Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws Ľ Overzicht 2010Gastles van Erick Juma

Op donderdag 30 december verzorgde onze Keniaanse vriend Erick Juma een gasttraining bij Funakoshi. Ondanks de kerstvakantie en de kou waren bijna 30 leden naar de Slochterwaard gekomen. Er werd enthousiast geoefend onder de inspirerende leiding van Erick. Diverse kumite technieken werden doorgenomen en de les werd beŽindigd met het spelletje WAR, wat staat voor Wall, Arrow, Rabbit. De bijdrage van de deelnemers leverde weer een aardig bedrag op dat Erick goed kan gebruiken voor zijn club.Maskeradecompetitie 11-12-2010

Ook de competitieronde van 11 december was weer een groot feest. Ondanks de drukke voorbereidingen op de feestdagen en een flink aantal zieken waren er opnieuw meer dan 120 enthousiaste deelnemers. Omdat het een regenboogtoernooi was werden ze ingedeeld in 20 sterke teams bestaande uit een zestal karateka's van witte tot soms zwarte band. Voor de lagere banden, die meestal in het ochtendprogramma zitten, was het een mooie gelegenheid om ook eens de bruine en zwarte banden aan het werk te zien. En het effect mocht er zijn, iedereen liep opeens zijn kata's met veel meer kime. De overwinning ging uiteindelijk naar het team van Jes, Lars, Gelina, Jelle, Jip en Thijs. Zij wonnen een lekkere slagroomtaart, die in de kantine meteen naar binnen werd gewerkt.
Verheugend was ook het aantal nieuwe scheidsrechters. Niels, Wouter, Jilles, Daniel en Dorian zwaaiden met hun vlaggen alsof ze al jaren niets anders doen. Ze vonden het allen een leuke ervaring en waren het er over eens dat het ook bijzonder leerzaam is en je eigen kata's ten goede zal komen.
Goed nieuws was er ook van het sponsorfront, want Maskerade kledingverhuur maakte bekend dat het bedrijf ook in 2011 haar naam verbindt aan onze jeugdcompetitie. Met die steun kunnen wij weer zorgen voor mooie prijzen voor de deelnemers.


Fabrice de Boer slaagt voor tweede dan

Fabrice de Boer is zondag 5 december in Utrecht geslaagd voor de tweede dan. Ondanks de korte voorbereidingstijd door het drukke wedstrijdprogramma de afgelopen periode, verliep het examen vlekkeloos. Kihon, kata en de kumite oefeningen met hulp van examenpartner Giorgio zagen er prima uit. Andere kandidaten namens de vereniging waren er dit keer niet, mischien dat we in mei een grotere groep deelnemers hebben.
NK Jeugd in Zoetermeer

Met 11 deelnemers nam Funakoshi op zaterdag 27 november deel aan het NK voor jeugd in Zoetermeer. Met succes want de vereniging werd deze dag twee Nederlands kampioenen rijker! Bij de jongens van 10 en 11 jaar ging de overwinning naar Joshua Quick en ook in de categorie 12 en 13 jaar was het raak met een overwinning voor Dong Tsang. Onze meiden moesten dit keer met iets minder genoegen nemen. Orsine de Boer verloor in een spannende finale bij de meisjes van 12 en 13 jaar en Fleur Koning moest bij de meisjes van 10 en 11 jaar genoegen nemen met een derde plaats. Ook de overige deelnemers deden hun uiterste best, maar kwamen net het beetje geluk of kwaliteit te kort om in de prijzen te vallen.

KBN karate dag

Nadat jaren geleden de Dag van het Karate teloor ging maakte de Karate-do Bond zondag 21 november een herstart met de eerste KBN Karatedag. Debby, Samantha, Dion, Aidan en Benjamin gingen erheen en kwamen enthousiast terug. In het nieuwe sportcomplex van de universiteit van Amsterdam werd het een geanimeerde dag voor alle karateka's. Alle leeftijden en stijlen waren vertegenwoordigd en iedereen kon deelnemen aan interessante stages, gegeven door gerenommeerde karateleraren zoals 9e dan Rob Zwartjes, ooit coach van het "gouden team" dat Nederland de wereldtitel bezorgde. Voor de jeugd was er in de ochtend een kumitetraining van de energieke Anthony Boelbaai en een katatraining met de altijd creatieve Ries van Toorn. Op speelse wijze trainde hij de jonge karateka's om bij hun kata's rekening te houden met onverwachte dingen. Aan het einde van de les bleek iedereen een kata uit de Goju-Ryu-stijl te hebben geleerd: de Geki Sai Dai Ichi, een kata die op een zeer klein oppervlak kan worden uitgevoerd, bij wijze van spreken in een telefooncel. De KBN wil deze dag volgend jaar opnieuw organiseren, misschien een leuk idee om dan met meer leden heen te gaan.Niederrhein-cup

Het toernooi om de Niederrhein-cup op zaterdag 20 november in het Duitse plaatsje Bedburg-Hau leverde voor Funakoshi twee tweede plaatsen en een derde plaats op. Fabrice de Boer was goed op dreef en bereikte op overtuigende wijze de finale in het sterke deelnemersveld. Daarin moest hij het opnemen tegen zijn teamgenoot uit de nationale selectie, de Rotterdammer Wouter Deijl. Uitgerekend in de eindronde verliep de kata van Fabrice niet geheel naar wens en de winst ging dan ook verdiend naar Wouter Deijl. Bij de jongens tot 14 jaar draaide Dong Tsang een goed toernooi en slaagde erin de bronzen plak te veroveren. Daar kwam nog een zilveren exemplaar bij tijdens de teamwedstrijden. Samen met Ivan Fung en Orsine de Boer werd de tweede plek behaald.

WK karate in Belgrado

Van 27 t/m 31 oktober vond in de Servische hoofdstad Belgrado het WK karate plaats. Temidden van de complete wereldtop was onze eigen Nicole de Kievid van de partij op het onderdeel kata. Zij kwam uit voor het team van de Nederlandse Antillen, nadat ze enige jaren geleden uit de Nederlandse selectie stapte na onenigheid met de toenmalige bondstrainer. In de eerste ronde verloor Nicole van een tegenstandster uit Wit-Rusland. Die verloor op haar beurt in de derde ronde waardoor er ook geen herkansing was. Grote winnaar bij het kata werd Venezuela met wereldtitels voor Sanchez (dames) en Diaz (heren). Een geweldige prestatie gezien het hoge niveau en de zeer geringe verschillen tussen de deelnemers. Bij de teams ging de overwinning naar ItaliŽ, maar de jonge Japanse ploeg maakte eveneens een uitstekende indruk.
Voor onze wedstrijdkarateka's is er nog een lange weg te gaan. Steeds meer landen melden zich aan de top, het niveau wordt hoger en de concurrentie groter. In een land als China is karate in korte tijd enorm populair geworden en wordt enorm veel tijd, energie en geld geÔnvesteerd in de jacht op goud. Karate gaat de komende jaren ongetwijfeld enorme stappen voorwaarts maken.


Open Apeldoornse kampioenschappen

Zonder een aantal vaste krachten reisde een delegatie van Funakoshi zondag 24 oktober af naar Apeldoorn. Niet zonder succes want tussen de deelnemers uit BelgiŽ, Duitsland en Nederland werden maar liefst vijf eerste prijzen veroverd. Sjors Geurts, Orsine de Boer, Dong Tsang, DaniŽl Binnekamp en Fleur Koning waren allen goed voor goud. Tweede plaatsen gingen naar DaniŽl de Zeeuw, Joshua Quick en Lars Broekhuijse, terwijl Mijra Koning, Benjamin Jongkind en Roxanne Dekker beslag legden op een derde plaats. Prima resultaten, zeker gezien de afwijkende jurering en beoordelingsnormen die binnen de JKA gehanteerd worden.


Maskerade competitie 23-10-2010

De eerste ronde van de Maskerade competitie van dit seizoen was met 150 deelnemers weer drukbezocht. Onder hen bijna 40 debutanten die het aandurfden om de pasgeleerde kata's in wedstrijdverband te tonen. De vele toeschouwers genoten van de inzet, sportiviteit en flitsende kata's. Ondanks de vele deelnemers verliep het programma in vlot tempo, vooral dankzij de geroutineerde scheidsrechters en tafelmedewerkers. De behaalde punten kun je terugvinden op de uitslagenlijst. Zorg dat je er op 11 december ook weer bij bent. Dan houden we tweede ronde van dit seizoen met een competitie tussen regenboogteams. Superspannend met kans voor iedereen!


Op bezoek in Kenia

Sinds anderhalf jaar ondersteunt Funakoshi de karateclub van Erick Juma in Kenia. Dankzij de inspanningen van vele leden beschikken de kinderen uit de arme wijk van het plaatsje Thika inmiddels over karatepakken en andere trainingsbenodigdheden. In maart van dit jaar kwam Erick op uitnodiging van Funakoshi naar Nederland om deel te nemen aan het Dutch open. Het werd dus hoog tijd voor een tegenbezoek. Johan Doesburg en dochter Aida reisden onlangs af naar Oost-Afrika om daar Erick en zijn clubleden te ontmoeten en tevens de bruiloft van Erick en zijn Nederlandse vriendin Danielle bij te wonen. Het werd een onvergetelijke reis met uitsluitend hoogtepunten, in slechts een week tijd werd een bezoek gebracht aan een school voor kinderen met een verstandelijke beperking, een weeshuis, de dojo van Erick, een training met de nationale selectie, een paar dagen safari en de bruiloft met aansluitend groot feest. Natuurlijk gingen we niet met lege handen heen, gesteund door tal van Funakoshileden (Mijra, Fleur en Luuk gaven hun spaarcentjes mee) konden we de kinderen ruim voorzien van leuke cadeautjes en nuttige zaken als ondergoed, schriften, potloden, enz. Voor de karatekinderen waren er pakken en scheenbeschermers mee.
De RABO-bank Alkmaar heeft een wedstrijd uitgeschreven waarbij je een aantrekkelijke geldprijs kunt winnen door een project van je vereniging te verfilmen. Met behulp van Marcel van Maasdam en onze cineast Jeffrey de Angst dingt ook Funakoshi mee. Mochten we ťťn van de geldprijzen winnen dan gaan we ook dit besteden aan de samenwerking met onze Afrikaanse vrienden. Kijk hier voor de inzending.


Fabrice de Boer wint Banzai-cup in Berlijn

Fabrice de Boer heeft zaterdag 25 september in Berlijn een voortreffelijke prestatie geleverd door het toernooi om de Banzai-cup op zijn naam te schrijven. Dit internationale evenement trok deelnemers uit o.a. Duitsland, Frankrijk, Rusland, OekraÔne, GeorgiŽ, Egypte, Pakistan, Iran en Zuid-Afrika en was voor de Nederlandse juniorenploeg een kwalificatietoernooi voor het EK junioren in februari. Met zijn eerste plaats in het sterke deelnemersveld zette Fabrice dan ook een flinke stap op weg naar het EK. Ook Lavinia Bijl was goed op dreef en kwam uiteindelijk uit in de strijd om de derde plaats, die ze tot veler verrassing verloor. Wat restte was een vierde plaats met een bronzen randje. Ivan Fung was de derde karateka van Funakoshi die was opgenomen in de nationale selectie. Hij werd in de tweede ronde uitgeschakeld. De volgende meetmomenten voor EK-selectie zijn de Niederrhein-cup in november en de Nederlandse Kampioenschappen in december.Funakoshi doet Meerpop

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 september tapte een team van Funakoshi eens uit een heel ander vaatje. Onze reputatie als gedisciplineerd barteam bij evenementen leverde ons een uitnodiging op bij Meerpop in Zwanenburg. Met artiesten als Rene Froger, Gordon, De Dijk, Ilse de Lange en Blof is er natuurlijk sprake van een prettig feestje, ook voor de Zwanenburgers zelf. Die konden onze hulp met een barteam van 15 man op beide avonden dan ook zeker waarderen. Gebuffeld werd er de hele avond om de 2 maal 10.000 bezoekers te voorzien van drank. Uiteraard hebben onze teams daarbij ook het nodige meegekregen van het feest, met goed zicht op het podium, en het ontzettend gezellig gehad. Na sluitingstijd werd nog een beroep gedaan op onze discipline, omdat het net als bij ons de gewoonte is dat iedereen nog even helpt opruimen, hetgeen neerkomt op het aanvegen van de hele feesttent en het feestterrein! Maar al met al was dit een zeer geslaagde activiteit, die voor de club ook nog eens een mooie sponsorbijdrage oplevert!


Uitmarkt in Heiloo

Zaterdag 4 september was een promotieteam van Funakoshi actief op de Uitmarkt in Heiloo. Bij de start van het nieuwe seizoen is het altijd weer een uitgelezen mogelijkheid om onze vereniging onder de aandacht van het publiek te brengen. Bij de Funakoshikraam werden belangstellenden uitgebreid voorgelicht en voor wie met eigen ogen wilde zien waar de trainingen toe kunnen leiden was er 's middags een demonstratie.
Duintraining volwassenen

Donderdag 8 juli werden de Bergense duinen opnieuw bezocht door een grote groep karateka's. Nadat een paar dagen eerder de jeugdige karateka's het anders zo vreedzame natuurgebied hadden opgeschrikt, was het nu de beurt aan de volwassenen. Op het programma stond de kata 'Nijushiho'. Daar was ruimte genoeg voor, het zijn tenslotte maar 24 bewegingen, iets meer dan in de Heian Shodan. Toch viel het niet mee, want de kata bevat een aantal moeilijke technieken, zoals de yoko-geri-kekomi en mawashi-uke. De training werd afgesloten met een gezellig drankje bij restaurant Duinvermaak.


Karate Zumba in Heerhugowaard

Woensdag 7 juli was de Plutolaan het decor van een muzikale seizoensafsluiting. Onder leiding van onze kersverse groene band Hudson Louis werkten de aanwezige karateka's zich flink in het zweet tijdens een Zumba les. Hoewel sommige deelnemers een verbluffend ritmegevoel toonden (sommigen ook niet), leverde vooral het fenomenale heupenwerk van Hudson de nodige bewonderende blikken op. Zelfs een Shakira oogt daar houterig bij.
De les vloog om, hoewel het zeker geen lichte training was. Speciaal voor de karateka's had Hudson namelijk nog wat extra krachtoefeningen toegevoegd en die ga je ondanks een lekker muziekje best wel voelen. Het was in ieder geval een leuk einde van het seizoen en misschien na de zomer nog eens voor herhaling vatbaar.
Duintraining jeugd

Bijna 50 jeugdige karateka's getooid met splinternieuwe banden hadden zich maandag 5 juli verzameld op de parkeerplaats bij restaurant Duinvermaak in Bergen. Aangevoerd door Maaike, Lavinia en Sjors trokken ze het prachtige duingebied in voor de laatste training van het seizoen. Na een warming-up met strandballen gingen ze aan de slag met de kata Enpi. Het was verbazingwekkend om te zien hoe snel sommigen de oefeningen onder de knie hadden, hoewel het toch een kata op tweede dan niveau is. De training werd afgesloten met het oefenen van de yoko-tobi-geri ofwel de flying-side-kick vanaf een duintop. Dit leverde uiteraard spectaculaire taferelen op. Bij terugkomst op de parkeerplaats was er voor alle deelnemers nog wat te drinken, waarna iedereen voldaan huiswaarts keerde.
Examens 2010

De hoge temperaturen op 3 en 4 juli vormden voor maar liefst 340 Funakoshileden geen belemmering om deel te nemen aan de jaarlijkse examens. Natuurlijk niet, want het blijft toch een feestelijke afsluiting van het seizoen waarbij je een tastbaar bewijs voor je inzet en vorderingen gedurende een seizoen kunt ontvangen in de vorm van een hogere band. Kunt ontvangen, want het is geen vanzelfsprekendheid. Er is flink geoefend en je leraar denkt dat je het kan, maar je moet het nog wel even waarmaken en laten zien. Dat lukte gelukkig bij alle deelnemers, er hoefde niemand afgewezen te worden. In een aantal gevallen ging het zelfs zo goed dat er een band overgeslagen kon worden en in ťťn geval zelfs twee banden. Menno Reenalda promoveerde van de gele naar de blauwe band!

Karateka's van Funakoshi, namens alle lesgevers bedankt voor de geweldige inzet en sportiviteit dit seizoen. Het was voor ons allen een waar genoegen en bijzonder inspirerend om met jullie samen te werken. Ook tijdens de examens hebben we van jullie genoten en natuurlijk goed opgelet, zodat we nu al weer zin hebben in volgend seizoen.


Sterke staaltjes in de dojo

Terwijl de temperatuur buiten opliep naar tropische waarden werd in de dojo van Funakoshi hard gewerkt aan realisatie van een oude wens: het installeren van een muziekinstallatie. Deze was alweer enige tijd geleden gekocht van de opbrengsten van de donateursactie en inkomsten uit sponsoring. Daniel de Zeeuw heeft menig vrij uurtje besteed aan het ontwerpen en lassen van een paar sterke steunen en bescherming van de luidsprekers tegen rondvliegende ballen. Een team met Daniel, Ton, George, Nico, Cees, Bas, Maaike en Johan zorgde voor de montage op een meter of 4 boven de grond. Toen de kabels waren weggewerkt en de installatie was aangesloten kon er worden getest en........het resultaat horen jullie tijdens de examens van het komende weekend! Daniel en alle helpers bedankt voor dit letterlijk sterke staaltje werk!Funakoshi Cup 2010

De hele vereniging mag tevreden terugkijken op het vijfde toernooi om de Funakoshi Cup, dat op zondag 20 juni in sporthal de Hoornse Vaart werd gehouden. Natuurlijk mogen de vele prijswinnaars trots zijn op hun prestaties, maar de prestatie die de organisatoren en vele vrijwilligers leverden was minstens zo groot. Vanaf de eerste minuut verliep alles op tijd en op rolletjes in de professioneel aangeklede sporthal. Van zowel deelnemers, coaches en scheidsrechters ontvingen we de nodige complimenten, en daar zijn we natuurlijk heel blij mee.
Het niveau van de wedstrijden lag ook dit jaar weer bijzonder hoog. Hoewel de sfeer uiterst ontspannen en gemoedelijk is, win je niet zomaar een prijs bij de Funakoshi Cup. Daar moet je wel even een flink aantal tegenstanders voor verslaan. Tegenstanders afkomstig uit verschillende karatestijlen. Het is mooi om te zien dat deelnemers uit het Kyokushinkai, Wadokai, Gojukai, Shito-ryu en Gensei-ryu het de Shotokan stylisten steeds moeilijker maken. Ook in de wedstrijdklasse op het hoofdveld viel weer het nodige te genieten. De beste karateka's van Nederland bestreden elkaar op het scherpst van de snede, met een belangrijke rol voor onze toppers. Bij de teamwedstrijden veroverde Funakoshi 2 met Enzo Claveau, Giorgio Fung en Ivan Fung, verrassend het goud voor Funakoshi 1 met Fabrice de Boer, Sjors Geurts en Reijer Leijsen. Individueel verloor Fabrice de Boer in een spannende finale van Nederlands Kampioen Wouter Deijl uit Rotterdam. Sjors Geurts legde beslag op de derde plaats. De complete uitslagenlijst kun je hier terugvinden.


Fietsen voor Funakoshi

Op zaterdag 12 juni nam een groep van 12 fietsers van Funakoshi weer deel aan de RABO Sponsorfietstocht. De bank organiseert deze tocht van 30 kilometer nu al een aantal jaren en maakt het zo mogelijk dat verenigingen een sponsorbijdrage van 300 euro verdienen. 's Morgens verzamelden onze fietsers zich in de karate kit om te worden voorzien van koffie en een lunchpakketje, waarna men op pad kon. Het landschap rond Alkmaar is natuurlijk prachtig om doorheen te fietsen en met zo'n groep karateka's is het zelfs extra gezellig. Het was weer een mooi voorbeeld van inzet door onze leden voor onze club!


Acht karateka's geslaagd bij danexamens

Zondag 30 mei hield de Karate-do Bond Nederland in Utrecht haar danexamens. Funakoshi was met een grote groep (9) deelnemers vertegenwoordigd. Als eerste waren Enzo Claveau, Wesley Kalkhoven, Sander Huntelerslag en Steven Volkers aan de beurt. Vanaf de tribune was goed te zien dat er keihard getraind was de afgelopen maanden. Alles liep voortreffelijk, dachten we, en we zakten dan ook ontspannen onderuit bij de uitreiking. De jury bleek er echter toch iets anders over te denken, tot ieders verbazing was Enzo als enige van ons viertal niet geslaagd. Een fikse domper op de feestvreugde en meteen een waarschuwing dat het wel eens een onvoorspelbaar evenement kon worden. Gelukkig was er in de tweede groep weer succes voor Giorgio Fung en Willem Geurts. Laatstgenoemde liep bij de allerlaatste oefening wel een zweepslag op en kon het examen daardoor niet geheel afmaken, maar de examinatoren hadden al voldoende gezien voor een positieve beoordeling.
In de laatste groep slaag Wim Waij voor de zwarte band en wisten Nico Waij en Siegfried Schorea (na een kwart eeuw geen examen) de tweede dan te behalen. Alle geslaagden gefeliciteerd met deze beloning voor jarenlange training en met Enzo gaat het de volgende keer zeker goedkomen.Maskerade competitie 22-5-2010

Ondanks het mooie weer en het Pinksterweekend waren er toch weer 70 karateka's op de Maskerade competitie afgekomen. Dit keer geen kata of kumite op het menu, maar kihon, de basistechnieken van het karate. Een mooie gelegenheid dus om onder spanning te oefenen voor het examen dat volgende maand op het programma staat. Doordat allerlei technieken aan bod kwamen, viel er ook voor het publiek heel wat te genieten. Topattractie vormden natuurlijk weer de poules met de jongste deelnemers. Fanatiek lieten de minikarateka's hun kunsten zien, niet zelden vergezeld van een flinke kiai, om vervolgens rond te kijken en de vlaggetjes te tellen. Dat leverde soms een spontane vreugdekreet op, maar af en toe ook een flinke teleurstelling.
Dit seizoen is er geen competitieronde meer, maar na de zomervakantie gaan we weer verder en op weg naar de volgende trofee!Demonstratie op Koninginnedag

Al vroeg op de ochtend van Koninginnedag werd op de oranjemarkt in Sint Pancras een promotiestand van Funakoshi opgebouwd. Terwijl een bleek zonnetje probeerde door te breken kwam een demonstratieteam van Funakoshi in actie op het parkeerterrein van dorpshuis de Geist. Een erg jeugdig team met Ryan, Rens, Jordy, Devon, Aidan, Dion, Nicole, Ivan en Giorgio lieten het belangstellende publiek kennismaken met karate. Na een demonstratie met kihon, kata, ippon kumite en vrij gevecht lieten Giorgio en Ivan nog hun oefening "enbu" zien. Daarna kregen kleine kinderen uit het publiek de kans om tegen een kussen te stoten of schoppen, iets dat best wel spannend voor ze was. De wat brutalere oudere jeugd uit Pancras mocht zich ook uitleven op het doorslaan van een plankje. Dat laatste bleek nog niet zo gemakkelijk, als je geen goede stoot kunt maken! Na de demonstratie was het voor onze jeugd ook tijd om van de gezellige markt te genieten onder een inmiddels vrolijk schijnend zonnetje. Al met al een geslaagde promotie voor onze vereniging, dankzij de inzet van deze kanjers!Itosu Open in Waalwijk 24 april 2010

De karateka's van Funakoshi kunnen het ook zonder coach Johan Doesburg. Terwijl in Alkmaar een groep bruine en zwarte banden zich olv Dimitra Limneos en Johan in het zweet werkte ter voorbereiding op de danexamens, lieten onze wedstrijd karateka's in Waspik zien wat ze in huis hebben. Dat is heel wat, getuige de zeven 1e plaatsen, vijf 2e plaatsen en twee 3e prijzen. Goud was er voor Fleur Koning, Orsine de Boer, DaniŽl Binnekamp, Giorgio Fung en Dorian Broekhuijse. Zilver ging naar Joshua Quick, Dong Tsang, Beau Zwierenberg en Menno Reenalda. Brons was er voor Ivan Fung en Fabrice de Boer.
De teams kwamen eveneens uitstekend voor de dag. Bij de senioren versloeg het team met Fabrice de Boer, Sjors Geurts en Reijer Leijsen in de finale het team van Enzo Claveau en Giorgio en Ivan Fung. Bij de jeugd ging de winst naar het team van Orsine de Boer, Beau Zwierenberg en Celine Nguyen.


Karate-disco in Schoorl

Vrijdag 2 april was er in Schoorl geen karatetraining, maar werd een ware karate-disco georganiseerd. Maar liefst 40 kinderen en jongeren bezochten de disco in de Oorsprong. Met een echte DJ en twee barmannen werd het feest een waar succes. Kata's en karatebewegingen op muziek vlogen je om de oren en iedereen deed mee tijdens het dansen op house, hardrock en ga zo maar door. Er waren zelfs een paar Looney Tunes knuffels beschikbaar gesteld door de Intertoys in Schoorl. De winnaar van de stoelendans nam er een mee naar huis, alsook de beste kleine danser, de beste grotere danser en de beste kata-performer (op muziek). Een geslaagde avond die het oude disco-gevoel van de Oorsprong weer deed herleven. Iedereen ging met een voldaan gevoel naar huis, een avond waar de karateka's nog lang over door zullen praten!Lu Gia Jen toernooi in Den Haag

Een touringcar moest er zondag 28 maart aan te pas komen om de grote groep jeugdige Funakoshi karateka's naar Den Haag te vervoeren. Bijna 40 deelnemers in alle soorten en maten stonden 's ochtends vroeg bij het station te trappelen om in te stappen. Iedereen was optimaal gemotiveerd en dat bleek ook bij aanvang van de wedstrijden. Er werden prima kata's getoond en de ene na de andere overwinning kon genoteerd worden. Toen de eindstand eenmaal opgemaakt werd bleken we goed voor maar liefst 8 eerste plaatsen (grote bekers), 3 tweede prijzen en 5 derde prijzen. Beter kon bijna niet, omdat sommige deelnemers hun clubgenoten in de voorrondes tegenkwamen.
Complimenten ook weer voor de voorbeeldige instelling! Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan, maar zich ook weer heel sportief gedragen. De coaches Ilona, Maaike, Ella, Siegfried en Sjors hadden geen omkijken naar de deelnemers, en zo hoort het.
Eerste plaatsen waren er voor Fleur Koning, Joshua Quick, Mijra Koning, Nevena Tadic, Aidan Splinter, Daniel Binnekamp, Giorgio Fung en Wesley Kalkhoven. Tweede plaatsen gingen naar Nancy Zwaag, Celine Nguyen en Aaron Jorge Matias. Brons ging naar Sem ten Haaf, Benjamin Jongkind, Guus Palmer, Roxanne Dekker en Enzo Claveau.


Maskerade competitie 27 maart 2010

Het was wederom gezellig druk bij de Maskerade competitie in Alkmaar. Meer dan 110 deelnemers bestreden elkaar op sportieve wijze en lieten hun beste kata's zien. Die gingen bij sommigen in de eerste ronde nog wat onzeker, maar daarna werden de standen vaster en de technieken krachtiger. Voor het enthousiaste publiek viel er weer een hoop te genieten. De gevorderde kata's van onze bruine banden maakten indruk, maar de prestaties van onze mini-karatekaatjes Thijs en Sen oogstten minstens zoveel bewondering.
Ook de organisatie liep weer gesmeerd, dankzij het scheidsrechterskorps olv Siegfried Schorea, de geroutineerde notulisten en de dames en heren van de kantine. Zodoende waren we netjes op tijd klaar en kon iedereen nog een beetje van z'n vrije zaterdag genieten.Karateka's schieten met scherp

Zondag 21 maart organiseerde Maaike Leijsen voor de leden van Funakoshi een paintball-uitje. 18 (voormalig) leden vertrokken die dag naar Schagerbrug om op het erf van een boerderij een fanatieke dag tegemoet te gaan. Na een uitgebreide uitleg 'nekschoten zijn verboden, behandel je mede-karateka met respect' werd de groep in vier groepjes gedeeld. Zij speelden vervolgens afwisselend in de woods (bossen) en supair (op het veld) tegen elkaar. Tenslotte volgde nog een demonstratie van de pro's. Het niet voorspelde prachtige weer maakte de dag helemaal geslaagd.


Opnieuw grote opkomst bij dan-examen training

Naarmate de danexamens naderen wordt de opkomst bij de speciale examentrainingen groter. Zaterdag 19 maart waren er maar liefst 28 karateka's op de training afgekomen. Speciale aandacht was er dit keer voor de kata's Kanku Dai en Jion. Daarna werd het onderdeel Enbu uitvoerig behandeld en werd de deelnemers verteld waar de oefeningen aan moesten voldoen en op welke punten nog extra geoefend moet worden. Zaterdag 24 april is de laatste examentraining van dit seizoen!


Damesteam derde op ONK

Maaike Leijsen, Ella Doesburg en Nicole de Kievid hebben zaterdag 13 maart bij de Open Nederlandse Kampioenschappen de derde plaats bij het teamkata behaald. Nadat in de eerste ronde van het Duits nationaal team werd verloren, herpakten onze dames zich in de herkansing en versloegen het team van VT Kempen (Duitsland) in de strijd om de derde plaats. Een prachtige prestatie van onze veteranen, die in het verleden al derde plaatsen tijdens de Golden League toernooien behaalden. Ook het herenteam met Sjors Geurts, Reijer Leijsen en Fabrice de Boer was dichtbij een stunt, maar verloor na verlies van Oostenrijk met gering verschil van de Italiaanse tegenstanders. Bewonderenswaardig was het hoe onze clubteams de nationale teams van sterke karatelanden partij boden.
Individueel is er nog heel wat werk aan de winkel. Alleen Reijer Leijsen wist in het sterke deelnemersveld een ronde te overleven. Ook onze Keniase gast Erick Juma werd voortijdig uitgeschakeld bij het vrij gevecht. Na een overtuigende 5-0 overwinning tegen een Oostenrijkse tegentander, leek de tweede ronde op een verlenging uit te draaien. Tot 2 seconden voor tijd Erick met een stoot op het lichaam scoorde, dachten we met z'n allen. Eťn van de vier scheidsrechters (toevallig een Luxemburger) zag de Luxemburgse tegenstander van Erick echter scoren. Tot ieders verrassing werd de score nog toegekend ook en daarmee was uitschakeling een feit.
Het toernooi werd in een prima sfeer afgewerkt en de organisatie verliep uitstekend. Hinderlijk was wel dat de deelnemers aan de katafinale hun kata's met de rug naar publiek en eregasten moesten vertonen, zodat het scorebord beter in beeld kon komen. Komisch, maar voor de taalpuristen ergerlijk was dat alle medewerkers met de tekst 'KBN Offical' op hun rug liepen. Het is niet bekend hoeveel van deze polo's er geborduurd zijn, maar voortaan toch maar even de spellingscontrole er overheen halen.


KBN Jeugd Competitie

Zondag 7 maart had Funakoshi de eer om de eerste ronde van de KBN Jeugd Competitie te organiseren in Noord-Holland. Maar liefst 70 jongens en meisjes van de clubs Genseikan, All Sports, ASK Johan Bult, Tom van der Kolk en natuurlijk onze eigen vereniging waren naar Alkmaar gekomen. In een uiterst sportieve sfeer namen de deelnemers het tegen elkaar op en lieten zij hun beste kata's zien. Het publiek genoot van de inzet en vaardigheden van de karateka's en liet dat door veelvuldig applaus blijken. De deelnemers hadden minstens evenveel plezier. Voor sommigen was het in het begin nog even wennen, na de eerste ronde waren de zenuwen echter wel verdwenen en nam de overtuiging tijdens de kata's toe. Tijd voor gezelligheid was er ook, want zo zei een van de deelnemers: "Ik heb vandaag een heleboel nieuwe vrienden leren kennen."
Zaterdag 17 april is in Zaandam de tweede ronde van deze competitie en kunnen de karateka's hun krachten meten in het vrije gevecht. Wij kijken er nu al naar uit.


Eddy Marques bij danexamen training

Zaterdag 20 februari was de tweede danexamen training bij Funakoshi. Ondanks de vakantie waren er 24 karateka's op de training afgekomen. Onder leiding van Dimitra Limneos en Johan Doesburg kregen de deelnemers in het eerste deel van de training de fijne kneepjes van de examenkata's onderwezen. Na een korte pauze was het de beurt aan special guest Eddy Marques die het onderdeel kumite voor zijn rekening nam. Eddy Marques heeft jarenlang aan de vaderlandse top gestaan op dit karate onderdeel, is samen met zijn vrouw Mariska een club begonnen in Amsterdam en is sinds enige tijd bestuurslid topsport van de KBN. Onder het motto 'So You Think You Can Move' liet hij de karateka's kennis maken met de regels en fijne kneepjes van het kumite. Met zichtbaar plezier was iedereen druk aan het oefenen en de training was dan ook (te) snel voorbij. Zaterdag 20 maart staat de volgende examen training op het programma voor iedereen vanaf bruine band. Zorg dat je er ook bij bent!Halve marathon Schoorl zondag 14 februari

Het is inmiddels traditie geworden, Funakoshi bikkels die de laatste voorraadpost van de halve marathon van Schoorl bemannen. Ella die als een moeder Theresa lopers die er doorheen zitten troost biedt, Maaike die haar stembanden beschadigt met luide aanmoedigingen, Daniel die uit enthousiasme zelf bijna een hele marathon rent, Zwaantje die weemoedig terugdenkt aan de tijd dat ze zelf de snelste hinde van Schoorl en omstreken was, en Cees die tussendoor nog lijstjes met tussentijden van de deelnemers uit zijn hoofd leert. Allen trotseerden ze weer, zonder klagen, de snijdende kou en hielpen mee om van dit evenement een succes te maken.

NK senioren in Dordrecht

Sjors Geurts is zondag 14 februari bij de Nederlandse Kampioenschappen in Dordrecht derde geworden op het onderdeel kata. Na in de halve finale verloren te hebben van de latere kampioen Wouter Deijl, revancheerde hij zich op prima wijze via de herkansing. De overige Funakoshi deelnemers wisten het podium niet te bereiken.


Carnavalstraining

Van Bert en Ernie tot Pamela Anderson en van Obelix tot Superman, een bonte stoet carnavalsgasten was zaterdag 13 februari naar de Slochterwaard gekomen voor een feestelijke training. Nadat onze technici Cees en Bas op professionele wijze de nieuwe geluidsapparatuur hadden aangezwengeld kon Ella, de dansende aardbei, met een swingende warming-up starten. Dit werd gevolgd door het spectaculaire touwtrekken, waarbij je met Obelix in je team wel goed zit. Natuurlijk viel er nog veel meer te genieten, zoals een onnavolgbare uitvoering van de Macarena door onze Sjors. De tijd vloog om en voorzien van snoep en limonade keerden de vele feestgangers tevreden terug naar huis.

Holland Mondial Karate Cup

De karateka's van Funakoshi domineerden 30 en 31 januari het onderdeel kata tijdens de Holland Mondial Karate Cup in Zwolle. Ondanks de tegenstand uit Denemarken, Duitsland, BelgiŽ, Luxemburg en Nederland waren er eerste plaatsen voor Fabrice de Boer, Lavinia Bijl, Giorgio Fung en Celine Nguyen. Daar kwamen nog tweede plaatsen bij voor Ivan Fung en Tom van Amstel. Orsine de Boer, Sjors Geurts en Jaleesa Tahapary waren goed voor brons. Een geweldig resultaat, beter kon haast niet.
Bij het vrije gevecht was er een tweede plaats voor Jaleesa Tahapary en een zwaar bevochten derde plaats voor Enzo Claveau. Sjors Geurts kwam eveneens op dit onderdeel uit, maar liep tegen een paar sterke tegenstanders en enkele goede stoten op, wat hem buiten de prijzen hield.
Maskerade competitie 23 januari 2010

Bijna 140 deelnemers, meerdere Nederlands Kampioenen, een nieuwe sponsor, gelijkwaardige teams en de introductie van Yoshi onze schitterende mascotte, alles was aanwezig om een grandioze competitieronde te organiseren. En dat werd het! Met spanning en karate van hoog niveau in iedere wedstrijd en een nipte, maar verdiende overwinning voor het team van Ella, Bas, Rik, Tobie en Sen. Het publiek genoot met volle teugen van onze toppers, maar keek met minstens zoveel plezier naar de kata's van de andere karateka's. Er werd met een geweldige inzet en sportiviteit gestreden voor elke vlag.
Alles werd daarbij weer in goede banen geleid door onze deskundige scheidsrechters en ook de catering was goed op dreef. Zaterdag 27 maart is de volgende ronde en een nieuwe kans op punten. Zorg dat je er ook bij bent.Dangraadtraining bij Funakoshi

Trainen voor de zwarte band of een hogere dangraad, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Natuurlijk komen de exameneisen ook tijdens de reguliere trainingen aan bod, maar een specifieke training o.l.v. Dimitra Limneos en Johan Doesburg is natuurlijk de beste voorbereiding die je je kunt wensen. Zaterdag 16 januari vond de eerste in een serie van deze lessen plaats en 20 gedreven karateka's waren er op af gekomen. De kihon-technieken en examenkata's werden grondig doorgenomen, daarna was er speciale aandacht voor het onderdeel jiyu ippon kumite. Voor alle deelnemers waren er de nodige tips en tops en was er alle gelegenheid om vragen te stellen. Zaterdag 20 februari staat de volgende training op de agenda met als speciale gast Eddy Marques, die de deelnemers meer gaat bijbrengen op het onderdeel jiyu kumite (vrij gevecht). Gezien het enthousiasme van de aanwezigen verwachten we die dag nog meer deelnemers.


Funakoshi rechtstreeks op RTV Alkmaar

Vrijdag 22 januari komt het radioprogramma Sportcafť van RTV Alkmaar rechtstreeks uit de kantine van Funakoshi in de Slochterwaard te Alkmaar. Gasten zijn o.a. oud-voorzitter Gerrit Valk en diverse leden van Funakoshi. Wie langs wil komen om de uitzending live bij te wonen is van harte welkom. De uitzending duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Het programma is na afloop ook te beluisteren via www.rtvalkmaar.nl en dan uitzending gemist.Regionale katatrainingen bij Funakoshi

Voor de waarborging van de doorstroom van kata-talenten richting de Nationale selecties van de KBN gaan per 1 januari 2010 de regiotrainingen kata weer van start. Het bestuur van de KBN heeft Johan Doesburg aangesteld als katatrainer voor Rayon Noord-West als opvolger van Dimitra Limneos die trainer is geworden van de nationale jeugdselectie. In de eerste helft van 2010 worden 6 regio-trainingen gegeven van januari t/m juni. Deze regionale kata-trainingen zijn bedoeld als talentontwikkeling voor karatekaís in de leeftijd van (12 tot 20 jaar), vanaf blauwe band. Tijdens de regionale trainingen vindt scouting plaats voor de nationale selecties. De trainingen worden gegeven op zaterdagochtend van 11.00 tot 12.30 in de zaal van Funakoshi te Alkmaar, gelijktijdig met de talententraining van Funakoshi. Deelname aan deze traingen is uitsluitend op uitnodiging mogelijk.