Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws » Overzicht 2008Heiloo sluit jaar af

Met een ronde van de KICK-competitie sloot de afdeling Heiloo op zaterdag 20 december het jaar af. De ruim 20 deelnemers lieten zien dat er de afgelopen maanden hard getraind is onder leiding van Fons, Pamela, Jeroen en Fabrice en er waren dan ook mooie kata's te zien. Dit leverde prijzen op voor de familie Blok, waarvan maar liefst drie gezinsleden de 40 punten passeerden.
Net als in in de andere afdelingen was er ook in Heiloo een verkiezing van talent en karateka van het jaar. Talent van het jaar werd Tom van Amstel, die het afgelopen jaar bij meerdere toernooien in binnen- en buitenland van zich deed spreken. De titel karateka van het jaar ging naar Martha Timmerman, die met haar inzet een voorbeeld voor velen in Heiloo is.Zaalvoetbal in Alkmaar

Terwijl in Heiloo fanatiek om de punten gestreden werd in de KICK-competitie, werd in Alkmaar het jaar afgesloten met een zaalvoetbaltoernooi voor de jeugd. Onder deskundige leiding van Sjors en Ella werden schaartjes en panna's getoond waar Ronaldinho nog een puntje aan kan zuigen. Na anderhalf uur voetbal op topniveau was er voor alle deelnemers nog wat te drinken en een zakje chips. Misschien volgend jaar weer zoiets?Kersttraining

Voor de volwassenen in Alkmaar kwam er op vrijdag 19 december een einde aan het karatejaar met een speciale kersttraining. Met 35 deelnemers was de opkomst prima voor een vrijdag in de drukke periode voor de feestdagen. De deelnemers hadden allemaal wat lekkere hapjes meegenomen om het extra gezellig te maken. Dit resulteerde in een enorme berg voedsel waar we met z'n allen een week van hadden kunnen eten. Van kippenpootjes tot gevulde komkommer en van makreelschotel tot diverse soorten kaas, er was voor ieder wat wils. Pronkstuk was de schotel met sushi die de familie Fung had meegenomen. Bijna te mooi om op te eten.


Piet den Ouden Trofee in Schagen

Met 25 deelnemers viel de opkomst bij de Piet den Ouden Trofee op 17 december in Schagen een beetje tegen, hoewel de kerstviering op diverse scholen voor flinke concurrentie zorgde. De jongens en meisjes die wel aanwezig waren maakten er echter een mooie wedstrijd van en lieten zien dat het niveau jaarlijks groeit. Traditiegetrouw werd er ook weer een Talent van het Jaar bekend gemaakt. De bijbehorende beker ging dit keer naar Sophie Paauw. Sophie slaat bijna geen training over en doet altijd haar best, daarnaast is ze goed vooruitgegaan en ze mocht dan ook met trots haar prijs in ontvangst nemen. Een Karateka van het Jaar was er ook en die titel ging dit keer naar Margo Moes. Margo heeft zich prima ontwikkeld en maakt sinds dit seizoen zelfs deel uit van de talentenploeg die in Alkmaar traint.KICK-competitie in Heerhugowaard

Het was woensdag 17 december een drukke dag bij Funakoshi. Niet alleen in Schagen, maar ook in Heerhugowaard werd een ronde van de KICK-competitie gehouden. In de gymzaal aan de Plutolaan waren mooie kata's en spannende wedstrijden te zien. Daarnaast was er de verkiezing van Talent en Karateka van het jaar. Het talent van 2008 werd Lars Broekhuijse, dit mannetje doet het hartstikke goed en we hebben dan ook hoge verwachtingen van hem. Karateka van het Jaar werd Jeroen Kramer, z'n rode wangen na afloop van een training zijn kenmerkend voor de inzet waarmee hij zijn sport bedrijft. Een mooie en welverdiende beker voor hem.

Drie geslaagden voor zwarte band

Bij de danexamens op zondag 7 december zijn alledrie onze kandidaten met verve geslaagd voor de zwarte band. In de ochtenduren lieten Fabrice de Boer en Nadia Levy zien wat ze in huis hadden. Onze jonkies waren goed op dreef en lieten zien dat ze de onderdelen kihon, kata en kumite beheersten. In Jaleesa en Sjors hadden ze bovendien uitstekende partners, waardoor vooral het kumite spectaculair om te zien was. In de categorie "oudere jongeren" was Taner Dülger onze kandidaat. Na een nerveus begin kwam hij steeds beter in het ritme. En als er bij de jury al twijfel was, dan was dat na de kumite-oefeningen zeker verdwenen want met behulp van partner Jeroen liet hij gedegen vakwerk zien. Met de 100% score weer een mooi resultaat voor onze vereniging (opnieuw zakte bijna de helft van de kandidaten) en een verdiende beloning voor ons eigen supertrio.


Prijzenregen in Stadskanaal

We werden zaterdag 6 december weer hartelijk ontvangen in sportcentrum Bruinsma te Stadskanaal waar de jaarlijkse Open Noordelijke Katakampioenschappen werden gehouden. Misschien lag het aan Sinterklaas, maar de opkomst was beduidend lager dan andere jaren. Jammer, want het is een leuk toernooi, hoewel het een eind rijden blijft. Onze jongens en meisjes bleken in ieder geval geen last van de lange autorit te hebben, want er werden heel wat prijzen veroverd. Bij de meisjes t/m 11 jaar ging de eerste plaats naar Orsine de Boer, was er brons voor Mijra Koning en deed de kleine Fleur Koning het ook voortreffelijk door pas in de halve finale uitgeschakeld te worden door Orsine. De meisjes van 12 en 13 jaar zorgden voor een volledig Funakoshi-podium. Celine Nguyen bleef Dewi Korving en Beau Zwierenberg voor. Minder succes was er in de categorie 14-15 jaar met "slechts" een derde plaats voor Shauni Korving en geen prijs voor Nadia Levy.
De jongens bleven niet achter bij de meiden. Onze Nederlands Kampioen Ivan Fung moest dit keer genoegen nemen met een tweede plaats bij de jongens van 12 en 13 jaar. In de klasse 14-15 jaar was het wederom Funakoshi wat de klok sloeg. Fabrice de Boer zegevierde in een spannende finale met 3-2 over Wesley Kalkhoven, Tom van Amstel en Giorgio Fung deelden het brons.
Tenslotte was er ook bij de teamwedstrijden succes. Hoewel er niet geoefend was, dat moest vlak voor de wedstrijd nog even gebeuren, was er een tweede en derde plaats voor de meisjesteams en bij de jongens zelfs een eerste en tweede plaats. In opperbeste stemming kreeg de lokale economie dan ook een ruime financiële injectie door een bezoek aan de MacDonald's naast het sportcentrum.


Grote clubactie

Dankzij de hartverwarmende inzet van vele jeugdleden is de Grote Clubactie een groot succes geworden. Bijna 2500 loten werden er verkocht! Topverkoper, met 205 loten, was evenals vorig jaar Nick Wijker, die als dank een schitterend Funakoshi-trainingspak ontving. Samen met Nick waren er maar liefst 20 jongens en meisjes die 50 loten of nog meer verkochten. Zij verdienden een karatetas en maakten kans op de Wii-spelcomputer die onder deze toppers verloot werd. Winnaar van deze loterij werd Mike Koopman, die zichtbaar blij was met dit mooie cadeau. Jongens en meisjes, en niet te vergeten vaders en moeders die door weer en wind gingen om loten weg te brengen of geld op te halen, bedankt voor jullie geweldige inzet. Met de opbrengst kunnen we ook volgend jaar weer leuke activiteiten bij Funakoshi organiseren.


Nederlands Kampioenschap voor Ivan Fung

Een ongezellige sporthal in een troosteloze Zoetermeerse nieuwbouwwijk vormde het decor voor het Nederlands Kampioenschap kata voor jeugd t/m 13 jaar. Ruim 100 jongens en meisjes hadden de weg weten te vinden ondanks een tocht vol hindernissen die menig Tomtom op hol deed slaan. Onder hen een zestal karateka’s van Funakoshi. Orsine de Boer beet bij de meisjes van 10 en 11 jaar het spits af. Na een onrustig begin kwam ze beter in de wedstrijd en bereikte eenvoudig de halve finale. Daarin moest ze het opnemen tegen een meisje van de goju-kai die met een beduidend hogere kata voor de dag kwam dan Orsine. Vooral dat gaf de doorslag en Orsine moest genoegen nemen met een plaats in de herkansing. Overtuigend legde ze vervolgens beslag op de derde plaats. Bij de jongens van 12 en 13 jaar was het daarna de beurt aan Joe van Kuik en Ivan Fung. Joe verloor de eerste ronde, maar kwam daarna nog een heel eind in de herkansing. Ivan was niet af te stoppen en stoomde rechtstreeks door naar de finale. Ook daarin liet hij er geen twijfel over bestaan wie de beste was en trok met 4-1 de overwinning en daarmee het Nederlands Kampioenschap naar zich toe. Voor Dewi Korving, Beau Zwierenberg en Celine Nguyen was er bij de meisjes meer concurrentie. Dewi schakelde zichzelf uit met een aarzeling in haar kata en ook Celine verloor nipt met 3-2 nadat zij door een balansverstoring haar kata niet optimaal liep. Via de herkansing wist zij evenwel nog een mooie derde plaats te veroveren. Ook Beau verloor met 3-2 van de latere winnares ondanks een lage Heian Nidan tegen de Goju Shiho Sho van haar tegenstandster. Toch was het geweldig dat Beau na een jaar vol blessureleed weer op niveau mee kon doen. Verder richten we ons maar snel weer op andere kampioenschappen want zoals één van de ouders opmerkte “zo'n NK klinkt meer dan het is en 5 kilometer over de grens ligt het gemiddelde niveau een stuk hoger”.


Competitie voor regenboogteams

Bijna 150 deelnemers, verdeeld over 24 teams, maakten er zaterdag 22 november een sportief hoogtepunt van in de Slochterwaard. De inzet en grote sportiviteit zorgden voor een geslaagde dag. Het is iedere keer weer een genoegen om te zien hoe het teamgevoel iedereen net een stapje harder doet lopen. De ervaren jongens en meiden nemen het voortouw en de jonkies doen vol enthousiasme mee. De winst ging dit keer naar het team van Fabrice, Mike, Euzhan, Dong, Jeremy en Bram. Een hecht collectief dat duidelijk in het toernooi groeide, want in de voorronde liepen ze nog tegen twee nederlagen op. Naast de nodige competitiepunten wonnen ze een heerlijke taart, die binnen de korste keren naar binnen gewerkt werd.
Competitie Schoorl

Vrijdag 21 november werd in Schoorl een speciale puntencompetitie gehouden waaraan alleen de Schoorlse leden konden deelnemen. Met een opkomst van 29 deelnemers waren bijna alle jeugdleden bij dit evenement aanwezig. Onder hen zelfs enkele kinderen die pas 2 of 3 karatelessen hadden gevolgd en die toch al mee durfden te doen! De avond werd een groot spektakel met kata's op allerlei niveaus. Hoewel de meesten aan het begin nog een beetje verlegen waren, vlogen later de kiai's bij het publiek om de oren. Halverwege werden karateka's en publiek zelfs nog verrast met een spetterende demonstratie van de lesgevers Anne, Reijer en Maaike. Zij lieten zien hoe ze de eerste kata het liefst wilden zien, gevolgd door kata empi en ippon kumite. Aan het einde van de avond bleken twee deelnemers genoeg punten te hebben verzameld om een prijs in ontvangst te kunnen nemen. Gele bander Dylan kreeg het zelfs voor elkaar zijn eigen lerares in te halen op de puntenstand. Dat er nog iets speciaals stond te gebeuren was wel duidelijk: er stonden niet voor niets twee gigantische bekers al de hele avond te pronken. Dankzij de Schoorlse sponsor Bruna/Intertoys konden we namelijk een karateka en talent van het jaar bekend maken. Karateka van het jaar werd Dylan Geerking, hij is altijd op de training aanwezig, het liefst ook als hij ziek is of als het vakantie is. Hij mist ook geen wedstrijden, doet altijd zijn best en vindt karate het leukste wat er is. Een voorbeeldkarateka dus waar we er graag veel van zien. Als talent van het jaar kozen de Schoorlse lesgevers Margot Peelen uit de beginnersgroep. Ze zit pas sinds dit jaar op karate maar laat nu al in de les zien dat ze er aardig wat van kan. Ze staat al lager dan de leraar en als ze nog goed dooroefent (en we hopen natuurlijk dat ze dat gaat doen) zal blijken of ze de andere karateka's straks allemaal kan verslaan. Een geslaagde avond dus waarbij veel kinderen een start hebben gemaakt met de punten, of punten aan hun totaal hebben toegevoegd. We hopen natuurlijk dat zij vanaf nu ook in Alkmaar mee durven te doen!Lu Gia Jen Open

Er moest op zondag 16 november in Den Haag door Karatevereniging Funakoshi bijna een aanhangwagen worden gehuurd om de op het toernooi van Lu Gia Jen gewonnen prijzen mee terug naar huis te nemen. Funakoshi reisde ditmaal met 15 van haar jongste karateka’s met gele en oranje band naar Den Haag met het doel om wedstrijdervaring op te doen.

De pas 8-jarige Alkmaarse Fleur Koning spande de kroon door met maar liefst 5 prijzen huiswaarts te keren. Zij won overtuigend op de onderdelen Ippon Kumite, Sanbon Kumite en Kihon. Daarnaast werd ze tweede op het onderdeel Kata en won ze met overmacht de overall klassementsbeker.
De 9-jarige Joshua Quick uit Heerhugowaard was oppermachtig op twee onderdelen. Als kleinste in het veld toonde hij zich niet bang in het eenstapsgevecht Ippon Kumite en in het meerstapsgevecht Sanbon Kumite. Zijn snelle aanvallen en felle kiais waren teveel voor zijn vaak veel grotere tegenstanders. Twee eerste plaatsen waren zijn oogst, alsmede een vierde plaats op het onderdeel Kata. Ook het overall klassement werd door de talentvolle Joshua gewonnen.
Het onderdeel Kihon werd een prooi voor de 11-jarige Nevena Tadic uit Alkmaar, die op dit technische onderdeel uitblonk door mooie lage standen en een zeer nette uitvoering. Op de onderdelen Sanbon Kumite én Ippon Kumite flitste ze naar een fraaie derde plaats. Dat alles bracht haar ook de tweede plaats in het overall klassement in haar leeftijdsgroep.
Bij het Sanbon Kumite was de 15-jarige Kevin Norder uit Schoorl de sterkste, nadat hij al een derde plaats pakte op het onderdeel Kihon en bij het Ippon Kumite de vierde plaats bereikte. Zijn totale prestatie was ook goed voor de tweede plaats in het overall klassement in zijn groep.

Naast de fraaie eerste – en andere ereplaatsen van de genoemde karateka’s deed Funakoshi het ook in de breedte uitstekend. Zo waren er nog podiumplaatsen voor de Alkmaarders Merle Meije (tweemaal derde en een vierde) en Aidan Splinter (derde), Dong Tsang uit Heerhugowaard (derde), Rida Bouasria uit Schoorl (tweede) en Gabrielle Kalsbeek (vierde), Daniel Binnenkamp (tweede en vierde) en Floor de Ruiter uit Schagen (tweede). De resultaten van de jongste karateka’s van Funakoshi vormen een stimulans voor de karatevereniging die nu al bezig is met de opvolging van haar huidige groep wedstrijdkarateka’s en onderstreept de continuďteit in de kwaliteit van de opleiding.Competitie volwassenen

Maar liefst 22 duo's hadden zich ingeschreven voor de competitieronde op vrijdag 14 november. Onder de deelnemers ook een aantal witte banders die lieten zien dat ze in een paar maanden tijd al veel geleerd hebben. De vonken vlogen ervan af en de kiais schalden door de Slochterwaard. Dat was ook bij de hogere banden het geval. Kracht, snelheid en flitsende technieken leverden spectaculaire tweegevechten op. De aanwezige toeschouwers én de scheidsrechters genoten zichtbaar van het hoge niveau. Zo werd het een sportieve en gezellige avond die zeker voor herhaling vatbaar is en waaraan nog meer leden deel zouden moeten nemen. Het is namelijk een uitstekende oefening om onder druk en met publiek je kunsten te laten zien. Wedden dat de deelnemers daar bij de examens nog plezier aan gaan beleven. Een filmverslag is te zien op webregio.


Franse karatetoppers veroveren Alkmaar

Razendsnelle technieken gecombineerd met de nodige humor waren voldoende om 120 karateka's plat te krijgen. De Franse zusjes Buil maakten er zondag 26 oktober in sporthal de Hoornse Vaart een geweldige show van en boeiden de deelnemers aan de door Funakoshi georganiseerde stage van de eerste tot de laatste minuut. Beginnende en gevorderde karateka's genoten zichtbaar van de klasse van de vijfvoudig wereldkampioenen op het onderdeel kata. En Jessica en Sabrina genoten zelf ook. Voor iedereen was er een hartelijk woord en de nodige aandacht. Bovendien werden de deelnemers aan het eind getrakteerd op een staaltje van hun kunnen. Meerdere kata's werden getoond en ook lieten zij diverse toepassingen zien van de kata's, waarbij iedereen kon zien hoe formidabel deze tweeling op elkaar ingespeeld is. Mesdemoiselles, we hebben genoten!


Elhatri toernooi in Eindhoven

Zondag 19 oktober werd in Eindhoven het jaarlijkse Elhatri katatoernooi gehouden. Ondanks de concurrentie van de KBN, die op het allerlaatste moment besloot op dezelfde dag de Nederlandse Kampioenschappen voor cadetten en junioren te organiseren, waren toch weer 250 karateka's naar Brabant gekomen. Onder de deelnemers 9 leden van Funakoshi. Ivan Fung was bij de jongens van 12 en 13 jaar goed in vorm en veroverde overtuigend de eerste plaats. Een klasse ouder ging de overwinning naar Fabrice de Boer, die in de finale Giorgio Fung versloeg. In het sterke deelnemersveld bij de dames was Jaleesa Tahapary goed op dreef. Evenals een week eerder wist zij Mariska Steenbeek te verslaan, en bleef zij ook andere toppers als Sayra Aarts voor in de eindrangschikking. Helaas verloor ze uiteindelijk de strijd om de derde plaats na een flinke balansverstoring in haar kata. De revanche volgde tijdens de teamwedstrijden waarbij ze samen met Fabrice de Boer en Sjors Geurts de winst pakte.

Geslaagde competitieronde

Zaterdag 18 oktober hadden 115 jeugdige karateka's zich verzameld in de Slochterwaard voor de eerste competitieronde van het seizoen 2008-2009. Onder hen weer vele debutanten die het, ondanks hun nog korte karateloopbaan, aandurfden om de wedstrijdvloer op te stappen. Het was dan ook genieten in de bovenzaal waar schoorvoetend de eerste stapjes van de kata werden gezet en de kiais nog wat bedeesd klonken. Een verdieping lager ging het er al een stuk vlotter aan toe. Daar werden de armtechnieken toegepast en kwam er geen voorloper meer aan te pas. Met een gele band is dat natuurlijk ook niet nodig! Deze lijn zette zich voort toen in de middag de oranje banden en nog hoger aan de beurt waren. Alle deelnemers knokten voor wat ze waard waren en de verschillen waren vaak miniem, waardoor de scheidsrechters het zwaar hadden. Gelukkig waren er vijf per veld beschikbaar om tot een zo goed mogelijk oordeel te komen.

Als vereniging zijn we trots op alle karateka's die zo ontzettend hun best hebben gedaan, maar ook op allen die hebben gezorgd voor een gestroomlijnde organisatie. Scheidsrechters, tafelmedewerkers en vrijwilligers in de kantine, jullie waren weer geweldig!

Jaleesa Tahapary wint glansrijk in Bocholt

De karateka's van Funakoshi hebben zich zondag 12 oktober bij het internationale toernooi in het Belgische Bocholt nadrukkelijk laten gelden met zes eerste plaatsen. Op het onderdeel kata voor dames excelleerde de 18-jarige Jaleesa Tahapary, die in de halve finale meervoudig Nederlands kampioen Mariska Steenbeek overtuigend met 3-0 versloeg. Het aanstormende Funakoshi talent was dolblij met haar overwinning maar bleef tegelijkertijd kritisch op haar prestatie: "Mijn kata verliep zeker nog niet optimaal. We hebben de laatste tijd hard getraind en de vorm is groeiende, maar het kan allemaal nog net iets sneller en scherper." In Nederland wil de reputatie van Steenbeek bij de jury nog wel eens de doorslag geven, op vreemde bodem is dat voordeel veel minder aanwezig en zo ging de winst volkomen terecht naar Jaleesa. Daarmee was de grootste horde op weg naar de eindoverwinning genomen en liet zij er ook in de finale geen twijfel over bestaan de sterkste te zijn. Bij de heren ging de zege eveneens naar Funakoshi. Sjors Geurts was een maatje te groot voor onze zuiderburen en bereikte op soepele wijze de finale. Met een flitsende kata 'Goju Shiho Sho' trok hij deze vervolgens met de maximale score naar zich toe. Bij de jeugdwedstrijden was er goud voor Fabrice de Boer, Orsine de Boer, Reijer Leijsen en Tom van Amstel. Jeffrey de Angst en Enzo Claveau moesten genoegen nemen met een tweede plaats en een derde plaats was er voor Wesley Kalkhoven.

Open Apeldoornse JKA Kampioenschappen

Met maar liefst 50 deelnemers, een touringcar vol, reisde Funakoshi op zondag 5 oktober af naar Apeldoorn. Een sterke mix van ervaren krachten en enthousiaste debutanten moest garant staan voor de nodige prijzen. En dat lukte! Onze karateka's bleken tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen al in topvorm te verkeren. Zowel het jeugd- als het seniorenteam was goed voor goud! Individueel stonden Jaleesa Tahapary, Fabrice de Boer, Orsine de Boer, Tom van Amstel, Ivan Fung en Nadia Levy op de hoogste trede van het ereschavot. Tweede plaatsen gingen naar Joshua Quick, Robine Ravesloot, Shauni Korving en Ella Doesburg. Voeg daar nog derde plaatsen voor Beau Czeyki, Alexandra Gokova, Anne Leijsen, Enzo Claveau, Celine Nguyen, Margo Moes, Cees Splinter en Sjors Geurts bij en je begrijpt dat het een vrolijke terugreis werd. Complimenten ook voor de jongens en meisjes die een prima prestatie leverden, maar buiten de prijzen vielen. Er werd met veel inzet gestreden en een ieder kan met trots terugblikken op een goed optreden. Een volgende keer gaan we het zeker, met deze ervaring op zak, nog beter doen!

Funakoshi DVD

Heb jij 'm al in huis, de Funakoshi DVD 'De weg naar de zwarte band'. Alle examens van de witte t/m zwarte band duidelijk in beeld gebracht door onze topkarateka's Joram, Ella en Maaike. Voor slechts 10 euro ben je de bezitter van zo'n uiterst handig naslagwerk. Vraag ernaar bij je leraar of in de kantine. Wil je eerst een voorproefje kijk dan snel bij onze rubriek filmpjes.

Inhaalexamens

Praba, Yorick, Jasper, Sven, Pieter, Jeremy en Mellisa deden zaterdag 13 september examen voor hun volgende band. Ze waren tijdens de examens in juni verhinderd en daarom mochten ze nu laten zien wat ze in huis hadden. Dat was niet gering, want ondanks de lange vakantie die nog maar net achter de rug is waren de examinatoren Ella en Maaike behoorlijk onder de indruk. Een mooie prestatie, want het valt niet mee om met zo'n kleine groep examen te doen. Daarom, van harte gefeliciteerd met jullie welverdiende nieuwe band!


Drukke dag Funakoshi

Zaterdag 6 september waren de karateka's van Funakoshi traditiegetrouw present op de Uitmarkt in Heiloo. Onze trainer Fons had de zaken weer goed voor elkaar. Van stormzeil tot lijmklemmen en van koffie tot chips, overal was aan gedacht. Door Daniël, Marcel en Juan werden de vele bezoekers bij de Funakoshikraam bovendien van de nodige informatie voorzien over karate in het algemeen en de afdeling Funakoshi Heiloo in het bijzonder. Flitsend was de demonstratie op het podium waar een deel van onze leden op enthousiaste en kundige wijze liet zien over flink wat kwaliteiten te beschikken. Kihon, kata en kumite werden aan de belangstellenden getoond.

Op hetzelfde moment speelde zich zo'n 30 kilometer naar het noorden een zelfde tafereel af. Bij de Sport en Welzijnbeurs in Schagen was eveneens een flinke delegatie van onze vereniging aanwezig. Hier werd een kraam bezet door Loura, George, Piet en Nico, die bezoekers van informatie over Funakoshi voorzagen. 's Middags gaf een aantal leden onder leiding van Ella een spectaculaire demonstratie. Dit maakte zoveel indruk op de aanwezigen en organisatie dat Jaleesa en Sjors aan het eind van de middag zelfs nog in de prijzen vielen als aanstormende sporttalenten uit de regio.

Daarmee werd het een dag om trots op te zijn voor onze vereniging, want naast de demonstraties werden er ook nog in drie zalen trainingen verzorgd en vierde Daphne haar verjaardagsfeest bij de vereniging. Dat we zoveel activiteiten op hetzelfde moment kunnen verzorgen geeft maar weer eens de kracht van Funakoshi weer.

Extra trainingsuren in Schagen

Het is niet de grootste zaal en ook niet de schoonste, maar het is nu al de gezelligste zaal waar we trainen. Vanaf dit seizoen wordt er in Schagen ook op zaterdag lesgegeven in de gymzaal van de Julianaschool. Van 10.00 tot 11.00 uur is er een beginnersgroep voor de jeugd vanaf 6 jaar, daarna is er van 11.00 tot 12.00 uur een extra trainingsuur voor de volwassenen. Daarmee is een wens in vervulling gegaan, want met het stijgen van het niveau, er komen steeds meer hogere banden, is het ook nodig om vaker te trainen. Daarvoor hoeven de Schagenezen nu niet meer naar Alkmaar, maar kunnen ze op zaterdagochtend trainen o.l.v. Ella Doesburg en Nico Way en de nieuwe assistenten Nick Velzeboer en Laura van Klink.Uitje naar Walibi

Dinsdag 12 augustus brachten onze jonge lesgevers een bezoek aan pretpark Walibi. Als dank voor hun inzet tijdens de lessen voor de vakantie en als warming-up voor het nieuwe seizoen werden zij getrakteerd op een welverdiend dagje uit. De stemming zat er goed in, vooral toen na een regenachtig begin van de dag een blauwe lucht en een heerlijke temperatuur ook nog eens meewerkten. Doordat het rustig was in het park kon naar hartelust gebruik worden gemaakt van attracties als de Goliath en de Condor. Waar sommigen liever met beide voeten op de grond bleven konden anderen geen genoeg van de achtbaan krijgen. Zo weigerde Pamela uit de Condor te stappen en moest ze er uiteindelijk door drie parkmedewerkers uit getakeld worden. Het werd dus een geslaagde dag, waar een ieder met veel plezier aan terug zal denken.


Karateka's gespot in de duinen

Dinsdag 1 juli werd het altijd zo rustige duin van Bergen opgeschrikt door een flinke groep karateka's van Funakoshi. Jong en oud was bijeengekomen om een lang seizoen in stijl af te sluiten. In het mulle duinzand werd de kata Sochin geoefend en het was weer verrassend om te zien hoe iedereen in één training zo'n moeilijke kata kon onthouden. De les vloog om, en veel kinderen wilden nog wel wat langer blijven, maar helaas, het koude biertje wachtte op het gezellige terras van Duinvermaak.Demonstratie bij voorpremiere Kung Fu Panda

Op zondag 29 juni gaven Mitchell, Anouk, Gabrielle, Floor, Sanne, Naomi, Roy, Sjors en Jeffrey een demonstratie in bioscoop Cinemagnus te Schagen. Dit ter gelegenheid van de speciale voorpremiere van de animatiefilm Kung Fu Panda, die zelf ook lijfelijk aanwezig was. Er werden wat flitsende technieken gedemonstreerd en ook het aanwezige bioscooppubliek kreeg de gelegenheid een paar technieken toe te passen.Funakoshi examens

Het was op 21 en 22 juni genieten in de Alkmaarse Slochterwaard. Meer dan 350 Funakoshileden lieten zien wat zij het afgelopen jaar geleerd hebben en dat was niet niks. Jong en oud werkte zich in het zweet onder het toeziend oog van de examinatoren. Zware basisoefeningen werden gevolgd door kata's en gevechtsoefeningen, en dat alles in hoog tempo. Voor de leraren was het geweldig om te zien hoe veel leden weer een enorme stap voorwaarts gemaakt hebben. Schuchtere jongens en meisjes veranderen in fanatieke karateka's die zich durven te presenteren en ook de oude garde blijkt nog topfit te zijn.
Het is ook prettig dat veel leden waardering hebben voor de inzet en prestaties van hun medekarateka's. Meerdere leden die zelf geen examen deden kwamen langs om hun belangstelling te tonen. Er werd netjes op elkaar gewacht en het 'ik ben klaar, kan ik nu weg' was gelukkig slechts een uitzondering.
Ondanks het enorme aantal deelnemers liep ook de organisatie weer op rolletjes, dit dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Denk maar eens aan de hoeveelheid handgeschreven diploma's, de banden die keurig op maat klaar lagen, de drukte bij de kantine, enz. We mogen er als vereniging trots op zijn dat we dit soort evenementen zo kunnen organiseren!

KICK-competitie

Het wedstrijdseizoen werd afgesloten met een rondje langs de afdelingen. Zowel in Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen en Schoorl werd een ronde van de KICK-competitie gehouden, zodat iedereen nog even trots z'n nieuwe band kon tonen. Volgend seizoen gaat de competitie weer verder en kun je je puntenaantal verder aanvullen. Misschien dat er dan ook nieuwe onderdelen op het programma komen om de competitie nog spannender te maken. Je zou daarbij kunnen denken aan teamkata, vrij gevecht of demo wedstrijden.Funakoshi-cup 2008 groot succes

De Funakoshi-cup 2008 op zondag 15 juni is een groot succes geworden met ruim 350 deelnemers, volle tribunes en karate van hoog niveau. Er was weer van alles te zien op de vijf wedstrijdvelden in sporthal de Hoornse Vaart. Piepjonge karateka's van 6 jaar die aan hun eerste wedstrijd meededen, recreanten in de 35+ klasse die minstens zo zenuwachtig waren en karatetoppers die op het hoofdveld hun kunsten vertoonden. Het publiek genoot met volle teugen van het gebodene. Opvallend was ook de ontspannen en vriendschappelijke sfeer tijdens het toernooi. Deelnemers toonden respect voor elkaar en de scheidsrechters, het was dan ook geen toeval dat velen nu al toezegden volgend jaar zeker weer van de partij te zijn. Kijk hier voor alle uitslagen.
RABO Fietstocht

Een tiental Funakoshileden nam zaterdag 14 juni deel aan een sponsor fietstocht van de RABO-bank. Door gezamenlijk een route van 30 km te fietsen langs een aantal RABO-banken in de omgeving verdienden zij 300 euro voor de clubkas. Na om 9.00 uur verzameld te hebben in de kantine vertrok het gezelschap voor, wat door het mooie weer, een pleziertochtje werd. Marijke, Loura, Shantie, Pamini, Aida, Kim, Anneke, Mascha, Ed en Jeroen, namens de club bedankt voor jullie sportieve inzet.


Kaiten Open

Zondag 8 juni werd in de prachtige Topsporthal van Almere de Kaiten Open gehouden. Maar liefst 600 deelnemers werden verdeeld over acht wedstrijdvelden, onder hen ook een delegatie van Funakoshi. Door het hoge niveau bleek al snel dat het niet mee zou vallen om in de prijzen te vallen. Toch slaagde Wesley Kalkhoven er in om een derde plaats te bemachtigen, een fraai resultaat. Minder fraai was zijn presentatie op het erepodium. Gekleed als een toerist in plaats van een karateka nam hij zijn prijs in ontvangst. Dat willen we volgende keer natuurlijk niet meer zien.


Nationale Straatspeeldag

In het kader van de Nationale Straatspeeldag op woensdag 28 mei bezochten Johan, Cees en Loura, basisschool de Molengang in Heerhugowaard voor een karatedemonstratie. Op het schoolplein werden mini-lesjes gegeven aan kleine groepjes kinderen en later volgde een demonstratie in het gymnastieklokaal. De kinderen (en leerkrachten) genoten zichtbaar van de oefeningen en het zou ons niet verbazen als een paar kinderen de komende weken de weg naar onze dojo weten te vinden.


Derde plaats voor Mark Scheepbouwer

Mark Scheepbouwer veroverde zondag 27 april bij het Elhatri-toernooi in Eindhoven een zwaarbevochten derde plaats. Een prachtig resultaat voor de pupil van Marcel en Siegfried, die iedere zaterdagochtend hard op het onderdeel jiyu kumite trainen met de Funakoshi-jeugd. Ook Wesley, Juan en Shauni streden met veel inzet, maar eindigden naast het podium.
Spannende strijd bij KICK-competitie

Zaterdag 26 april meldden ruim 130 jeugdige karateka's zich in de Slochterwaard voor de KICK-competitie. Ondanks de vele afzeggingen vanwege de vakantie toch weer een geweldige opkomst. De deelnemers werden dit keer weer verdeeld in regenboogteams, wat een ongekend spannende strijd opleverde. Nadat de kruitdampen opgetrokken waren bleek het team van Orsine als winnaar uit de bus te zijn gekomen, waarbij in de finale het team van broer Fabrice werd verslagen.
Alle lof ook voor de vele medewerkers die hun vrije zaterdag opofferden om er voor de jeugd weer een geslaagd evenement van te maken. Scheidsrechters, schrijvers, bardames, iedereen zette zich volop in. In een tijd waarin vele verenigingen te kampen hebben met een tekort aan vrijwilligers prijzen wij ons gelukkig met zoveel enthousiasme.Zwarte band examens

Bij de zwarte band examens van de Karatedo Bond Nederland op zondag 20 april te Utrecht zijn Michele Boogaard en Peter Weel geslaagd. Michele wist haar zenuwen gelukkig in bedwang te houden en slaagde voor de eerste dan. Een prachtig en verdiend resultaat na de zware voorbereiding en vele uren training. Succes was er ook voor Peter Weel die als enige op zijn veld slaagde voor de derde dan. Een mooie prestatie. Namens de vereniging van harte gefeliciteerd.


Fabrice de Boer wint in Frankrijk

Fabrice de Boer legde zondag 30 maart beslag op de eerste plaats tijdens het toernooi om de Samourai d'Or in het Franse Cambrai. Vorig jaar verloor hij in de finale, maar dit keer was er revanche. Ook Jaleesa Tahapary was in haar categorie duidelijk de sterkste, maar zij vergiste zich, evenals vorig jaar, in haar kata en verloor zo de finale. Het gebrek aan ritme door haar drukke studie brak haar duidelijk op. Voor Reijer Leijsen was er eveneens een tweede plaats. Nadia Levy en Orsine de Boer waren goed voor brons in het sterke deelnemersveld.Ouder en kind training in Schagen

Woensdag 19 maart mochten alle kinderen in Schagen hun vader en moeder meenemen naar de training. Vele ouders gaven gehoor aan de oproep en namen de uitdaging aan. Daardoor werden het drukke, maar heel gezellige trainingen met enorm enthousiaste deelnemers. Het was weer opvallend om te zien hoeveel de meeste ouders oppikken als ze langs de kant op hun kinderen wachten of zou er soms thuis geoefend zijn? De kinderen wilden natuurlijk niet achterblijven en deden eveneens hun uiterste best. Moeten we vaker doen riep menig ouder. Dat kan, als je echt wil zelfs iedere week, bij onze volwassenen groep in Schagen is nog plaats. Iedere woensdag om 20.00 uur!
Niveau stijgt bij competitie

Zaterdag 15 maart was het weer genieten geblazen in de Alkmaarse Slochterwaard. Bijna 130 jongens en meisjes lieten zien dat ze dit seizoen weer grote stappen vooruit hebben gemaakt. Zowel bij kata als bij ippon kumite was het niveau bijzonder hoog en werd er fanatiek gestreden. Met nog een paar maanden training voor de boeg, kunnen we ook bij de examens het nodige vuurwerk verwachten.
Ook op organisatorisch niveau werden er weer topprestaties geleverd. Waar bij vele verenigingen geklaagd wordt over een gebrek aan vrijwilligers, steken bij Funakoshi velen de handen uit de mouwen. Vrijdagavond na de training wordt alles klaargezet, scheidsrechters zetten zich de hele dag in, er is voor iedereen eten en drinken, en na afloop is de zaal in een mum van tijd weer opgeruimd. De vereniging is jullie zeer dankbaar!Algemene ledenvergadering

Op de Algemene ledenvergadering van vrijdag 14 maart heeft Funakoshi een volledig nieuw bestuur gekregen. De ALV kende een opkomst van zo'n twintig belangstellenden die in een goede en constructieve sfeer bijeen kwamen. Zij namen afscheid van Ad Veel die zich vele jaren verdienstelijk maakte voor de vereniging als lesgever, bestuurslid en voorzitter. Ook secetaris Nico Waij en penningmeester Clemens Heijne traden af en werden door de aanwezigen bedankt voor hun jarenlange vrijwillige inzet. Daarna werd een nieuw bestuur geďnstalleerd bestaande uit George Boellaard (voorzitter), Marcel van Maasdam (secretaris), Juan Koning (penningmeester) en Cees Splinter (sponsoring). Voor het bestuurslid dat zich gaat bezighouden met de activiteitencommissie is nog een vacature.

Halve marathon van Schoorl

Een groot aantal leden van Funakoshi was zondag 10 februari actief als vrijwilliger bij de halve marathon van Schoorl. Op het 15 km punt werden de duizenden lopers voorzien van water, thee, banaan en sinaasappel. De snelle jongens en meiden hadden uiteraard geen tijd om het nodige tot zich te nemen, maar vooral in de achterhoede waar de zwaarste strijd werd geleverd, werden drinken en een bemoedigend woordje zeer op prijs gesteld. Het weer werkte dit jaar ook volop mee. Andere jaren kon je je soms op Nova Zembla wanen in plaats van in een afgelegen duinpan in de Schoorlse duinen, dit keer genoten deelnemers en vrijwilligers van een lentezonnetje en aangename temperaturen.
KICK-competitie

Het was zaterdag 2 februari weer een drukte van belang in de Slochterwaard. Ondanks de nodige ziekmeldingen hadden zich toch weer 150 jeugdige karateka's verzameld voor de KICK-competitie. Voor de witte banden, dat waren er maar liefst 70, stond opnieuw de Heian Shodan op het programma en dat deed iedereen geweldig. Het is duidelijk dat er tijdens de trainingen flink aan de weg getimmerd wordt. Gele band en hoger bestreed elkaar deze keer op het onderdeel kihon ippon kumite. Dit resulteerde in felle gevechten waarbij het er soms stevig aan toe ging. Het in grote getale aanwezige publiek genoot dan ook met volle teugen. Natuurlijk kon niet iedereen met de volle winst naar huis, maar dat is ook niet het belangrijkste. We zien bij Funakoshi graag dat iedereen stappen vooruit maakt en uitgroeit tot een goede karateka, een puntje meer of minder is daarbij van ondergeschikt belang.Open Huis Heiloo

Onze afdeling Heiloo hield zaterdag 26 januari Open Huis! Vriendjes, vriendinnetjes, vaders, moeders en andere belangstellenden waren van harte welkom om een keer mee te trainen in onze bloeiende vestiging. Velen gaven gehoor aan deze oproep en daardoor werd het een drukke en gezellige boel o.l.v. Fons en Pamela. Er werd hard en serieus geoefend en een aantal introducees werd zo gegrepen door het karatevirus dat ze overwogen om lid te worden van onze vereniging. De flitsende demonstratie die Fabrice, Lavinia en Nadia gaven zal daarbij zeker een handje geholpen hebben.


Ouder en kind training in Heerhugowaard

Een groot aantal sportieve vaders en moeders deed woensdag 23 januari mee aan de training voor ouders en kinderen in Heerhugowaard. Onder leiding van Ella, Sjors en hun eigen kinderen maakten zij kennis met de beginselen van het karate. Stoten, schoppen, ze draaiden hun hand er niet voor om. Blijkbaar leer je heel wat, als je af en toe komt kijken bij de training of competitie. Zo werd het een gezellige les, waarbij ook nog flink hard gewerkt werd. En mocht het naar meer smaken, de ouders zijn van harte welkom in onze volwassenen groep die iedere woensdag van 20.00 tot 21.00 uur oefent. We kunnen nog wel wat talent gebruiken!


Beker van Veerle

De karateka's van Funakoshi waren zondag 20 januari in het Belgische Veerle goed voor maar liefst drie eerste plaatsen. Lavinia Bijl, Jaleesa Tahapary en Sjors Geurts veroverden ieder de titel in hun categorie. Daarnaast was er een tweede plaats voor Anne Leijsen en een derde plaats voor Orsine de Boer. Voor Jaleesa Tahapary was het een mooie revanche voor vorig jaar toen zij eveneens op weg leek naar de eindzege, maar deze door een technische fout uit handen gaf. Dit keer liet ze er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was en won ze al haar partijen met de maximale score. Ook Sjors Geurts was goed op dreef, met de kata 'Gojushihosho' won hij de finale met 3-0.
Dewi Korving, Charide Bijl, Nadia Levy, Reijer Leijsen en Fabrice de Boer draaiden ook een prima toernooi maar eindigden net naast het podium in het sterke deelnemersveld.