Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws » Overzicht 2009Rots en Watertraining op Alkmaarse basisscholen

Leerlingen van de Bosboom, Driemaster en Jules Verne (Oudorperdijkje) kregen de afgelopen zeven weken Rots en Water training van Johan Doesburg. De trainingen vertonen veel overeenkomsten met onze karatelessen. Door middel van spel en lichamelijke oefening leren de kinderen hoe je met respect en op een prettige manier met elkaar omgaat. Ook wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen en zelfbeheersing. In januari start een serie van acht lessen op basisschool de Vlieger in Alkmaar-Noord.
In januari begint tevens een serie introductielessen karate op basisscholen en staan bezoeken aan het PCC in Heiloo en de Bergerscholengemeenschap op het programma. Ook werken we weer mee met Sporthero, voor kinderen met overgewicht.
NK cadetten en junioren

Zaterdag 19 december werd in Utrecht het NK voor cadetten en junioren gehouden. Funakoshi nam voor het eerst sinds jaren weer eens deel met een delegatie en maakte de hooggespannen verwachtingen volledig waar. Bij de cadetten (14-15 jaar) werd Giorgio Fung de nieuwe Nederlands Kampioen! Op overtuigende wijze bereikte hij de finale die hij vervolgens met 4-1 naar zich toetrok. Ook bij de junioren was er succes. Fabrice de Boer was in deze categorie oppermachtig en zette in de finale een spetterende kata 'Unsu' neer. Waar de winst van Fabrice al een beetje in de lijn der verwachting lag, zorgde Tom van Amstel voor een daverende verrassing. In het sterke deelnemersveld wist hij de derde plaats voor zich op te eisen. Een prachtig resultaat voor onze bescheiden Egmonder. Een derde plaats was er ook voor Lavinia Bijl, die met gering verschil verloor van de latere kampioen Lorraine Sonnemans.
Ook de andere Funakoshi deelnemers Nadia Levy, Jeffrey de Angst, Reijer Leijsen en Wesley Kalkhoven waren goed op dreef, maar wisten het podium dit keer niet te behalen.


Competitie Schoorl

Terwijl vrijdag 18 december in Alkmaar de volwassenen met hun competitie bezig waren maakten 38 jongeren er in Schoorl een waar karatefeest van. Op twee velden tegelijk werd fanatiek om de punten gestreden. Natuurlijk werd ook in Schoorl een talent van het jaar bekend gemaakt. Deze eretitel ging dit jaar naar Sem ten Haaf en daar waren de vele aanwezigen het duidelijk mee eens. Ook de karateka van het jaar was onomstreden. Mike Koopman is met zijn krachtige technieken en grote inzet een voorbeeld voor de Schoorlse karateka's.Competitie volwassenen in Alkmaar

Ondanks concurrentie van de vele kerstborrels en het slechte weer waren er 18 december toch weer 32 karateka's naar de competitie voor volwassenen gekomen. Onder hen ook weer een aantal witte banden. Dapper, want ga er maar staan als je nog niet zo lang aan karate doet. Het was weer genieten van het hoge niveau, de meeste duo's waren behoorlijk aan elkaar gewaagd en maakten er een spannende strijd van. Ook zie je dat de lagere banden tijdens de wedstrijden enorm veel opsteken van de gevorderde deelnemers. Het leek wel of iedere ronde de inzet en felheid omhoog gingen. Volgende keer nog meer deelnemers, soms leer je van één wedstrijd meer dan van een paar weken trainen.

Competitie Heerhugowaard

De competitieronde op woensdag 16 december in Heerhugowaard telde 20 deelnemers. Een aantal kinderen moest helaas verstek laten gaan vanwege de kerstmaaltijd op school. Ook deze ronde was er weer aantal prijswinnaars, bij sommigen begint de score zelfs al flink op te lopen. Zo passeerde Jeroen Kramer zelfs al de 240 punten. Na afloop van de wedstrijden werd nog een tweetal karateka's extra in het zonnetje gezet. Dong Tsang werd uitgeroepen tot talent van het jaar in Heerhugowaard. Hij maakt sinds dit seizoen deel uit van de talentengroep en viel bij een paar grote toernooien in de prijzen. Karateka van het jaar werd Jes Wedemeijer. Weer zo'n geweldig voorbeeld van een bescheiden iemand die er altijd is, hard werkt en nooit klaagt. Die karatehouding wordt bij Funakoshi erg gewaardeerd en daarom is Jes een terechte winnaar.
Piet den Ouden Trofee in Schagen

Woensdag 9 december namen 33 jongens en meisjes uit de afdeling Schagen deel aan de strijd om de Piet den Ouden Trofee. Het was goed om te zien dat het niveau in de afdeling het afgelopen jaar behoorlijk gestegen is, hetgeen resulteerde in spannende wedstrijden waarin de onderlinge verschillen gering waren. Geweldig waren ook de nieuwe jongens en meisjes die het al aandurfden om mee te doen. Het is niet niks om voor de ogen van de scheidsrechters en een heleboel publiek je kata te laten zien. Als de hoofdscheidsrechter dan ook nog probeert om gelijktijdig te tellen, een kop koffie te drinken en in één hap een stroopwafel naar binnen te werken, en je bent nog steeds geconcentreerd, dan ben je een echte topper.
Traditiegetrouw werden ook weer de karateka en het talent van het jaar bekend gemaakt. De beker voor het talent ging dit jaar naar Sophie Paauw. Omdat de afdeling vele talenten telt was het weer een moeilijke keuze, maar werd het uiteindelijk Sophie omdat zij altijd aanwezig is en ontzettend goed haar best doet. Karateka van het jaar werd Wouter Mandemaker. Ook hij traint altijd serieus en vaak (in meerdere afdelingen), en is altijd bereid zich voor de vereniging in te zetten.


Vier geslaagden voor 2e dan

Lavinia Bijl, Jaleesa Tahapary, Reijer Leijsen en Sjors Geurts zijn zondag 6 december in Utrecht geslaagd voor het 2e dan examen. De jeugdige kanjers van Funakoshi waren bijzonder goed op dreef en maakten bij zowel het kihon, kata als kumite een overtuigende indruk op de examinatoren. De vier hadden het examen zelfstandig voorbereid, doordat momenteel vooral geoefend wordt op de vernieuwde exameneisen en dit waarschijnlijk het laatste 2e dan examen oude stijl was. Begin april staan de volgende examens op het programma en zullen we een aantal kandidaten voor de 1e dan hebben. We gaan er de komende maanden hard aan werken om ook deze uitdaging tot een goed einde te brengen.

Grote clubactie 2009

In het kader van de Grote Clubactie is er door de jeugdleden hard gewerkt om loten te verkopen en zo onze vereniging aan extra inkomsten te helpen. Ook dit jaar zijn er weer bijna 1900 loten verkocht. Alle kinderen die meer dan 10 loten verkochten zijn verrast met een leuke kikkerknuffel en de 11 kinderen die meer dan 50 loten hebben verkocht mochten als beloning naar keuze een clubtas of vuistbeschermers in ontvangst nemen. En dan was er natuurlijk de verloting van de spelcomputer, net als in 2008 een mooie Wii, die mede mogelijk werd gemaakt door Intertoys winkel van de familie Leijsen uit Schoorl. Ook daar maakten de 11 kinderen met 50 verkochte loten kans op. De gelukkige winnaar is dit jaar Benjamin Jongkind, die zo te zien zijn Wii heel stevig vasthoudt! We wensen Benjamin veel plezier met zijn nieuwe Wii!Twee podiumplaatsen bij NK jeugd

De karateka's van Funakoshi grepen zaterdag 28 november bij het NK jeugd in Zoetermeer naast het goud. Beau Zwierenberg moest bij de meisjes van 12 en 13 jaar genoegen nemen met een tweede plaats na verlies in de finale van de sterke Manuela van Galen uit Den Haag. In dezelfde categorie was er brons voor Celine Nguyen en eindigden Dewi Korving en Orsine de Boer net naast het podium. Bij de jongens slaagde Ivan Fung er niet in zijn titel van vorig jaar te prolongeren. Hij verloor de strijd om de derde plaats met 3-2. Ook Joe van Kuik werd voortijdig uitgeschakeld.Internationaal zilver bij Niederrhein-cup

Zaterdag 21 november vond in het Duitse Bedburg-Hau het toernooi om de de Niederrhein-cup plaats. Een sterk bezet internationaal toernooi waar veel karateka's uit Duitsland, België en Nederland op afkomen. De Funakoshi delegatie had het zwaar en voor een aantal deelnemers was het toernooi al na één kata afgelopen. Slechts Fabrice de Boer en Jaleesa Tahapary waren individueel opgewassen tegen met name de Duitse concurrentie, maar slaagden er beiden niet in de finale naar zich toe te trekken. Een tweede plaats was het hoogst haalbare. Ook bij de teamwedstrijden waren er finaleplaatsen, maar opnieuw ging de eindstrijd verloren. Orsine de Boer, Beau Zwierenberg en Celine Nguyen waren bij de jeugd goed voor zilver, Ella Doesburg, Maaike Leijsen en Lavinia Bijl presteerden hetzelfde bij de senioren. Brons ging naar Sjors Geurts, Fabrice de Boer en Jaleesa Tahapary.Jeugdcompetitie 21 november

Zaterdag 21 november verzamelden 120 enthousiaste jonge karateka’s zich in de dojo van Funakoshi voor alweer de tweede ronde van de Funakoshi Jeugdcompetitie van dit seizoen. Bij de dit seizoen gestarte kinderen met de witte band was al opmerkelijk veel progressie te zien. Ondersteund door de onvermoeibare “voorlopers” deden onze jongste aanwinsten hun best, op weg naar het eerste bekertje in de competitie, voor behaalde 40 punten. De oudere en iets meer ervaren jeugd ging er op zaterdagmiddag ook flink tegenaan, zodat er over de gehelde dag maar liefst 23 prijzen konden worden uitgedeeld door onze meest ervaren scheidsrechter Piet den Ouden. Inmiddels zijn er al deelnemers op weg naar een bekertje voor 360 punten, een mijlpaal die dit jaar nog zal worden bereikt. Klik hier voor de nieuwe puntenstand. Zoals altijd was er nu ook weer een gezellige sfeer en grote inzet van onze vrijwilligers, die na de wedstrijden nog even de handen lieten wapperen en de zaal, kantine en kleedkamers een flinke schoonmaakbeurt gaven. Wat een super-inzet! De volgende ronde in de competitie wordt eind december ingepland als toernee langs al onze afdelingen, waarbij iedere deelnemer kan meedoen op zijn of haar eigen trainingslocatie. Tijdens deze ronde worden in de afdelingen ook de “Karateka van het Jaar” en het “Talent van het Jaar” gekozen en bekendgemaakt. .


Open Noordelijke Kampioenschappen

De karateka's van Funakoshi voelen zich blijkbaar thuis in de Groningse klei. Een maand geleden was de jeugd goed voor een groot aantal prijzen in Stadskanaal, zondag 8 november deden de senioren het nog eens dunnetjes over. Op het onderdeel kata gingen alle hoofdprijzen mee terug de afsluitdijk over. Fabrice de Boer was bij de heren oppermachtig en versloeg met een spectaculaire kata Unsu de plaatselijke favoriet Wouter Wieringa met 5-0 in de finale. Bij de dames ging de zege eveneens met de maximale score naar Lavinia Bijl. Ook bij de teamwedstrijd was er succes met goud voor Fabrice de Boer, Lavinia Bijl en Sjors Geurts. Zij schakelden, na een ongelukkige loting, al in de voorronde het team met Reijer Leijsen, Enzo Claveau en Wesley Kalkhoven uit voor de finale. Wel wisten zij daarna alsnog beslag te leggen op de derde plaats.
Ook de kumitetrainingen beginnen steeds meer hun vruchten af te werpen. Jaleesa Tahapary zat in de klasse 55 kg en zwaarder, maar liet zich niet intimideren door het postuur van haar tegenstandsters. Met snelle stoten veroverde ze de eerste plaats. Pamela Inostroza was in dezelfde categorie goed voor brons. Bij de heren -60 kg was er zilver voor Sjors Geurts en brons voor Enzo Claveau.
We kunnen terugblikken op een geslaagde dag, ware het niet dat de bedenkelijke muzieksmaak van Lavinia en Jaleesa een klein minpuntje was. Na maar liefst 5 uur tussen twee uit volle borst meegalmende meiden moet het er echter even uit `IK HAAT VANAF NU BRITNEY SPEARS EN KELLY CLARKSON´.


Halloween bij Funakoshi

Zaterdag 31 oktober was het griezelen bij Funakoshi. Vanuit de donkere spelonken van de Slochterwaard klonken ijselijke kreten, afgewisseld met het ronken van een kettingzaag. Omdat karateka's nergens bang voor zijn durfde een veertigtal kinderen het aan de zaal te betreden. Daar werden ze opgewacht door duistere figuren, aangevoerd door opperheks Ilona die al driftig in haar oogballenlimonade aan het roeren was. Om anderhalf uur later weer levend naar huis te kunnen gaan moesten de kinderen tal van opdrachten uitvoeren, varierend van het doorslaan van een plank tot botjepoepen en karatebroek hangen. Dankzij de voorbeeldige inzet en samenwerking konden we alle vaders en moeders gelukkig hun kinderen weer heelhuids teruggeven.
Uiteraard hulde voor alle vrijwilligers die meegeholpen hebben bij deze unieke training en veel dank ook voor verkleedwinkel Maskerade, waar wij onze schitterende outfits vandaan hadden.


Zelfverdediging met Chris Tammes

Chris Tammes was zondag 25 oktober samen met zijn karatevriend Danny te gast bij Funakoshi om de liefhebbers wat zelfverdedigingstrucs bij te brengen. Bij de jeugd was de opkomst wat mager, maar bij de senioren was de zaal goed gevuld met karateka's. Op ontspannen en humoristische wijze behandelde Chris een aantal bevrijdingstechnieken. Wat doe je als iemand je om je nek of middel pakt en hoe schud je iemand van je af die je bij je kraag pakt? De deelnemers weten het na deze les. Uit de enthousiaste reacties na afloop werd duidelijk dat iedereen genoten had van de les en dat het zowel voor beginners als gevorderden goed te volgen was. Iedereen ging dan ook voldaan naar huis.

Elhatri toernooi (dag 2)

De junioren van Funakoshi waren bij de katawedstrijden goed op dreef. Bij de jongens van 16 en 17 jaar ging Fabrice de Boer zijn clubgenoten Reijer Leijsen en Wesley Kalkhoven voor. Bij de meisjes was het Lavinia Bijl die de overwinning naar zich toetrok. Voor Daniël Binnekamp was er bij de jongens van 14-15 jaar net als een week eerder in Stadskanaal een tweede plaats. Bij de senioren was er eveneens succes, Daniël de Zeeuw versloeg in de finale Menno Reenalda.
Ook bij het vrij gevecht weerden de deelnemers van Funakoshi zich kranig. De kumitetrainingen op maandag en vrijdag leveren duidelijk resultaat op, want zowel Alex van Haasteren, Wesley Kalkhoven en Pamela Inostroza waren goed voor een derde plaats. Met meer ervaring zijn er een volgende keer zeker nog meer kansen op succes.
Elhatri toernooi (dag 1)

Een week eerder werden ze in Stadskanaal nog voortijdig uitgeschakeld, zaterdag 17 oktober in Eindhoven stonden ze lachend op het podium. Dong Tsang liet er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was en veroverde de eerste plaats bij de jongens van 12 en 13 jaar met groene band. Een leeftijdsklasse lager was er zilver voor Joshua Quick. Bij de meisjes met bruine band ging de tweede plaats naar Celine Nguyen en was er brons voor Beau Zwierenberg. De andere Funakoshi deelnemers deden hun uiterste best maar vielen dit keer niet in de prijzen. Laat het een mooie stimulans zijn om er op de trainingen nog harder tegenaan te gaan.


Funakoshi wint in Stadskanaal

Bij de opening van het wedstrijdseizoen, op zaterdag 10 oktober in Stadskanaal, hebben de jeugdige karateka's van Funakoshi meteen hun visitekaartje afgegeven. Bij de meisjes 8-9 jaar ging de overwinning naar Fleur Koning. Bij de meisjes van 12 en 13 jaar werd het een geheel geelzwart Funakoshi podium. Dewi Korving versloeg in de finale Beau Zwierenberg, terwijl Celine Nguyen en Nevena Tadic de derde plaats deelden. Ook bij de jongens was er succes. Ivan Fung moest in de categorie 12-13 jaar genoegen nemen met een tweede plaats. Giorgio Fung veroverde bij de jongens van 14-15 jaar wel de titel na in de finale Daniël Binnekamp met 3-0 te hebben verslagen. Ook de teamwedstrijd was een Funakoshi onderonsje. Orsine de Boer, Beau Zwierenberg en Celine Nguyen wonnen in de finale van Giorgio Fung, Ivan Fung en Dong Tsang.
Veel debutanten bij jeugdcompetitie

Het was gezellig druk bij de eerste ronde van de Funakoshi jeugdcompetitie op 10 oktober. Terwijl ruim 200 kilometer naar het oosten een jeugdselectie 16 jaar van Funakoshi het eerste katatoernooi van het seizoen afwerkt, ging thuis in de eigen dojo onze jeugdcompetite gewoon door! Een kleine 140 jonge karateka's zetten hun beste been voor, waaronder 35 nieuwe witte banden die voor het eerst lieten zien wat ze geleerd hebben in dit nog prille seizoen. Voor het oog van hun belangstellende (groot)ouders waren de eerste stappen van de eerste kata vaak nog onzeker, wat wiebelig, maar het enthousiasme was groot en het zelfvertrouwen groeide met iedere ronde. Enkele jonge leden met wit-gele en gele band konden vol tros hun eerste bekertje voor 40 punten in ontvangst nemen. In de middag was het de beurt aan de gevorderde jeugd vanaf de oranje band en ook daar was veel enthousiaste inzet te zien. Aan het einde van de middag konden 14 karateka's een beeldje in ontvangst nemen wegens het bereiken van een nieuwe mijlpaal in hun puntenstand. In een eigen poule lieten Jaleesa, Reijer, Jim en Lisa een boel verschillende kata's zien die vaak in onze competitie niet aan de orde komen en dit was op deze dag een leuk extraatje. De bijdrage door onze vrijwilligers was weer super en onze veel nieuwe jeugdleden en hun (groot)ouders hebben een goede indruk gekregen van de sfeer en sportieve inzet die onze vereniging kenmerken. De volgende ronde van de competitie is gepland op zaterdag 21 november. De stand kun je vinden op de competitiepagina.


Workshop Mytylschool

Woensdag 30 september was het vrijetijdsdag op mytylschool de Ruimte in Bergen. Kinderen met een beperking konden kennis maken met allerlei sporten. Naast handboogschieten, zitvolleybal, judo en rolstoelbasketbal stond er dit keer ook karate op het programma. Jeroen Monster en Aida Doesburg waren aanwezig namens Funakoshi en verzorgden op enthousiaste wijze twee trainingen. Karate zonder beperking is al moeilijk, met een beperking wordt het nog lastiger. Het weerhield de jongens en meisjes echter niet om met grote inzet en zichtbaar plezier mee te doen. De meegebrachte stootkussens hadden het dan ook zwaar te verduren.


Demonstratie in Schagen

Zaterdag 26 september heeft de afdeling Schagen 3 demonstraties gegeven in het Makado centrum ter gelegenheid van de verenigingendag. Een groep van 9 leerlingen uit Schagen aangevuld met 4 bruine banders uit Alkmaar liet onder deskundige leiding van Nico op de onderdelen kihon, kumite en kata zien wat onze leden in huis hebben. Daarnaast werden door onze kanjers uit Schagen en Alkmaar gedurende de hele middag folders uitgedeeld aan het winkelend publiek. Dit werd zeer grondig uitgevoerd, bij alle in- en uitgangen stonden Funakoshi leden met flyers. Hierdoor gebeurde het regelmatig dat bij de stand aangeboden flyers werden afgeslagen met als commentaar “DIE HEB IK AL!!!”. Iedereen die zich achter de kraam en tijdens de demonstratie heeft ingezet bedankt voor de hulp en het enthousiasme, we zijn benieuwd hoeveel nieuwe leden de weg naar onze zaal weten te vinden.Blije gezichten bij inhaalexamens op 19 september

De inhaalexamens zijn geen gemakkelijke opgave. Net weer in training na een lange vakantie en dan met een kleine groep examen doen, waarbij de examinatoren een goed overzicht hebben en ieder foutje onmiddellijk opvalt. Het is dan ook extra knap dat de kandidaten het er zo goed vanaf brachten en niemand zakte voor zijn volgende band. Misschien waren ze geïnspireerd door de training van de katatalenten die voorafgaand aan de examens onder het toeziend oog van bondstrainer Dimitra Limneos hun training afwerkten, maar uiteindelijk moesten ze het natuurlijk zelf doen. Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat en vanaf nu weer hard werken en op weg naar de volgende stap.

Uitmarkt in Heiloo

De uitmarkt in Heiloo op zaterdag 5 september was net als in de voorafgaande jaren weer een uitgelezen gelegenheid voor Funakoshi om zich te presenteren tijdens de aanvang van het sportieve en culturele seizoen in Heiloo. En dat is ook dit jaar weer uitstekend gelukt. Ondanks de wat minder gunstige plek was de door de Funakoshi crew ingerichte karakteristieke zwart-gele stand weer de blikvanger van het plein. Zoals gebruikelijk waren de schatkist aan stand materialen en het meegebrachte eten en flyer materiaal van Fons , Pamela en Jeroen weer de ruggengraat van een solide PR machine.
Het enthousiasme van met name de jonge leden die de hele dag overal op de markt te vinden waren met de opvallende gele Funakoshi flyers zorgde ervoor dat geïnteresseerden toch de weg naar de stand wisten te vinden. Bij de stand zelf werd het publiek op soms onnavolgbare wijze enthousiast gemaakt voor de vele aspecten die karate als sport kent en de invulling die daar bij Funakoshi aan gegeven wordt. Al met al resulterend in een flink aantal serieus geïnteresseerde mensen waarvan we er hopelijk een aantal terug zien in de vereniging.
In een flitsende 20 minuten durende demo op het grote podium kon een onverwacht groot publiek kennis maken alle ins en outs van karate. Onder regie van Fons werden afwisselend door jeugd en volwassen leden verschillende vormen van kihon, kihon-ippon-kumite, kata en zelfs jiyu-kumite gedemonsteerd. Aan de hand van vele reacties als “zo hé”, “whow” en ”Zag je dat?” die uit het publiek kwamen tijdens de demo mogen we stellen dat het demo-team flink indruk heeft gemaakt.


Open Dag in Alkmaar druk bezocht

De Open Dag op zaterdag 5 september werd druk bezocht. Vooral 's ochtends bij de demonstraties van onze wedstrijdkarateka's en de open lessen voor de jeugd was het gezellig vol in de Slochterwaard. Onder deskundige leiding van Maaike maakte een enthousiaste groep kinderen kennis met de eerste karatetechnieken. Ook bij de volwassenen viel de opkomst niet tegen. Leuk was het dat een grote groep leden de kans op een extra training waarnam en gezellig een uurtje mee kan doen. De bezoekers kregen daardoor een goede indruk van de diversiteit aan leden die onze vereniging telt. We wensen iedereen die naar aanleiding van deze Open Dag lid is geworden of nog wordt een plezierige en leerzame tijd toe bij Funakoshi.

Nieuwe trainers Karate-do Bond

Het nieuwe bestuur van de KBN is voortvarend aan de slag gegaan en bezig een nieuwe organisatie op topsportgebied neer te zetten. Dat heeft ook invloed op de katatrainingen. De contracten met jeugdcoach Frits Rademakers en technisch directeur Dino Daussy zijn beëindigd. Nieuwe jeugdcoach is Dimitra Limneos, zij gaat misschien geassisteerd worden door Elmo Diederiks die het aanbod van de KBN nog in beraad heeft. De heren Raymond Snel en Jaap Smaal gaan leiding geven aan de seniorenselectie. Vooral Jaap Smaal krijgt het daarmee druk, want naast bondstrainer is hij ook nog technisch directeur scheidsgerecht, internationaal scheidsrechter en stijlvertegenwoordiger Shotokan. Jan Bloem wordt topsportmanager die er voor gaat zorgen dat alle partijen goed samenwerken en iedereen zijn taken naar behoren uitvoert. Uiteraard zijn we bij Funakoshi zeer benieuwd hoe dit team gaat funktioneren. De nieuwe trainers zijn allen oude bekenden en met name Jaap Smaal heeft tijdens een eerdere periode als bondscoach een onvergetelijke indruk achtergelaten. Over de Olympische Spelen hoeven ze zich waarschijnlijk geen zorgen te maken, het lijkt er sterk op dat rugby en golf de voorkeur gaan krijgen als nieuwe sporten!


Benefiettraining voor Roemenië

Voor haar studie op het CIOS gaat Ella Doesburg eind september naar Roemenië om daar te sporten met mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Door middel van gerichte oefeningen gaat zij daar met haar klasgenoten aan de slag. Ze nemen allerlei oefenmateriaal en lesboeken mee en laten dat daar achter, zodat de cliënten en hun begeleiders daar zelf kunnen blijven oefenen. Voor dit nobele doel is uiteraard geld nodig en daarom werd door Ella op 18 augustus een benefiettraining georganiseerd bij Funakoshi. De deelnemers maakten kennis met de kata Unsu. Het was geweldig hoe ook de lagere banden de stof oppikten, de Unsu is immers de moeilijkste kata die het Shotokan karate kent. De opbrengst van de avond bedroeg meer dan 400 euro, we weten zeker dat het goed besteed zal worden!Karatepakken voor Kenia

De inzamelingsactie van karatepakken en andere artikelen voor onze karatevrienden in Kenia is een groot succes geworden. Onze eigen leden stelden spontaan overbodige pakken beschikbaar, maar ook andere clubs namen materiaal mee naar het toernooi om de Funakoshi Cup. Dat resulteerde uiteindelijk in vijf verhuisdozen gevuld met zo'n zeventig karatepakken! Daarmee ontstond direct het volgende probleem: Hoe krijgen we dat ooit op de plaats van bestemming? Ons ex-lid Martin Schendelaar, werkzaam bij de KLM, bracht uitkomst. Hij benaderde zijn collega's bij Kenyan Airways en die waren direct enthousiast over ons initiatief. Binnenkort gaan de eerste twee dozen naar Nairobi. We zijn geweldig blij met deze hulp, anders was het een duur verhaal geworden, en weten zeker dat de leerlingen van Erick Juma nog veel enthousiaster zullen zijn.Duintraining volwassenen

Voor het eerst was de traditionele duintraining aan het einde van het seizoen gesplitst in een avond voor volwassenen en een avond voor de jeugd. Het was dus afwachten hoeveel leden dinsdag 30 juni naar Bergen zouden komen voor deel 1. Dat viel niet tegen, ruim 30 volwassenen verzamelden zich om 19.00 uur op de parkeerplaats bij restaurant Duinvermaak. Vijf minuten lopen en we waren op het grote open terrein waar we in alle rust konden trainen. Op het programma stond de kata Chinte, de kata met de vele verschillende handtechnieken. Het was weer opvallend hoe snel iedereen de oefeningen onder de knie had, terwijl het toch voor bijna iedereen een geheel nieuwe kata was. De anderhalf uur training vloog om en daarna werd er nog gezellig een drankje (en is sommige gevallen zelfs een pannenkoek, genuttigd.Examens 2009

Maar liefst 350 leden namen deel aan de examens op 27 en 28 juni, een record in de geschiedenis van de vereniging! Geweldig ook het grote aantal leden dat voor blauwe band en hoger examen aflegde. Honderd nieuwe leden naar de club krijgen is moeilijk, maar het is nog veel moeilijker om honderd leden jarenlang bij de club te houden en op een hoger niveau te brengen. Voor leraren en bestuur is het dan ook een enorme stimulans om zoveel nieuwe leden maar zeker ook veel oudgedienden enthousiast met karate bezig te zien. Het niveau tijdens de examens was nog een reden om vrolijk te worden. Het was duidelijk te zien dat er het afgelopen jaar door jong en oud hard gewerkt is tijdens de trainingen. Dit kwam ook over bij de vele toeschouwers, want alle groepen kregen een welverdiend applaus. We hebben er ook weer een aantal 1e kyu's bij en gaan hard aan de slag om ook komend seizoen een aantal zwarte banders af te leveren. Van harte gefeliciteerd met de behaalde resultaten, geniet van de vakantie en vanaf eind augustus gaan we er nog harder tegenaan!

Muntenactie C1000

De muntenactie bij de C1000 heeft Funakoshi een bedrag van 285 euro opgeleverd. Reijer en Fleur namen zaterdag 20 juni de cheque in ontvangst. Grote winnaar werd de stichting Zwerfdier, maar dat hadden we al een beetje aan zien komen. Uiteraard zijn we blij met de actie en het resultaat. We gaan ervoor zorgen dat het geld goed wordt besteed.
Funakoshi Cup groot succes

Het toernooi om de Funakoshi Cup is de afgelopen vier jaar uitgegroeid tot het grootste kata evenement in Nederland. Ieder jaar komen er meer deelnemers, dit keer ruim 450, en meer clubs. Nog belangrijker, ze komen ook weer terug, want iedereen roemt de sfeer, gezelligheid en sportiviteit bij dit toernooi. Iedereen doet ontzettend z'n best om z'n wedstrijd te winnen en toch valt er geen wanklank. Geweldig (en uniek) is ook het grote aantal deelnemers bij de senioren. Ook de 35+ categorieën waren dit jaar flink gevuld.
Sportief was er ook succes voor Funakoshi. Maar liefst 33 prijzen werden veroverd in vooral de hoogste categorieën bij de jeugd, de teamwedstrijden en de seniorenklassen. In de wedstrijdklasse ging de overwinning naar Sayra Aarts en Jeffrey ter Heijden, maar ook de Funakoshi troeven Ella Doesburg (2e) en Jaleesa Tahapary (3e) weerden zich prima voor eigen publiek.
Volgend jaar wordt het toernooi op zondag 20 juni gehouden. Met steun van al die geweldige vrijwilligers bij onze vereniging gaan we er zeker weer een groot succes van maken. Meer informatie, foto's en uitslagen kun je vinden op www.funakoshicup.nl.


Funakoshi Crew bij Indian Summer festival

Voor de RABO-bank op de fiets, bij de halve marathon van Schoorl en nu ook op het Indian Summerfestival, overal kom je de vrijwilligers van Funakoshi tegen. Maar liefst 20 enthousiaste barmensen waren bereid om op zaterdag 20 juni met z'n allen de dorstige bezoekers van het festival van het nodige bier te voorzien. Van 10.00 uur 's ochtends tot 1.00 uur 's nachts werd er keihard gewerkt, alsof er de volgende dag geen Funakoshi Cup op het programma stond. Tussendoor was er ruimte om te genieten van topacts als Kane en Blof. Volgend jaar ben ik er weer bij, werd er dan ook enthousiast geroepen.


Afscheid van een tijdperk bij Karatebond

George Boellaard en Johan Doesburg waren namens Funakoshi aanwezig bij de ledenvergadering van de Karate-do Bond Nederland op zondag 14 juni in sportcentrum Papendal. Het werd een bewogen vergadering want na een periode van bijna 12 jaar voorzitterschap werd afscheid genomen van Marry Daussy. Ook het bestuurslid breedtesport Ruud Bruinsma, nam na 9 jaar afscheid. In besloten kring kreeg hij na afloop van de vergadering voor zijn jarenlange loyaliteit de 7e dan uitgereikt.
Nieuwe voorzitter is David Roovers, de vorige penningmeester, die zich het afgelopen jaar al bewezen heeft door alle inkomsten en vooral uitgaven scherp in de gaten te houden, hetgeen de bond voor het eerst sinds jaren weer in de zwarte cijfers heeft gebracht. Nieuwe bestuursleden zijn Derk Domela Nieuwenhuis en Eddy Marques. Ronald Renes werd herkozen en Gusta ter Wal heeft nog een termijn van een jaar. Met dit vernieuwde bestuur hopen we dat er na jaren weer een frisse wind door karate Nederland gaat waaien.

Fietsen voor Funakoshi

Maar liefst 12 leden stapten zaterdag 13 juni op de fiets voor Funakoshi. De RABO-bank organiseerde een fietstocht van 30 km, waarbij de deelnemende clubs een bedrag van 300 euro konden verdienen. Een leuk initiatief waar we natuurlijk met veel plezier aan deelnamen. Door het schitterende weer was de tocht zelfs voor ongetrainde fietsers uitstekend te doen. Bovendien was er door de organisatie gezorgd voor een lunchpakket en een drankje. Volgend jaar zijn we weer van de partij!


In memoriam René Michielen

Geschokt zijn we door het bericht dat ons gewaardeerde lid René Michielen op 19 mei onder tragische omstandigheden is overleden. René stond altijd klaar om de vereniging te helpen of het nu als lid van de kascommissie, EHBO-er of handige doe-het-zelver was. We zullen hem missen en wensen de nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
De crematieplechtigheid vindt plaats vrijdag 5 juni om 13.15 uur in Crematorium Schagerkogge te Schagen.


Demonstratie met Koninginnedag

Een drukke, gezellige vrijmarkt in St. Pancras, mooi weer en geen idee van wat er in Apeldoorn gebeurd was, dat waren de omstandigheden waaronder onze karateka's een demonstratie gaven. Onder leiding van Ella, lieten Jaleesa, Sjors, Wesley, Enzo, Beau, Mijra, Fleur en Luuk het publiek zien wat karate is. Kihon, kata en kumite kwamen aan bod en leverden veel applaus op. Daarna mocht het publiek het zelf ook nog even proberen, waarbij vooral het stootkussen en het breken van plankjes een grote hit waren. Diverse oud-leden kwamen langs bij de informatiekraam en ook veel nieuwe belangstellenden wilden meer weten over Funakoshi. Kortom, een geslaagde Koninginnedag voor Funakoshi. Bekijk de film.
Regenboogtoernooi weer superspannend

Het was niet altijd even mooi, maar spannend was het zeker. De 16 teams gaven elkaar geen duimbreed toe tijdens het regenboogtoernooi op zaterdag 25 april. De verschillen waren vaak minimaal en de scheidsrechters hadden het zwaar. Na een hele ochtend voorrondes bleven uiteindelijk de teams van Maaike Leijsen en Giorgio Fung over voor de finale. Het hechte collectief van deelnemer/coach Maaike Leijsen bleek het sterkste en trok de zege én de taart naar zich toe. Het winnende team bestond uit Maaike Leijsen, Celine Boellaard, Dong Tsang, Maaike Burkels, Max Halma en Tessa v.d. Gragt.


Competitie volwassenen vrijdag 24 april

Deze ronde leverde spannende partijen en verrassende duo's op. Hoge en lage banders met elkaar, vader en zoon, het maakte niet uit, want het niveau was opnieuw hoog. Voor iedere punt werd geknokt en er werd niets cadeau gegeven. Het was wel jammer dat er, ondanks de goede opkomst, nog veel karateka's ontbraken. De competitie is hartstikke leerzaam en alleen daarom al een must om mee te doen. Tijdens de training leer je de basis, maar tijdens een wedstrijd gaan er andere dingen meespelen. Hoe overtuigend ben je, kun je jezelf presenteren, , heb je je zenuwen in bedwang, het zijn zaken die tijdens een normale training niet of nauwelijks spelen. Bij een examen kom je dezelfde obstakels tegen, daarom is het goed om aan dit soort activiteiten deel te nemen. Volgende keer rekenen we op je.
Karate met het hele gezin

Een gemeleerd gezelschap vaders, moeders en kinderen had zich zondag 19 april verzameld in de zaal aan de Slochterwaard. In het kader van de nationale sportweek was er een karatetraining waar je met z'n allen aan mee kon doen. Jong, oud, beginner of vergevorderd, iedereen was welkom. Al tijdens de warming-up bleek dat de kinderen hun talenten niet van een vreemde hebben gekregen. Onze altijd alerte talentenscouts ontdekten meerder pareltjes tussen de deelnemers. Na afloop van de training gaven Wesley, Enzo, Giorgio, Ivan, Jaleesa en Reijer een demonstratie van hun kunnen en lieten de toeschouwers zien waar een aantal jaren serieus trainen toe kan leiden.
Kumite competitie zaterdag 11 april

De kata competitie is inmiddels een begrip geworden bij Funakoshi, het kumite blijft daar nog altijd wat bij achter. Zaterdag 11 april was er voor de liefhebbers een speciale ronde waarin zij het tegen elkaar op konden opnemen. Onder leiding van onze scheidsrechters Siegfried Schorea en Nico Waij werd er met veel inzet om de punten gestreden. Dat viel nog niet mee, want een punt krijg je niet zomaar. Vaak waren de technieken nog te ver van de tegenstander af en soms juist te dichtbij (raak), wat ook geen score opleverde.
Gelukkig was de controle er wel, waardoor het aantal blessures meeviel. Ook was de sportiviteit weer groot, zodat we na de zomer zeker nog een ronde gaan houden. Nieuwsgierig naar de punten, kijk dan hier.
Karateka's geslaagd voor zwarte band

Maanden hadden ze er keihard voor getraind en zondag 5 april mochten ze het eindelijk laten zien. Vier karateka's namen deel aan de danexamens van de Karatedo Bond Nederland. Een bijzonder examen want het was het laatste examen oude stijl, voortaan is er een geheel vernieuwd programma (mooi werkstukje van stijlvertegenwoordiger Jaap Smaal). Onze veteranen Rene Doors en Clemence Heijne lieten op veld 1 zien dat ze de afgelopen tijd enorme progressie geboekt hebben, dankzij de vele trainingsarbeid, maar zeker ook dankzij hun perfecte examenpartners Nico Waij en Evert Jan Koning. Op het naastgelegen veld was Jeroen Monster eveneens op goed op dreef en liet er, met hulp van Taner Dulger, geen twijfel over bestaan dat de zwarte band hem goed zou staan.
Tijdens het middagprogramma slaagde Anne Leijsen voor haar tweede dan, daarbij uitstekend bijgestaan door zus Maaike. Na een wat gehaast begin raakte ze steeds beter op dreef en na de kata 'Tekki Nidan' was er geen houden meer aan. Trainer Johan Doesburg was uiteraard verheugd over de honderd procent score van zijn pupillen: "Spannend hoor, vooral omdat ze er allemaal zo hard voor gewerkt hebben. Je gunt ze van harte een goed resultaat, maar dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend, kijk maar eens hoeveel kandidaten ook vandaag weer gezakt zijn. Alle lof ook voor de partners die heel wat uurtjes van hun vrije tijd en eigen trainingstijd voor hun clubgenoten hebben opgeofferd."


Succes in Cambrai

Onze karateka's hebben zondag 5 april in Cambrai de volgende resultaten behaald. Celine Nguyen 1e, Dewi Korving 2e, Beau Zwierenberg 3e, Orsine de Boer 2e, Fabrice de Boer 3e, Ivan Fung 3e, Tom van Amstel 4e en Reijer Leijsen 4e.


Vriendjes- en vriendinnentraining

Van 23 t/m 28 maart mochten alle kinderen een vriendje of vriendinnetje meenemen naar de trainingen. In de meeste groepen was het enthousiasme erg groot en had bijna iedereen wel één of meer introducees meegenomen. In de gezellige drukte werd er hard getraind. De gasten pikten de oefeningen snel op, maar dat kan ook haast niet anders met zoveel goede voorbeelden om je heen. In de wandelgangen hoorden we al dat sommige deelnemers de les zo leuk vonden dat ze overwegen om ook karate te gaan beoefenen. Leuk om te horen en natuurlijk zijn ze van harte welkom bij onze beginnersuren.

KICK-competitie zaterdag 14 maart

De jeugdcompetitie op zaterdag 14 maart was wederom een feest om naar te kijken. Met veel inzet en enthousiasme werd er gestreden voor iedere punt, zodat het voor de scheidsrechters vaak moeilijk was een keuze te maken. Dit keer ook weer veel debutanten, die aarzelend hun eerste stappen zetten, maar razendsnel leerden. Per ronde ging het niveau omhoog.
Verheugend was ook weer het grote aantal vrijwilligers. Gezamenlijk zorgden zij voor een gestroomlijnde organisatie, zodat de 130 deelnemers in vlot tempo hun wedstrijden konden afwerken. Ook in april zijn er weer competitierondes voor de jeugd. Zaterdag 11 april is er (alleen in de bovenzaal) een ronde met vrij gevecht. De trainingen gaan die dag gewoon door, maar dan in de benedenzaal. Zaterdag 25 april staat er kata op het programma en wordt het weer een regenboogtoernooi, waarbij je in een team wordt ingedeeld. Ben je benieuwd naar je punten, kijk dan hier.


Open Nederlandse Kampioenschap in Rotterdam

De nationale kataselectie was na de eerste ronde bij het Open Nederlandse Kampioenschap in Rotterdam gedecimeerd. Ondanks de positieve berichten het afgelopen jaar (er werd zelfs gesproken over aansluiting bij de wereldtop) bleek de achterstand op de buitenlandse concurrentie nog steeds aanzienlijk. Pijnlijk, omdat zo'n prestigieus toernooi in eigen land toch het podium is om je te presenteren. Lichtpuntje was de prestatie van Sharon Bletterman, pupil van Raymond Snel uit Leeuwarden, die als enige een aantal rondes wist te winnen. Ook de vier Funakoshi deelnemers bleken duidelijk nog een maatje te klein tussen het internationale geweld. Anne Leijsen, Jaleesa Tahapary, Reijer Leijsen en Sjors Geurts werden in de eerste ronde uitgeschakeld. Technisch was het allemaal wel in orde, maar wat kracht en snelheid betreft is er een flinke achterstand.

Hoewel het Open Nederlandse kampioenschap flink gedevalueerd was doordat het toernooi geen deel meer uitmaakt van de Golden League en daardoor bijvoorbeeld de Italianen niet aanwezig waren, viel er voor de toeschouwers nog voldoende te genieten. Met name Frankrijk, Duitsland en Engeland waren met een sterke afvaardiging aanwezig en ook de Tsjechen en Kroaten brachten weer zeer goede karateka's op de mat.


Competitie volwassenen op 13 februari

Een competitieronde houden op vrijdag de dertiende is misschien vragen om ongelukken, niettemin verliep alles probleemloos en was het weer een gezellige avond met goed karate. De deelnemende duo's hadden verschillende motivaties om mee te doen. De één kwam voor de gezelligheid, een ander wilde het wel eens meemaken en weer een ander kwam om zich voor te bereiden op het komende zwarte band examen. Voor iedereen was er applaus en waardering en de sfeer was bijzonder sportief. Voor de zomer gaan we nog een ronde houden en dan met nog meer deelnemers. Eigenlijk zou iedereen die nu van de partij was een nieuwe deelnemer mee moeten nemen!

Jaleesa uitgenodigd voor selectietraining

Jaleesa Tahapary is naar aanleiding van haar 'presentatie' tijdens het NK senioren benaderd door bondscoach kata Dino Daussy voor een proeftraining met de nationale kataselectie. De bondscoach was onder de indruk van haar technische vaardigheden en denkt dat zij in de toekomst het nodige voor de KBN kan betekenen. In zijn enthousiasme benaderde hij Jaleesa al tijdens de wedstrijd. Uiteraard voelt Jaleesa (en wij ook) zich vereerd door deze uitnodiging en hopen we dat de KBN ook iets voor Jaleesa kan betekenen. We zullen de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

Dino Daussy is de echtgenoot van Marry Daussy, al jaren voorzitster van de Karatebond. Naast bondscoach kata, is hij tevens technisch directeur kata van de bond en daarmee volledig verantwoordelijk voor het katagebeuren in Nederland. Dino Daussy is dan ook niet de eerste de beste. Zowel z'n vierde als vijfde dan ontving hij als bijzondere promotie uit handen van het KBN-bestuur en ook het lerarendiploma werd hem vanwege zijn staat van dienst overhandigd. Zoon Laurent Daussy heeft het inmiddels al geschopt tot bondscoach kumite nadat hij z'n succesvolle loopbaan als wedstrijdkarateka had beëindigd. Lezen wij in het bondsblad over het familiegevoel binnen de KBN, dan denken wij zeker ook aan de familie Daussy.


Funakoshi stelt teleur bij NK

De karateka's van Funakoshi zijn er zondag 8 februari bij het NK voor senioren in Dordrecht niet aan te pas gekomen. Jaleesa Tahapary verloor in de eerste ronde met 2-1 van Nathalie Sousa die onlangs nog tweede werd op het Europees kampioenschap voor junioren. Omdat Sousa in de volgende ronde verrassend werd uitgeschakeld, was het voor Jaleesa einde wedstrijd. De eindoverwinning ging uiteindelijk naar 'good old' Mariska Steenbeek die na een ernstige knieblessure weer helemaal terug is.
Ook bij de heren konden de karateka's van Funakoshi geen potten breken. Reijer Leijsen verloor in de eerste ronde en voor Sjors Geurts was het toernooi in de tweede ronde afgelopen. Winnaar bij de heren werd Jeffrey Terheijden.
Funakoshi actief bij halve marathon Schoorl

De voorraadpost in Schoorl aan Zee werd zondag 8 februari voor de derde opeenvolgende keer bemand door een groot aantal vrijwilligers van Funakoshi. Zij hielpen daarmee de organisatie, kampend met een chronisch tekort aan vrijwilligers, uit de brand en verdienden daarmee een leuke financiële bijdrage voor de club. Voor Jeroen Monster, die meeliep met de halve marathon, was de voorraadpost met water, thee, bananen en sinaasappels zo'n stimulans dat hij voor het eerst binnen de twee uur liep.


Spannende competitieronde

De competitie op zaterdag 24 januari in Alkmaar kende een spannend verloop. Het niveau stijgt in snel tempo en veel deelnemers doen niet of nauwelijks voor elkaar onder, hetgeen spectaculaire wedstrijden oplevert. De gele banden hebben het afgelopen half jaar grote vooruitgang geboekt, wat een verschil met de bedeesde jongens en meisjes die vorig seizoen nog met de handen in de zij hun kata's liepen. Ook bij de andere gekleurde banden was het vuurwerk, met als hoogtepunt de confrontatie tussen onze toppers bij de bruine banden. En natuurlijk was het ook weer een genot om de verrichtingen van onze witte banden te aanschouwen, heel knap en vooral ook dapper wat de soms piepjonge deelnemers lieten zien.
Top was ook weer de inzet van vele vrijwilligers en vooral ook onze oudere jeugdleden om van deze dag een succes te maken. De vereniging is blij met zoveel enthousiasme.


Funakoshi sterk in Veerle

De karateka's van Funakoshi namen zondag 18 januari met een grote afvaardiging deel aan het internationale karatetoernooi in het Belgische Veerle. In het sterke veld bij de dames ging de titel naar Jaleesa Tahapary die in een spannende finale de regerend Nederlands kampioene Mariska Steenbeek met 3-2 versloeg. Bij de heren verloor Sjors Geurts in de halve finale van Belgisch kampioen Bart van de Wal, via de herkansing veroverde hij uiteindelijk de derde plaats.
Ook bij de jeugd was er succes. Bij de meisjes van 10 t/m 12 jaar was er goud voor Orsine de Boer. In dezelfde categorie ging de derde plaats naar Beau Zwierenberg. In de andere leeftijdsklassen waren er tweede plaatsen voor Wesley Kalkhoven en Jeffrey de Angst. Derde plaatsen gingen naar Fleur Koning, Eline Flokstra, Anne Leijsen en Tom van Amstel.
Trainer Johan Doesburg was tevreden met de resultaten: "Jaleesa Tahapary was uitstekend op dreef en is één van de kanshebsters op de titel bij het NK op 8 februari, hoewel de concurrentie groot is. Ook de andere deelnemers hebben zich prima staande gehouden in het zware deelnemersveld en naar vermogen gepresteerd."
Funakoshi start samenwerking met karateka's in Kenia

Erick Juma is nationaal kampioen karate van Kenia geweest en heeft in februari 2007 the Lion Heart Youth Karate Club opgericht. Hier geeft hij de minder bedeelde kinderen uit de omliggende wijken gratis karatelessen. De leeftijd van de kinderen ligt tussen de 8 en 20 jaar en op dit moment trainen er zo'n 30 kinderen. Erick kan zelf het beste omschrijven waarom hij dit doet: "I'm doing this to let them have a chance in life and explore their talent for those who have talent in it and to let them maintain high standard of discipline instead of going to the street and engaging themselves in drugs. I love doing this because I care for the children."
Via de Alkmaarse Danielle Bruggekamp, die als vrijwilligster in Kenia werkzaam was en daarna nog verschillende malen het land bezocht, bereikte ons het verzoek of wij misschien iets voor deze karateka's zouden kunnen betekenen. Zelf had ze van haar eigen geld een aantal karatepakken geschonken, maar niet genoeg voor alle leden. Als wij in staat zouden zijn een aantal oude karatepakken te verzamelen en daarheen te sturen, zouden de kinderen dat fantastisch vinden. Natuurlijk geven we als Funakoshi met plezier gehoor aan dit verzoek. De komende tijd proberen we zoveel mogelijk materiaal in te zamelen en we vragen dan ook iedereen die nog een oud of te klein pak in de kast heeft liggen om dit in te leveren. Daarnaast gaan we kijken of we verder nog andere steun kunnen verlenen. We houden je op de hoogte.