen met een tweede plaats achter Belgisch kampioen Bart van der Wal. In de jeugdcategorieën was Funakoshi oppermachtig. Met maar liefst zeven eerste plaatsen, zes tweede plaatsen en twee derde plaatsen werd in bijna iedere klasse gescoord. Goud was er voor Charide Bijl, Orsine de Boer, Wesley Kalkhoven, Lavinia Bijl, Ivan Fung, Fabrice de Boer en Aidan Splinter. Zilver ging naar Beau Zwierenberg, Tom van Amstel, Nadia Levy, Giorgio Fung en Dion Splinter. Voor Enzo Claveau en Reijer Leijsen waren er derde plaatsen. Met deze prachtige resultaten keerden maar liefst 18 van de 21 deelnemers met een prijs terug.


Tom Wessels Memorial

Vorig jaar stierf Tom Wessels, een groot budoka en iemand die een belangrijke rol speelde in het vaderlandse karate. Zondag 23 september herdachten zijn leerlingen hem in Rijswijk met een sfeervol Budogala. Geheel in de geest van Tom Wessels lieten jong en oud hun niet geringe kunsten zien op de tatami, waarbij geen sprake was van competitie, maar vooral van respect voor elkaars vaardigheden. Wim van der Leur, Frank van den Nieuwendijk, Elmo Diederiks, Els en Boy Muilwijk, de karateka's van Dokan en de 88-jarige Wim Bekink waren onder de deelnemers, evenals een katateam van Funakoshi. Ella, Maaike en Joram lieten een flitsende kata Enpi zien, gevolgd door een spectaculaire bunkai, waarmee ook Funakoshi een steentje bijdroeg aan dit bijzondere gebeuren.Inhaalexamens

Zaterdag 22 september deden twaalf leden mee aan het inhaalexamen in de Slochterwaard. Door ziekte en vakantie konden zij niet meedoen met het grote examen voor de zomerstop. Ondanks de gebrekkige voorbereiding, door een lange vakantie en een net gestart seizoen, was het niveau van de kandidaten prima en slaagde iedereen voor zijn of haar volgende band.Grote Clubactie

De Grote Clubactie staat op het punt van beginnen. Help mee loten te verkopen voor onze vereniging. Van de 2,50 euro per lot gaat 2 euro rechtstreeks naar de clubkas. Dus hoe meer loten we verkopen, des te hoger de opbrengst. Lukt het je om 10 loten te verkopen, dan hebben we weer een leuk cadeau voor je. Verkoop je 50 loten dan krijg je een echte Funakoshi karatetas en voor de allerbeste lotenverkoper hebben we een schitterende prijs. Genoeg redenen dus om er de komende tijd flink tegenaan te gaan.


Verenigingenmarkt in Schoorl

Onze Schoorlse karateka's waren op zondag 2 september actief tijdens de verenigingendag in Schoorl. Temidden van de andere plaatselijke verenigingen werden er demonstraties gegeven in 'de Oorsprong' en sporthal 'de Blinkerd'. Bovendien was er stand aanwezig waar belangstellenden informatie over karate en Funakoshi konden krijgen.
Spannend regenboogtoernooi

Wat doe jij op 7-7-7? Karate natuurlijk. Hoewel een groot aantal deelnemers al op vakantie was, deden er toch nog meer dan 80 deelnemers mee aan de afsluitende ronde van de C1000-jeugdcompetitie. Een bijzondere ronde want de deelnemers waren verdeeld in regenboogteams. Traditiegetrouw werd dat weer een uiterst spannende zaak met heel veel 3-2 uitslagen, wat wel aangeeft dat de teams aan elkaar gewaagd waren. Na de voorrondes bleven uiteindelijk de teams van Jim van Everdingen en Mats Duijm over in de finale. De beide teams maakten er een boeiend spektakel van dat in de laatste partij beslist werd in het voordeel van het team van Mats. Naast de punten voor de competitie wonnen Mats, Beau, Lucienne, Zita en Jackie daarmee een bioscoopbon. Klik voor de stand.

Duintraining

Al dagen regende het, maar toen woensdag 4 juli zo'n 30 karateka's de duinen bij Bergen introkken brak de zon door. Onder aangename omstandigheden gingen ze aan de slag met de kata Jitte. Ondanks de gemengde samenstelling van de groep, met zowel beginners als zwarte banden, pikte iedereen de kata snel op. Er werd flink geoefend en voor ze er erg in hadden was het half negen. Nico had inmiddels trek in een pannenkoek gekregen en Anne en Maaike nestelden zich achter een reusachtige sorbet, en zo werd het nog gezellig op het terras van Duinvermaak.


Examens Funakoshi 2007

De examens zijn achter de rug. Nooit waren er meer kandidaten. Alleen al voor de gele band deden 110 kinderen examen en ook voor de wit-gele band waren er maar liefst 40 kandidaten. Naarmate de zaterdag vorderde en de banden hoger werden, stegen ook de eisen die aan de jeugd gesteld werden. Voor drie kandidaten liep het examen teleurstellend af, zij slaagden niet voor de oranje band. Dit was vooral te danken aan hun jonge leeftijd en de moeilijke omstandigheden. Zo'n examen is niet niks met een volle zaal mensen en de spanning die erbij komt kijken. Voor de andere deelnemers liep het examen beter af. Zowel bij het kihon, kata als kumite viel er genoeg te genieten. Cadeautjes werden niet uitgedeeld, iedereen moest volop aan de bak en er vloeide dan ook menig zweetdruppel.

Het examen op zondag voor de volwassenen verliep aanmerkelijk rustiger. Het niveau van de lagere banden was uitstekend en er was niets dan lof van de jury. Bij de hogere banden was er meer kritiek. Twee kandidaten haalden het zware examen dan ook niet. Ook voor de trainers vormde het examen weer een mooie graadmeter. Hoe presteren onze karateka's onder druk, zijn er verschillen tussen de afdelingen, aan welke technieken moeten we meer aandacht besteden? In de vakantieperiode gaan we deze zaken evalueren, zodat onze leden volgende keer nog beter voor de dag kunnen komen.


Ella Doesburg wint Funakoshi-cup

Ella Doesburg heeft voor eigen publiek het toernooi om de Funakoshi-cup gewonnen. In een spannende finale versloeg ze met 2-1 de Nicole de Kievid. De Utrechtse kon in de eindstrijd niet op tegen de flitsende en krachtige kata 'Unsu' van de 20-jarige Alkmaarse, die de afgelopen maanden een uitstekende indruk achterliet bij toernooien in binnen- en buitenland. Brons was er voor Maaike Leijsen die in de halve finale van haar clubgenote had verloren, maar via de herkansing sterk terugkwam. Bij de heren ging de titel verrassend naar de Rotterdammer Jinne van Belle die nationaal kampioen Elmo Diederiks in de finale versloeg. Diederiks maakte vooral in de voorrondes indruk, maar greep naast de titel door een balansverstoring in de eindstrijd. Joram Burer van Funakoshi eindigde achter dit tweetal op een gedeelde derde plaats met Belgisch kampioen Bart v.d. Wal. Bij de teamwedstrijden was Funakoshi oppermachtig. Het damesteam met Ella Doesburg, Maaike Leijsen en Jaleesa Tahapary versloeg in de finale het herenteam met Joram Burer, Sjors Geurts en Reijer Leijsen. Met 360 deelnemers van 27 clubs uit alle delen van Nederland kon Funakoshi terugblikken op een geslaagd evenement. Naast de topkarateka's op het hoofdveld, zette jong en oud zijn beste beentje voor op de andere velden en was de sfeer op de goed gevulde tribunes uitstekend. Niet alleen de wedstrijdtoppers van Funakoshi weerden zich uitstekend, maar ook de andere deelnemers kwamen prima voor de dag in het sterke deelnemersveld. Klik voor alle uitslagen.


Budokan-cup in Bochum

De prijzen waren dun gezaaid voor Funakoshi bij het toernooi om de Budokan-cup in het Duitse Bochum op zaterdag 9 juni. Van de 22 deelnemers waren er maar drie in staat het podium te halen en dan nog voor 'slechts' een derde plaats. Daarbij komt ook nog dat driekwart van onze troeven al in de eerste ronde werd uitgeschakeld en het wordt duidelijk hoe hoog het niveau bij onze oosterburen was. De weinige prijswinnaars waren natuurlijk wel extra gelukkig met hun medaille. Tom van Amstel, Jaleesa Tahapary en Ella Doesburg wisten als enigen te scoren. Ivan Fung, Maaike Leijsen en Joram Burer, kwamen nog dichtbij maar verloren uiteindelijk de strijd om brons. Bij de teams was er meer succes met een tweede en derde plaats bij de volwassenen en een tweede plaats bij de jeugd.

Coach Johan Doesburg was zeer tevreden met de tegenstand: "We zijn geklopt en de scheidsrechters waren uitstekend. Laat dit een goede stimulans zijn om nog harder te trainen. Zo'n wedstrijd win je niet op de dag zelf, daarvoor moet je de basis leggen tijdens de trainingen. Als je tegen zulke goede tegenstanders wilt scoren, zul je iedere training het beste uit jezelf moeten halen. Ik kan dat natuurlijk vaak genoeg zeggen, maar misschien dat de les van vandaag duidelijker overkomt."


Open Hoornse

De Funakoshi karateka's waren zondag 13 mei in Hoorn goed voor 9 prijzen op het onderdeel kata. Orsine de Boer liet haar clubgenotes Beau Zwierenberg en Dewi Korving achter zich in een Funakoshi onderonsje bij de meisjes van 10 en 11 jaar. Een eerste plaats was er ook voor Tom van Amstel. Hij draaide een uitstekend toernooi en greep op overtuigende wijze het goud. Tweede plaatsen waren er voor Wesley Kalkhoven en Enzo Claveau. Hoewel ze beiden met hun groene band in de hoogste categorie waren ingedeeld bereikten ze knap de finale om vervolgens te sneuvelen, vooral doordat hun tegenstander een veel hogere kata liet zien en sommige scheidsrechters daar nog steeds gevoelig voor zijn. Derde plaatsen waren er voor Giorgio Fung en Valerie de Ruiter.

Funakoshi haalt uit in Antwerpen

Ella Doesburg is op Belgische bodem bijna niet te verslaan. Na de Beker van Veerle ging ook de Beker van de Metropool mee naar Alkmaar. In de finale versloeg ze met de kata Unsu haar tegenstandster met 5-0. Dezelfde tegenstandster die in de voorronde van Maaike Leijsen won, waardoor deze veroordeeld was tot de herkansing. Met een aantal goede kata's stelde ze alsnog haar derde plaats veilig. Bij de junioren ging de winst naar Jaleesa Tahapary die er in haar categorie ook geen twijfel over liet bestaan wie de sterkste was. Voor Fabrice de Boer was de moeilijkste wedstrijd de halve finale, maar nadat hij met een flitsende kata Enpi zijn Belgische tegenstander elimineerde, was hij niet meer te stoppen en veroverde een prachtige eerste plaats. Goede prestaties waren er ook van onze andere karateka's. Tweede plaatsen voor Joram Burer en Sjors Geurts en derde plaatsen voor Reijer Leijsen, Lavinia Bijl en Orsine de Boer.

De teams van Funakoshi zijn altijd wel goed voor een paar prijzen, zo ook dit keer. Bij de senioren versloegen Ella Doesburg, Maaike Leijsen en Jaleesa Tahapary het herenteam met Joram Burer, Sjors Geurts en Reijer Leijsen in de finale. Bij de jeugd ging de winst naar Fabrice de Boer, Nadia Levy en Lavinia Bijl.


Samourai d'Or in Cambrai

De naam Funakoshi kennen ze intussen wel in Noord-Frankrijk. Jaarlijks slepen onze karateka's wel een paar prijzen weg bij het toernooi om de Samourai d'Or in Cambrai. Dit keer was het niet anders, vooral onze meiden scoorden volop. In de categorie 10 en 11 jaar ging de finale tussen Beau Zwierenberg en Celine Nguyen. Beau trok uiteindelijk aan het langste eind en veroverde een iets grotere beker dan Celine. Bij de 12- en 13 jarigen ging de eerste plaats naar Nadia Levy, Fabrice de Boer deed het bij de jongens niet veel minder en was goed voor de tweede plaats. In de categorie 14 en 15 jaar was er brons voor Lavinia Bijl. Ook in de oudste categorie, de 16- en 17 jarigen was er succes. Jaleesa Tahapary kwam overtuigend in de finale, maakte een fout in haar kata en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Voor Sjors Geurts en Anne Leijsen waren er vierde plaatsen.

Vier leden geslaagd voor zwarte band

EvertJan Koning, Sjors Geurts, Eline Flokstra en Reijer Leijsen zijn zondag 22 april geslaagd voor de zwarte band bij de examens van de Karatedo Bond Nederland. Het viertal doorstond met glans alle oefeningen en liet zien de afgelopen maanden extra hard getraind te hebben. Voor twee deelnemers van Funakoshi verliep het examen minder succesvol. Brenda Limmen kwam volgens de examinatoren nog wat kracht tekort en maakte uit nervositeit een vergissing in de Heian Godan. Ronald Bakker was de dupe van een chaotisch examen. Samen met een andere kandidaat deed hij examen voor de zwarte band, terwijl tegelijkertijd één kandidaat voor de tweede dan ging en twee anderen zelfs voor de derde dan. Degene die het examen afnam raakte hierdoor het overzicht volledig kwijt, gaf onduidelijke instructies en vergat te tellen. Toen Ronalds medekandidaat tot overmaat van ramp met een ontwrichte teen afhaakte, was dat voldoende om zijn examen volledig de mist in te laten gaan. Helaas, over een half jaar nieuwe kansen.
Naar de eigen-leraarexamens zijn we vervolgens niet blijven kijken. De tenenkrommende vertoning waarbij leraren vanaf de zesde dan hun eigen leerlingen beoordelen en waarbij het slagingspercentage rond de 100% ligt hadden we waarschijnlijk niet met droge ogen kunnen aanschouwen.


Karateka's Schagen gearresteerd

Vrijdag 20 april organiseerde ons Whoznextteam de Karatemasters in Schagen haar eerste activiteit. Marcel van Delden kwam met z'n setjes handboeien om te vertellen hoe de politie iemand arresteert. Na enige uitleg ging iedereen aan de slag en werd er enthousiast geoefend. Schuldig of niet, alle aanwezigen werden in de boeien geslagen. Na een uur intensief oefenen was er een kleine pauze waarna iedereen richting het zwembad vertrok voor het discozwemmen. De aanwezige badmeester haalde nog wat attributen te voorschijn en gaf een speciale krachttraining in het water. Toen de deelnemers na afloop gevraagd werd of ze het leuk vonden, riepen ze enthousiast 'hartstikke leuk'. Goed gedaan dus Karatemasters, op naar het volgende evenement.
C1000-competitie zaterdag 14 april

Ondanks de zomerse temperaturen waren er zaterdag 14 april toch weer 150 deelnemers op de C1000-jeugdcompetitie afgekomen. Vooral bij de witte banden was goed te zien dat de examens er aan komen. Bijna iedereen kent inmiddels de volledige kata en de allerjongsten beheersen de stappen al aardig. Aan het eind werden heel wat prijzen uitgedeeld, waaronder één voor koploper Jeroen Steenhuis uit de afdeling Schagen, hij heeft maar liefst 251 punten behaald en staat daarmee onbedreigd bovenaan. Ook de karateka's uit Heerhugowaard waren goed op dreef, er werden heel wat punten gescoord en er was een grote groep deelnemers.
Groeten uit Curacao

Linette, Pearell en Ayrten groeten alle Funakoshileden vanaf Curacao. Ze zijn daar gewoon verder gegaan met karate en doen het hartstikke goed. Pearell was onlangs tweede bij kumitewedstrijden en binnenkort doen ze alledrie mee aan katawedstrijden. Op de foto zie je Linette en Ayrten in actie tijdens de training.Katamarathon Funakoshi groot succes

De katamarathon op zaterdag 24 maart is een geweldig succes geworden! Door de inzet van ruim 250 karateka's die van 10.00 tot 22.00 uur non-stop de Heian Shodan liepen, werden er maar liefst 16.693 kata's uitgevoerd! Een geweldig resultaat! Geweldig was ook het bijeengebrachte geld voor de stichting Spieren voor Spieren. Dankzij de inbreng van vele leden kunnen we binnenkort 8000 euro overmaken naar deze stichting! Onvergetelijk waren ook de zelfverdedigingslessen van Frank van den Nieuwendijk in de benedenzaal, de arrestatietechnieken van Marcel van Delden en Suzanne van Meeteren en de Heian Shodan-ura-go-gyaku van Dimitra Limneos. Funakoshi dankt iedereen die meegeholpen heeft aan het slagen van dit evenement. Gastdocenten, dames van het telbord, kantinemedewerkers, trainers, schoonmaakploeg, masseurs en niet te vergeten deelnemers, zonder jullie was het niet gelukt!Funakoshi treedt op in Ahoy

Een demonstratieteam van Funakoshi gaf op zaterdag 17 maart een spetterende demonstratie op de manifestatie "Skills Masters" in het Rotterdamse Ahoy'. Beau, Orsine, Fabrice, Ella, Maaike en Joram gaven niet alleen een prima optreden, maar waren ook zeer bedreven in het beantwoorden van de vragen van de presentatrice. De kleine interviews zijn uitgezonden op het radiostation FunX. Het optreden op het FunX-podium werd door het vroege tijdstip nog niet druk bezocht, maar de gemaakte videobeelden werden de later de gehele dag herhaald op een groot scherm tijdens de optredens van rappers als Yes-R. Na de demo werd even wat gedronken op de beursstand van onze sponsor Consolid, waarna in sneltreintempo een aantal aanwezige stands werd bezocht en 'leeggeshopt'. En Fabrice, die vonden we terug achter het stuur van een echte Formule 1 bolide!!Funakoshi bij Zappsport

Zaterdag 24 februari kun je bij Zappsport beelden zien van een aantal jeugdige Funakoshi-leden. Presentator Ron Boszhard bezocht met zijn cameraploeg onze dojo in de Slochterwaard. De resultaten van dit bezoek kun je om 8.40 uur op Nederland 3 zien.

Tweede plaats Nadia Bosch bij NK karate

Evenals vorig jaar moest Nadia Bosch haar concurrente Mariska Steenbeek voor laten gaan bij de nationale titelstrijd op het onderdeel kata. In de Topsporthal te Rotterdam was het verschil zondag minimaal, maar uiteindelijk trok de karateka van Funakoshi met 3-2 aan het kortste eind. De zwaar teleurgestelde Bosch zag daarmee ook haar kansen op deelname aan het EK, begin mei in Slowakije, in rook opgaan.
Bij de heren stond Joram Burer voor het eerst op het podium bij een NK. Na in de halve finale van de latere kampioen Elmo Diederiks te hebben verloren, kwam hij via de herkansing terug tot de derde plaats. Bij de dames greep de pas 16-jarige Jaleesa Tahapary net naast eremetaal, maar het jeugdige talent maakte een prima indruk en kan de komende jaren zeker tot de kanshebbers gerekend worden.


Competitie volwassenen

Vrijdag 16 februari was er weer een competitieronde voor de volwassenen in onze Alkmaarse dojo. Op het programma stond ippon kumite voor duo's. Met 30 deelnemers viel de opkomst een klein beetje tegen. Jammer dat velen nog steeds tegen zo'n wedstrijdje opzien, je kunt er immers veel van leren. Het niveau was behoorlijk hoog, vooral technisch viel er weinig aan te merken. De meeste wedstrijden werden dan ook beslist op facetten als inzet, timing en uitstraling. Kun je je op een training nog een beetje verstoppen, bij zo'n wedstrijd moet je natuurlijk met de billen bloot en kun je echt laten zien wat je in je mars hebt. En daarvoor hoefden de deelnemers zich zeker niet te schamen, het werd een spannend toernooi met aantrekkelijke partijen. Volgende keer nog meer deelnemers!


Karatemasters in Schagen

Funakoshi heeft in Schagen een Whoznext-team opgericht. Onder de naam Karatemasters hebben zes leden uit deze afdeling zich aangemeld om de komende anderhalf jaar een drietal activiteiten voor de jeugd te organiseren. Zij krijgen daarvoor een budget van 450 euro van sportservice Schagen, waarmee zij het moeten redden. Onze Karatemasters worden verder intensief begeleid door medewerkers van sportservice Schagen en krijgen nog diverse workshops als fondsenwerving, publiciteit en budgetbeheersing. Als eerste activiteit zijn er plannen om een bijzondere karatetraining te combineren met een bezoek aan het zwembad, maar daarover later meer.

C1000-jeugdcompetitie

Zaterdag 3 februari ging de kata-competitie onder haar nieuwe naam verder. De puntentelling is hetzelfde, de wedstrijden ook, alleen heeft C1000 Winkelwaard haar naam voor tenminste een jaar aan de jeugdcompetitie verbonden. Opnieuw waren er ruim 150 deelnemers van de partij, waarbij vooral het grote aantal deelnemers uit onze afdeling Heerhugowaard opviel. Het lijkt erop of onze juffen Ella en Maaike de kinderen daar flink opjutten, want bijna iedereen deed mee, en met succes ook! Heerhugowaard is een afdeling waar we terdege rekening mee moeten houden. De witte en wit-gele banden deden weer de Heian Shodan, waarbij het verheugend is om te zien dat steeds meer jongens en meisjes het aandurven om de armtechnieken er bij te doen. De gele banden en hoger moesten dit keer Kihon Ippon Kumite doen, vooral bij de hogere banden ging het er soms stevig aan toe.
Ella Doesburg wint opnieuw in Veerle

In België weten ze het ook niet meer. Voor de achtste opeenvolgende keer was Ella Doesburg de sterkste in het toernooi om de Beker van Veerle. Een ongekende prestatie, daar de concurrentie bij onze zuiderburen van hoog niveau is. De meeste tegenstand ontving Ella dit keer van Maaike Leijsen(goed voor een tweede plaats), die een sterke kata Sochin op de mat legde, maar toch niet was opgewassen tegen het flitsende geweld van haar trainingsmaatje. Een scheidsrechter gaf haar zelfs al de bijnaam 'de bom van Hiroshima' vanwege haar explosiviteit. Ook goed op dreef was Joram Burer. In het sterke deelnemersveld bij de heren hield hij zich uitstekend staande en veroverde uiteindelijk een prima tweede plek. Joram wordt steeds stabieler en heeft nog heel wat potentie om door te groeien. De jongeren waren ook goed op dreef. Reijer Leijsen en Beau Zwierenberg zaten in grote poules ingedeeld en moesten heel wat kata's laten zien. Dat deden ze met verve, allebei waren ze goed voor een derde plaats. En tenslotte Jaleesa Tahapary. Ze stak er in haar groep met kop en schouders bovenuit maar vergiste zich in haar kata, weg eerste plaats. Via de herkansingen wist ze als troost uiteindelijk de derde plaats te veroveren.

Ouder en kind training

De ouder en kind training op zondag 14 januari kende een enorme opkomst. Hele gezinnen waren naar de Slochterwaard afgereisd voor een karatetraining met kinderen, vaders en moeders. Zo'n 80 deelnemers vonden een plekje in onze zaal. Tijdens de warming-up steeg de temperatuur al flink, hetgeen menig zweetdruppel opleverde en hier en daar was er al iets van gehijg te horen. Daarna was het tijd voor een aantal basistechnieken. Met tomeloze inzet werden er tsuki's en mae-geri's geoefend, en het dient gezegd te worden, de meeste ouders pakten de stof verrassend snel op. Na een uur trainen was het tijd voor een kopje koffie en werd er zelfs al voorzichtig gevraagd wanneer de trainingstijden voor 'bejaarden' zijn. Het zou dus kunnen dat er binnenkort weer een paar ouders op de trainingen rondlopen.
Grote opkomst bij Nieuwjaarstraining

De eerste trainingen op maandag 8 januari zijn bijzonder goed bezocht. De kinderen hadden er weer zin in en stonden al vroeg voor de deur van de zaal. Ook bij de volwassenen was het druk. Bijna 50 volwassenen vulden de zaal voor een stevige training. Er werd ippon kumite geoefend en het ging er bijzonder fanatiek aan toe. Flitsende technieken aangevuld met luide kiais daverden door de Slochterwaard. Na afloop was er in de goedgevulde kantine tijd om na te praten en elkaar een voorspoedig nieuwjaar te wensen. Laten we deze spirit vasthouden en er een goed karatejaar van maken.