Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws Ľ Overzicht 2012Danexamens 16-12-2012

Bij de danexamens van de Karate-do Bond Nederland zijn maar liefst vijf karateka's van Funakoshi geslaagd. Orsine de Boer en Mijra Koning waren zeer overtuigend op alle onderdelen en slaagden met glans voor de eerste dan. Voor de tweede dan was Giorgio Fung goed op dreef en wist Rene Doors zijn enthousiasme en energie goed te beheersen. Sjors Geurts was de laatste in de rij en deed examen voor derde dan. Met behulp van zijn partners Fabrice en Ivan maakte hij er een mooie show van. Ook Johan Roos en Sander Huntelerslag van sportschool Tom van der Kolk, die zich het afgelopen jaar bij Funakoshi hebben voorbereid slaagden voor hun tweede dan.

Competitie 15-12-2012

Bij de competitie van Funakoshi worden de eerste stappen gezet op weg naar glansrijke karatecarrieres. In de vertrouwde omgeving van de eigen trainingszaal krijgen de kinderen wedstrijdervaring, meer is er ook veel te leren door goed naar de andere jongens en meisjes te kijken en op de scheidsrechters te letten. Wat is er nodig om diezelfde scheidsrechter te overtuigen? Een luide kiai, goed uitademen bij technieken, laag staan, de oefening niet afraffelen..... er valt heel wat te leren. Wie regelmatig aan deze wedstrijden deelneemt wordt heel misschien een kampioen, maar zeker een betere karateka. Allemaal meedoen dus de volgende keer. Kijk hier voor een filmverslag van de competitie.

Funakoshi viert 40-jarig jubileum

Een volle sporthal de Hoornse Vaart was de ambiance waarin Funakoshi op zondag 2 december haar 40-jarig jubileum vierde! Ruim 300 karateka's op de vloer, vele ouders en familieleden op de tribune en een heleboel oud-leden aanwezig. Het werd een geweldige happening. Marcel sprak het geheel op vlotte wijze aan elkaar. Hij zette eerst oprichter van Funakoshi, Jim Agerbeek, in het zonnetje. Daarna was er aandacht voor onze lesgevers die in de afdelingen wekelijks met veel enthousiasme de trainingen verzorgen. Vervolgens sprak voorzitter David Roovers namens de Karate-do Bond Nederland lovende woorden over de vereniging en overhandigde onze hoofdtrainer Johan Doesburg de 5e dan voor zijn verdiensten voor de club en de bond.
De speeches werden gevolgd door een wervelende demonstratie van alle leden. Van witte t/m zwarte band, iedereen deed mee en liet zien wat hij of zij geleerd heeft bij Funakoshi. Nog spannender werd het na de demonstratie, op het moment dat de prijswinnaars van de grote loterij voor stichting Fursa bekend werden gemaakt. Wendy Mohr was de gelukkig winnares van de door Samsung beschikbaar gestelde Tablet.
Het jubileum werd afgesloten met een workshop o.l.v. Jim Agerbeek en voor de kumite liefhebbers een training met onze Keniaanse kampioen Erick Juma. Anderen gaven de voorkeur aan een bezoek van de door Ilona Koning ingerichte tentoonstelling: 40 jaar Funakoshi.
Namens bestuur en trainers bedankt voor alle inzet. Het was een geweldige dag! Op naar 50 jaar Funakoshi.


Finn Wedemeijer Nederlands Kampioen

Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen voor jeugd, op zaterdag 24 november in Zoetermeer, is Finn Wedemeijer kampioen geworden bij de jongens van 10 en 11 jaar. Bij zijn debuut op nationaal niveau liet Finn zien dat er de komende jaren rekening met hem moet worden gehouden. De een na de andere meer ervaren en hoger gegradueerde tegenstander werd door Finn uitgeschakeld, met een verdiende titel als gevolg. Ook de andere Funakoshi deelnemers lieten zich van hun beste kant zien en waren dicht bij het podium. Ritchy Sahdew slaagde er bij de jongens van 8 en 9 jaar zelfs in om derde te worden. De coaches Johan Doesburg en Fabrice de Boer waren tevreden over de prestaties van de gehele selectie. Aan de hand van LTAD-programma (Long Term Athlete Development) van de KBN en de input die we vanuit ItaliŽ ontvangen is een traject uitgestippeld waar we in de toekomst de vruchten van gaan plukken. Kijk voor een filmverslag van het kampioenschap.


Erick Juma wint Niederrhein Cup

Erick Juma is zaterdag 3 november eerste geworden in de klasse -78 kg tijdens het toernooi om de Niederrhein Cup in het Duitse Bedburg Hau. Vooral de finale was een spannende strijd die uiteindelijk met 5-4 door Erick werd gewonnen. Ook op het onderdeel kata was de concurrentie van hoog niveau met een groot aantal Duitse toppers. Het katateam van Funakoshi stond in de finale tegen de mannen van Lich, vorig jaar nog finalist tijdens de German Open. De overwinning ging met minimaal verschil naar Lich, waarbij de stem van een Nederlandse scheidsrechter uiteindelijk de doorslag gaf tot grote irritatie van bondscoach Raymond Snel. Individueel was er succes bij de jeugd voor Fleur Koning en Finn Wedemeijer, beiden tweede. Govanni van Rijnswou legde beslag op de derde plaats evenals het team met Finn, Jamie en Denise.
NK cadetten en junioren 20-10-2012

Het karateteam van Funakoshi keerde met twee nationale titels terug van het NK in Dordrecht. Fabrice de Boer veroverde de titel in de klasse 18-20 jaar na een overtuigende 4-1 overwinning op Wouter Deijl. In de klasse 16-17 jaar wist Ivan Fung eveneens met een duidelijke 4-1 winst in de finale de titel naar zich toe te trekken. Ook Orsine de Boer was dichtbij winst, maar verloor in de finale van Manuela van Galen. Giorgio Fung en Dong Tsang legden beiden beslag op een bronzen plak. Bij Funakoshi kunnen we tevreden zijn over de resultaten met vijf ereplaatsen op het NK en een zeer talentvolle lichting bij de jongere jeugd in aantocht.


Open Elhatri 6 en 7 oktober 2012

Alweer voor de 18e keer vond in Eindhoven het Open Elhatri toernooi kata en kumite plaats. Zaterdag stond het kata op het programma en was Funakoshi aanwezig met een grote delegatie. Niet zonder succes, want er werden maar liefst vijf eerste plaatsen veroverd. Jip Brouwer, Maartje Randag, Denise v.d. Berg, Finn Wedemeijer en Dong Tsang waren allen goed voor goud. Daarmee was de koek nog niet op, want Richy Sahdew veroverde zilver en brons ging naar Jamie Jong, Govanni van Rijnswou, Fleur Koning en Joshua Quick. Een prachtige prestatie van onze jonge afvaardiging die lieten zien dat ze het ook zonder onze thuisgelaten toppers (een weekendje vrij) als Fabrice de Boer en de gebroeders Fung kunnen.
Op zondag was Funakoshi voor het eerst sinds jaren weer eens vertegenwoordigd bij het kumite en eveneens niet zonder succes! Onze Keniaanse aanwinst Erick Juma veroverde op schitterende wijze de titel en voor Mijra Koning was er bij de meisjes een bronzen plak weggelegd. Sjors Geurts viel helaas buiten de prijzen.


Funakoshi Competitie 29-9-2012

Zonder deelname van de witte banders ging de Funakoshi competitie zaterdag 29 september van start met 70 deelnemers. In vlot tempo werd het programma afgedraaid, voorlopers en tellende scheidsrechters waren niet nodig, de deelnemers wisten precies wat er van ze verwacht werd. De volgende ronde zal het ongetwijfeld drukker worden, wanneer er in de verschillende afdelingen van Funakoshi wedstrijden worden gehouden. Flink trainen dus de komende periode.
Sponsoractie Dekamarkt Schagen

Funakoshi nam deel aan de sponsoractie van de Dekamarkt in Schagen. Klanten konden de muntjes die ze bij de boodschappen kregen doneren aan een van de plaatselijke verenigingen, waaronder dus Funakoshi. Om de opbrengst te stimuleren gaven onze jeugdleden een demonstratie in de supermarkt. Met resultaat, want uiteindelijk bracht de sponsoractie maar liefst 322 euro voor de clubkas op!
Funakoshi vijfde bij German Open

Giorgio Fung, Ivan Fung en Fabrice de Boer zijn bij de German Open in Frankfurt wederom op de vijfde plaats geŽindigd. Met ItaliŽ lootten ze de drievoudig wereldkampioenen in de eerste ronde, met een 5-0 nederlaag als gevolg. Via de herkansingen werd nog wel de strijd om het brons bereikt, maar daarin was KroatiŽ nog een maatje te groot. In het individuele klassement werd Fabrice de Boer in de derde ronde uitgeschakeld.


Funakoshi wint Budokan Cup

Het katateam van Funakoshi was zaterdag 8 september tijdens het toernooi om de Budokan Cup ongenaakbaar. Giorgio Fung, Fabrice de Boer en Ivan Fung kregen geen vlag tegen en denderden ook in de finale met Kanku Sho over hun tegenstanders heen. Individueel was de tegenstand groter, alleen Ivan Fung wist in de juniorenklasse het goud te veroveren. Fabrice de Boer moest bij de senioren evenals vorig jaar genoegen nemen met zilver en bij de jeugd waren er derde plaatsen voor Joshua Quick, Orsine de Boer en Dong Tsang.
Funakoshi had ook een opmerkelijke debutant in de gelederen. Onze Keniaanse aanwinst Erick Juma kwam voor het eerst voor Funakoshi in actie en veroverde met zijn spectaculaire stijl direct de harten van het publiek. Met een finaleplaats in het sterke deelnemersveld liet hij zien een echte aanwinst te zijn. Het goud lag voor het grijpen, maar een moment van onoplettendheid en domme pech lieten de tegenstander vlak voor tijd scoren. Kijk hier voor een videoverslag van de Budokan Cup.


Funakoshi vijfde in Istanbul

Na de verrassende derde plaats bij de Dutch Open was het katateam van Funakoshi opnieuw dichtbij een stunt tijdens de Istanbul Open op 1 en 2 september. Na in de halve finale van de uiteindelijke winnaar Japan te hebben verloren ging de strijd om de derde plaats tegen Duitsland. Fabrice de Boer en de gebroeders Giorgio en Ivan Fung verweerden zich dapper maar kwamen nog power tekort ten opzichte van onze sterke oosterburen. Eind september is er tijdens de German Open in Frankfurt/Hanau wellicht kans op revanche. In het individuele klassement was de Nederlandse delegatie snel uitgeschakeld, alleen Giorgio Fung wist de derde ronde te bereiken maar ging daarin met 4-1 ten onder tegen zijn tegenstander uit Hong Kong.

Buitentraining 2012

Het is inmiddels de traditionele afsluiting van het seizoen geworden. Met je nieuwe band om nog ťťn keer buiten trainen voor de vakantie. In een week vol regen waren de weergoden onze karateka's opvallend gunstig gezind. Dinsdag 10 juli verzamelde een grote groep karatekids zich aan de oevers van het Geestmerambacht. Dit keer geen duinen, maar de groene velden langs de oevers van het recreatiemeer. Het leverde weer prachtige foto's (dankzij Maaike) op die je terug kunt vinden op onze facebookpagina. Donderdag 12 juli gingen de volwassenen aan de slag met de Bassai Sho, hetgeen zelfs de aandacht van het Noordhollands Dagblad trok. Na afloop werd het succesvolle seizoen gezellig geŽvalueerd bij restaurant Molengroet.
Examens 2012

Het was 7 en 8 juli weer de gebruikelijke einde seizoensdrukte in de dojo aan de Slochterwaard. Maar liefst 360 karateka's namen deel aan de kyugraad examens. Tel daarbij de aanwezigheid van de ouders, vrienden en andere belangstellenden en je kunt je een voorstelling maken van de drukte, warmte en hoogoplopende spanning in de zaal.
Ondanks het grote aantal deelnemers verliep alles op rolletjes. Deelnemers deden hun uiterste best, de jury oordeelde op kundige wijze en de mensen van de catering zorgden ervoor dat niemand uitdroogde. Door leden in sommige gevallen vooraf te informeren nog een jaartje te trainen of voor een halve band examen te doen, werd het examen voor iedereen een succesverhaal, niemand zakte voor zijn band. Integendeel, de examinatoren warend enthousiast over het niveau, al blijft er natuurlijk altijd ruimte voor verbeterpuntjes. We doen tenslotte karate!


Dangraad examentraining 4e platform

Zondag 24 juni vond in Amsterdam een eerste examentraining plaats voor het 4e platform Shotokan. Maar liefst 60 karateka's waren aanwezig en trainden met veel inzet en enthousiasme onder leiding van Dimitra Limneos, Johan Doesburg en Gerrie van Tilburg. Tijdens deze eerste bijeenkomst werd vooral aandacht besteed aan de nieuwe kihonvormen en de kata's. Een volgende keer (gezien de vele enthousiaste reacties gaat die er zeker komen) zal extra aandacht besteed worden aan de kumite onderdelen.Talenten krijgen training van Italiaanse toptrainer

Een kleine groep Funakoshi talenten reisde zaterdag 23 juni af naar Eindhoven om daar te trainen met sensei Santo Torre, coach van het Italiaanse junioren team. Gedurende een intensieve sessie van vijf uur werden alle details van de kata's Kanku-Dai en Gangaku doorgenomen. Doordat er slechts een kleine groep karateka's aan de training mee mocht doen was er uitgebreid aandacht voor elke deelnemer. Bijzonder was ook het internationale karakter met deelnemers uit Polen, Hongarije, Malta en BelgiŽ. We konden na afloop dan ook terugkijken op een vermoeiende maar leerzame dag.


Funakoshi Cup 2012

Zondag 17 juni was het weer een gezellige drukte in sporthal de Hoornse Vaart. Uit alle delen van het land, en uit Duitsland en Kenia waren karateka's naar de 7e editie van de Funakoshi Cup gekomen. De sfeer tijdens de Funakoshi Cup wordt alom geroemd; gezellig, ontspannen, maar toch van een hoog niveau waarbij het een hele prestatie is om een prijs te winnen. Daar zijn we als organisatie uiteraard trots op en we zullen ons uiterste best doen om die sfeer in stand te houden. De gemeente Alkmaar heeft al aangegeven met ons mee te willen denken om het evenement een internationaler aanzien te geven, dus wie weet volgend jaar.... Ondanks de sterke tegenstand waren we als thuisclub ook weer goed op dreef met maar liefst 38 prijzen bij zowel jong als oud! Voor Funakoshi het beste resultaat ooit op haar eigen evenement, waarbij het opvallend was dat alle vestigingen op het podium vertegenwoordigd waren.
Een woord van dank gaat uit naar iedereen die heeft meegewerkt om van deze Funakoshi Cup een succes te maken. Deelnemers, scheidsrechters en vrijwilligers, jullie waren geweldig. Op 16 juni 2013 hopen we jullie opnieuw te mogen begroeten in sporthal de Hoornse Vaart. Foto's zijn terug te vinden op facebook.
Funakoshi tweede in Oostenrijk 16-6-2012

Giorgio Fung, Ivan Fung en Fabrice de Boer zijn bij de Open Oostenrijkse Kampioenschappen voor junioren op de tweede plaats geŽindigd in teamverband. Een prima prestatie die zelfs nog hoger had kunnen uitvallen wanneer Fabrice de Boer niet tijdens de finale kata opnieuw door zijn geblesseerde enkel was gezakt. Bondscoach Raymond Snel was tevreden over de prestatie van het jonge team en wil in de toekomst graag verder met ze aan de slag. Fabrice de Boer was individueel ook goed op dreef. In het sterke deelnemersveld met een paar prijswinnaars tijdens de laatste Europese Kampioenschappen, miste hij met een 3-2 nederlaag op een haar de finale, maar kon met brons terugkijken op een goed toernooi. Giorgio en Ivan Fung werden evenals de andere Nederlandse deelnemers voortijdig uitgeschakeld.


Fietsen voor Funakoshi en Fursa

Een groep van 23 enthousiaste karateka's stapte zaterdag 9 juni op de fiets voor de RABO bank fietstocht van 30 kilometer. De harde wind en regen deerde de groep niet, het ging immers om het goede doel. Zowel Funakoshi als Fursa kregen 300 euro op de bankrekening bijgeschreven voor deze prestatie! Alle deelnemers heel erg bedankt voor de inzet en we hopen volgend jaar weer een beroep op jullie te mogen doen.


Jeugd Sponsoractie Deen

De Jeugd Sponsoractie van Deen supermarkt heeft voor Funakoshi een bedrag van maar liefst 875 euro opgeleverd! Maartje, Sarah, Fabian en Jordy gingen namens onze vereniging de cheque ophalen in Volendam, waar de actie werd afgesloten met een spetterend optreden van de Votown artiesten Jan Smit, Nick & Simon en de drie J's. Iedereen die heeft meegeholpen om van de actie een succes te maken hartelijk dank. Van de opbrengst kunnen we weer leuke activiteiten organiseren. Kijk voor de foto's op onze facebookpaginaKarateka's krijgen steun van Rabo talentenfonds

Karatevereniging Funakoshi krijgt drie jaar lang steun van het Rabo Talentenfonds om jonge topkarateka's te helpen hun prestaties te verbeteren. De overeenkomst werd op 31 mei in de kantine van Funakoshi feestelijk ondertekend onder toeziend oog van de selectieleden. Funakoshi heeft het afgelopen jaar aan de Rabobank laten zien dat zij op topniveau presteert. Meerdere karateka's stonden op het podium bij de Nederlandse kampioenschappen en maken inmiddels deel uit van de nationale selectie. De bijdrage van het talentenfonds zal gebruikt worden om Italiaanse toptrainers regelmatig naar Alkmaar te halen om daar intensief met de talenten aan de slag te gaan. Onder andere de huidige wereldkampioenen Lucio Maurino en Luca Valdesi hebben zich bereid verklaard de toptalenten naar een hoger niveau te helpen.
Japans bezoek bij Funakoshi

Maar liefst vier Japanse leraren kwamen woensdag 6 juni naar Alkmaar om een stage te geven. Als karateliefhebber mocht je dit natuurlijk niet missen. Japan is de bakermat van het karate en een training met Japanse senseis is natuurlijk heel speciaal! Vooral de aanwezigheid van sensei Shibuya, een van de meest vooraanstaande Shotokan karateka's, was heel bijzonder. Vanwege de grote belangstelling vond de training plaats in sporthal de Meent, waar ruim 80 karateka's zich verzameld hadden voor een 3 uur durende training. Voor de selectieleden van Funakoshi bleef het niet bij die ene training. Zij konden ook in Amsterdam en op nationaal sportcentrum Papendal intensief aan de slag met de grootmeesters.

Theo Rijpkema geslaagd voor 2e dan

Zondag 20 mei is Theo Rijpkema geslaagd voor het examen tweede dan tijdens de examens van de Karate-do Bond Nederland in Utrecht. Na een grondige voorbereiding op de zaterdagochtenden in de Slochterwaard liet Theo zien waar hij toe in staat is, een overtuigend examen met dikke voldoendes voor de onderdelen kihon, kata en kumite. Van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat! Tegenvallend waren de resultaten van onze andere kandidaten Ladees Rajarathinam en Gerrit Jan Molenaar. Beiden maakten, ongetwijfeld door de spanning, onnodige fouten. Vergissingen die ze normaal niet maken, daarom zijn we ervan overtuigd dat de herkansing in december een beter resultaat zal opleveren.
Op examengebied gaat het nodige veranderen. Funakoshi en Shin-ju maken de overstap van het Shotokan platform naar het zogeheten vierde platform. Dimitra Limneos en Johan Doesburg hebben bij de KBN een examenprogramma voor 1e t/m 5e dan ingediend, dat naar hun inzicht beter aansluit op de wijze waarop wij bij beide clubs het Shotokan karate beoefenen. De dangraden commissie en het KBN-bestuur hebben enthousiast gereageerd op dit voorstel en goedgekeurd dat dit nieuwe examenprogramma vanaf december uitgevoerd kan worden. Een groot aantal clubs en meerdere examinatoren hebben reeds hun interesse in dit nieuwe programma kenbaar gemaakt.
Aan het eind van de examens werd ook nog afscheid gekomen van stijlvertegenwoordiger Jaap Smaal. Hij heeft de afgelopen 12 jaar gespendeerd aan het ontwikkelen van een Shotokan dangradenexamen en zich met hart en ziel ingezet voor de KBN. De grote bos bloemen en lovende woorden van voorzitter David Roovers waren dan ook welverdiend.


Rotterdam Cup 12-5-2012

Zonder trainer Johan Doesburg (naar EK op Tenerife) en Fabrice de Boer reisde de Funakoshi selectie af naar Rhoon. Tussen de deelnemers uit Nederland, BelgiŽ en Engeland werden drie prijzen veroverd. Fleur Koning veroverde de tweede plaats bij de meisjes van 10 en 11 jaar. Orsine de Boer won een bronzen medaille en het team met Giorgio Fung, Ivan Fung en Dong Tsang was goed voor goud.

Open Luxemburgse Kampioenschappen 6-5-2012

Onze karateka's konden flink aan de bak tijdens de Open Luxemburgse Kampioenschappen in Differdange. Het toernooi kende een enorm hoog niveau met sterke deelnemers uit Duitsland, BelgiŽ, Luxemburg en vooral Frankrijk. Ondanks dit internationale geweld wisten onze deelnemers toch nog drie prijzen te veroveren. Bij de meisjes was Fleur Koning goed voor brons. Giorgio Fung presteerde hetzelfde bij de jongens van 16-17 jaar. Ook voor het team met Giorgio Fung, Ivan Fung en Fabrice de Boer was er een derde plaats. Kijk hier voor de foto's.Itosu Open kata toernooi 28-4-2012

Met een grote delegatie karateka's reisde Funakoshi af naar Waspik voor het Itosu Open kata toernooi. De nieuwe talenten lieten zien dat ze een week eerder bij het Lu Gia Jen toernooi veel ervaring hadden opgedaan. Van podiumvrees was geen sprake en vol overtuiging werden de kata's getoond. Dat resulteerde in eerste plaatsen voor Nickisha Jong, Lars Broekhuijse en Fleur Koning tijdens het ochtendprogramma. Maartje Randag was ook goed op dreef, maar greep in de finale net naast het goud. Finn Wedemeijer en Denise v.d. Berg waren goed voor een derde plaats. Een prachtig resultaat met ook uitstekende kata's van de andere jongens en meiden die net buiten de prijzen vielen.
Na de pauze konden de ervaren krachten aan de slag. Het team met Fabrice de Boer, Giorgio en Ivan Fung stak met kop en schouders boven de andere teams uit, maar maakte het in de halve finale nog even spannend door een hapering bij Ivan. Gelukkig was het verschil dermate groot dat de scheidsrechters het Funakoshi team alsnog als winnaar aanwezen. Individueel trok Fabrice de Boer zowel de 18+ categorie als de Open klasse naar zich toe en trok daarmee de vorm van de laatste weken door. Bij de 16-17 jarigen ging de titel naar Ivan Fung die op overtuigende wijze zijn tegenstanders achter zich liet. Giorgio Fung eindige zowel in de categorie 16-17 jaar als in de Open klasse op de derde plaats. Bij de 14-15 jarigen was er een tweede plaats voor Orsine de Boer en twee derde plaatsen voor Mijra Koning en Dong Tsang. Kijk hier voor de foto's.


Stage met Dimitra Limneos

Bondstrainer Dimitra Limneos verzorgde op vrijdag 27 april een boeiende training bij Funakoshi. Centraal stond de kata Bassai Sho, nieuw in het dangradenprogramma. In anderhalf uur tijd kwamen de fijne kneepjes van de kata aan bod, waarbij vooral het laatste deel van de kata de nodige moeilijkheden opleverde. Na afloop waren er alom tevreden gezichten. Dimitra tevreden over de getoonde inzet en de vorderingen in ťťn les, en de deelnemers tevreden over de leerzame training en leuke kata.Kata voor Kenia

De jeugd van Funakoshi heeft zich van 23 t/m 26 april massaal ingezet voor onze Keniaanse karatevrienden. Na het succes van vorig jaar zal ook dit jaar de Funakoshi Cup weer in het teken staan van de hechte band tussen Funakoshi, de Lion Heart Youth Karate Club en stichting Fursa. Als voorproefje ging de jeugd in de afdelingen Alkmaar, Heerhugowaard en Schagen enthousiast aan de slag. Er werden sponsortrainingen georganiseerd waarbij iedereen maar liefst 50 keer de Heian Shodan liep. Geen gemakkelijke opgave, want daar ben je toch bijna twee uur intensief mee bezig. Maar het resultaat mocht er zijn. Er werd ruim 2700 euro opgehaald en nog niet al het sponsorgeld is binnen. In ťťn woord: Geweldig!

Lu Gia Jen kata toernooi 22-4-2012

Met een bus vol karateka's vertrok Funakoshi naar Den Haag voor het Lu Gia Jen katatoernooi. Veel gespannen gezichten, want voor veek deelnemers was het de eerste wedstrijd buiten de vertrouwde dojo van Funakoshi. Blijkbaar was het een gezonde wedstrijdspanning, omdat van zenuwen niets bleek tijdens de kata's. De coaches keken glunderend naar de prestaties en hoefden nauwelijks in te grijpen. Aan het eind van de dag werd de oogst geteld. Maar liefst 19 prijzen voor Funakoshi! Een prachtig resultaat. Goud was er voor: Jip Brouwer, Jamie Jong, Denise v.d. Berg, Finn Wedemeijer, Lars Broekhuijse, Fleur Koning, Devon Zwierenberg en Govanni van Rijnswou. Zilver ging naar Fabian Balke, Sen Prins, Luuk Veldkamp, Niels de Vries, Jordy van Teeseling, Rishilla de Vos en Mijra Koning. Brons was er voor: Maartje Randag, Jared Smits, Jelle Wassenaar en Dong Tsang. Daarnaast was er nog een groot aantal 4e en 5e plaatsen, vooral doordat deelnemers van Funakoshi elkaar uitschakelden. Een mooie dag met veel plezier en sportiviteit en een gastvrije organisatie van Lu Gia Jen. Kijk hier voor de foto's.


Demonstratie in Sportpaleis Alkmaar

Zaterdag 21 april was de opening van de nationale sportweek. Een demonstratieteam van Funakoshi was aanwezig op de promotiemarkt in het Sportpaleis van Alkmaar. Hoewel het buiten de hal een drukte van belang was door de Ronde van Noord-Holland, bleef het op het middenterrein van de wielerbaan teleurstellend rustig. Veel aanwezigen bleven steken in de kantine van de wielerbaan. De Aikido groep, schermers, pannavoetballers en volleyballers lieten daardoor vooral elkaar van hun kunsten genieten. Misschien een idee om de volgende keer een dergelijk evenement te organiseren op een plaats waar al veel publeik aanwezig is, zoals bijvoorbeeld een winkelcentrum.

Krokoyama Cup

Fabrice de Boer heeft zaterdag 14 april het prestigieuze jeugdtoernooi om de Krokoyama Cup in het Duitse Koblenz gewonnen! Een prachtige overwinning en een ferme eerste stap in de kwalificatie voor het EJK volgend jaar, omdat het toernooi voor de KBN als meetmoment geldt. In de hoogstaande finale van het evenement, waar 950 karateka's uit 13 landen aan deelnamen, versloeg Fabrice de sterke Tsjech Hodina met 3-2. De andere Funakoshi deelnemers Giorgio en Ivan Fung werden voortijdig uitgeschakeld.
Maskeradecompetitie 17-3-2012

De Maskeradecompetitie was dit keer niet alleen voor de jeugd, maar op verzoek ook voor de volwassenen. Meerdere leden willen oefenen voor de Funakoshi Cup in juni en aan die behoefte geven we natuurlijk graag gehoor. Daardoor werd het een extra lange dag met 's ochtends de grote groep met onze jongste karateka's, daarna de gevorderde jeugd met een wat tegenvallende opkomst en aan het eind van de dag elf volwassenen. Dankzij onze vrijwilligers liep alles op rolletjes en werd het weer een sportieve dag met veel blije gezichten en een groot aantal prijswinnaars. Kijk hier voor de uitslagen.Katateam succesvol bij Dutch Open

Het katateam van Funakoshi met Fabrice de Boer, Giorgio Fung en Ivan Fung is zaterdag 10 maart tijdens de Dutch Open in Dordrecht op de derde plaats geŽindigd. Een prima prestatie van het jonge team dat vooral indruk maakte met de bunkai van de kata Kanku Sho. Individueel waren de prestaties niet goed genoeg voor prijzen in het sterke deelnemersveld. De vertoonde kata's geven echter wel hoop voor de toekomst. Zowel Fabrice als Giorgio wisten leeftijdsgenoten uit de Franse nationale ploeg te verslaan en ook Ivan was dicht bij een overwinning.
Smaakmakers tijdens het evenement waren de Japanse dames met o.a. de geweldige Rika Usami in de gelederen. Kijk op ons videokanaal voor beelden van de Dutch Open.

Ella Doesburg wint Kenyan Open

Met flitsende technieken stal Ella Doesburg 4 maart tijdens de Open Keniaanse Karatekampioenschappen in Nairobi de show. Temidden van ruim 300 Afrikaanse deelnemers veroverde de 24-jarige karateka van Funakoshi het goud en werd daarvoor beloond met een staande ovatie van de vele toeschouwers. Ook de media had veel belangstelling voor de opvallende blonde verschijning. Op maar liefst drie nationale tv-zenders werd de prestatie uitgebreid belicht. Karate is in Kenia een populaire sport en deelname uit Nederland trekt dan ook de aandacht. Naast de prestatie van Ella Doesburg was de goede band tussen karatevereniging Funakoshi en Kenia onderwerp van gesprek. Funakoshi maakt het via de stichting Fursa mogelijk dat kansarme kinderen uit de plaats Thika karate beoefenen en zorgt er tevens voor dat zij onderwijs kunnen volgen. Op dit moment gaan dankzij de stichting vijftien kinderen naar school en is er de intentie om dit uit te breiden naar dertig kinderen.


Vrijwilligers in actie bij Halve Marathon Schoorl

Ondanks de kou, de sneeuw en de mogelijkheid om elders in het land aan een schaatstocht deel te nemen waren er zondag 12 februari weer duizenden hardlopers op de Halve Marathon van Schoorl afgekomen. Op het 15 kilometerpunt, vlak voor Schoorl aan Zee, werden zij traditiegetrouw weer voorzien van water, thee, sinaasappel, banaan en een bemoedigend woordje door het Funakoshi team. Onze bikkels trotseerden als echte karateka's de ijzige koude, geen gezeur maar keihard aan de slag om iedereen tijdig van een hapje en een drankje te voorzien! Top, namens de organisatie van de Halve Marathon en Funakoshi weer bedankt voor de inzet en de gezelligheid.

NK Karate 5-2-2012

Ze behoren nog tot de jonkies, maar toch bereikten Fabrice de Boer en Giorgio Fung het podium tijdens de Nederlandse Kampioenschappen karate voor senioren. Een uitstekende prestatie van het talentvolle tweetal. Na de eerste drie rondes overtuigend te hebben gewonnen, kwam de eerste serieuze tegenstand voor Fabrice de Boer in de halve finale. Clubgenoot Giorgio Fung was goed op dreef en maakte er een spannende strijd van die uiteindelijk met 4-1 door Fabrice werd gewonnen. De finale tegen Rotterdammer Wouter Deijl liet zien dat beide kemphanen aan elkaar gewaagd zijn. In een hoogstaande wedstrijd was een geringe balansverstoring van de Boer tijdens de risicovolle kata (stijloefening) 'Gangaku' doorslaggevend en greep hij naast het goud. Giorgio Fung knokte zich na zijn verlies in de halve finale goed terug via de herkansing en liet zien dat er de komende jaren rekening met hem moet worden gehouden. Met zijn 17 jaar en een bronzen plak was hij de jongste karateka op het podium en liet hij meerdere gevestigde namen achter zich. Nicole de Kievid, DaniŽl Binnekamp en Sjors Geurts werden helaas voortijdig uitgeschakeld. Voor wedstrijdbeelden klik op video.


Maskerade competitie 4-2-2012

Ondanks een pak sneeuw en ijzige kou waren weer 100 stoere karatekids naar de dojo in de Slochterwaard gekomen voor de competitie. Dit keer geen regenboogteams, maar op eigen kracht de strijd aangaan met je tegenstander bij zowel kata als kumite. Dankzij de vele vrijwilligers liep alles weer op rolletjes en konden de toeschouwers onder het genot van een beker dampende koffie genieten van de flitsende karatetechnieken. Aan het eind van het ochtendprogramma werden zij bovendien getrakteerd op een spectaculaire demonstratie van ons katateam, dat zich aan het voorbereiden is op de Dutch Open.
Wie benieuwd is naar zijn punten kan kijken bij de uitslagen. Voor een sfeerverslag klik op video.

Beker van Veerle

Een sterke Funakoshi delegatie nam zondag 22 januari deel aan het toernooi om de Beker van Veerle (BelgiŽ). We voelen ons goed thuis bij de zuiderburen, niet in de laatste plaats door de prima hotdogs en de lekkere vlaai. Dat 'thuisgevoel' kwam ook terug in de uitslagen, want de 11 deelnemers waren goed voor 8 prijzen temidden van de sterke Duitsers en Belgen. De strijd bij de senioren was van hoog niveau. Bij de dames haalde Nicole de Kievid, na een paar weken van ziekte, hijgend en snotterend de finale waarin zij vervolgens overtuigend afrekende met de Haagse Raquel van Galen. Bij de heren hadden Fabrice de Boer, Sjors Geurts en Giorgio Fung het zwaar tussen uitstekende karateka's uit BelgiŽ en vooral Duitsland. Fabrice verloor uiteindelijk de strijd om de derde plaats van thuisfavoriet Leponce, terwijl in de andere poule Giorgio Fung het brons wel naar zich toe wist te trekken.
Bij de 14-15 jarigen was Funakoshi heer en meester. Ivan Fung versloeg in een mooie finale teamgenoot Dong Tsang met 4-1. Bij de meisjes ging de overwinning met 3-2 naar Orsine de Boer na een spannende strijd met Manuela van Galen. Mijra Koning verloor de strijd om de derde plaats met 2-1.
Ook de jeugd liet van zich spreken. Fleur Koning toverde de ene na de andere Kanku Dai en Bassai Dai uit de hoge hoed en won de felbegeerde eerste prijs. Die was even later gestolen, maar werd na grondig speurwerk gelukkig teruggevonden in de rugtas van de sensei. Bij de jongens ging de tweede plaats naar Joshua Quick met een sterke kata Jion, en de derde plaats naar Lars Broekhuijse.


Open de Paris

De Open de Paris op 14 en 15 januari kende dit jaar een zeer sterk deelnemersveld. Het toernooi maakt deel uit van de Premier League en trekt daardoor de beste karateka's ter wereld. Onder de deelnemers ook onze eigen trots Fabrice de Boer, die debuteerde op dit allerhoogste niveau. Helaas duurde het debuut maar ťťn kata lang (geen schande, want dat geldt immers voor de helft van de deelnemers). Een goede Kanku Dai was niet voldoende om zijn sterkere en oudere Kroatische tegenstander te verslaan. Het kata bij de heren werd gedomineerd door de Venezolanen onder aanvoering van wereldkampioen Anthony Diaz. Zij veroverden de plaatsen een, twee en drie. Hetzelfde kunstje werd bij de dames geŽvenaard door de Japanse karateka's. Grote smaakmaker bij het kumite was Rafael Aghayev.


Vrijwilliger van het jaar

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Karate-do Bond Nederland is Cees Splinter door voorzitter David Roovers in het zonnetje gezet als vrijwilliger van het jaar. Cees dankte deze eervolle vermelding aan de tomeloze inzet waarmee hij het afgelopen jaar zorgde dat alle bondstoernooien voorzien waren van voldoende matten, klokken, vlaggen en andere benodigdheden. Na deze klus eind van het jaar op professionele wijze te hebben overgedragen aan het bondsbureau zal hij zich voortaan verdienstelijk maken als speaker tijdens evenementen. Een taak waarvoor hij in de wieg gelegd lijkt, gezien de enthousiaste reacties van diverse clubs na afloop van het NK jeugd. Wij kijken nu al met trots uit naar de Dutch Open dat door Cees in meerdere talen aan elkaar gepraat zal worden.