Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws ╗ WedstrijdnieuwsRonin Jeugdcompetitie 21-12-2013

Het jaar 2013 werd afgesloten met een kumite ronde in de Ronin competitie. Vuistbeschermers aan, bitjes in en de shiao (wedstrijdvloer) op. Het zag er hartstikke stoer uit en het publiek genoot van de spannende wedstrijden. De jongste deelnemers begonnen nog wat bedeesd maar hadden al snel door dat je met snelle technieken begeleid door een luide kiai eerder punten scoort. De partijen werden daardoor steeds feller en spannender. Gelukkig wist iedereen de controle goed te bewaren (mede dankzij de goede scheidsrechters) en werd er nauwelijks contact gemaakt op het hoofd.
Gezien de enthousiaste reacties van zowel deelnemers als publiek zullen we ook in 2014 weer een kumiteronde plannen met misschien nog meer deelnemers.

Ronin Jeugdcompetitie 8-12-2013

Ondanks de drukke decemberdagen streden weer twintig teams in de tweede ronde van de Ronin competitie van dit seizoen om de slagroomtaart. Verheugend was dat al onze afdelingen goed vertegenwoordigd waren en lieten zien dat er in alle Funakoshi dojo's hard wordt getraind. De eerste prijs ging dit keer naar een team zonder bruine of blauwe banden en met maar liefst drie witte banden in de gelederen! Een geweldige prestatie en het bewijs dat de kleur van de banden niet alles zegt. Jordy, Mabel, Lilly, Isa, Jasper en Hafsah lieten met z'n zessen zien tot grootse prestaties in staat te zijn.
Het vermelden waard is zeker ook dat Dion Splinter als eerste de magische grens van 500 punten haalde. Niet door altijd de eerste plaats voor zich op te eisen, maar door altijd mee te doen met een fantastische inzet en soms te winnen en soms te verliezen, zo gaat dat in de sport.
Kijk op onze facebookpagina voor een leuk filmverslag van Bart van Staveren.


NK Jeugd en Junioren 25-11-2013

De Nederlandse Kampioenschappen in Apeldoorn voor jeugd en junioren hebben voor de karateka's van Funakoshi drie titels opgeleverd. Fabrice de Boer pakte voor de derde opeenvolgende keer het kampioenschap in de categorie 18-20 jaar. In de finale ontmoette hij teamgenoot Giorgio Fung. Hoewel deze een ijzersterke kata neerzette ging de winst met een overtuigende 5-0 naar Fabrice. Ook bij de jongens van 16-17 jaar was sprake van een echte Funakoshi finale waarin Ivan Fung won van Dong Tsang. Timo Zwanenburg kwam onlangs over van een andere club en maakte zijn debuut in de selectie van Funakoshi. Een voortreffelijk debuut want hij werd Nederlands Kampioen in de categorie 12-13 jaar.
Bij de meisjes 16-17 jaar moest Orsine de Boer de sterke Manuela van Galen uit Den Haag voorrang geven en restte het zilver. Mijra Koning pakte in dezelfde categorie een verdienstelijke derde plaats, hetgeen zus Fleur Koning bij de meisjes van 12-13 jaar evenaarde.


Ronin Jeugdcompetitie 10-11-2013

De dojo was gevuld met maar liefst 120 deelnemers en een veelvoud aan toeschouwers tijdens de eerste ronde van de Ronin competitie van dit seizoen. Veel nieuwe gezichten onder de karateka's. Jongens en meisjes die dit seizoen lid zijn geworden van de club, deelnemers uit Heiloo doordat de wedstrijden nu niet samenvielen met de training en voetballers die normaal op zaterdag niet in actie konden komen, maar door de verschuiving naar zondag nu wel deel konden nemen. Dankzij de vele helpende handen als scheidsrechter en kantinemedewerker liep alles op rolletjes en werden de wedstrijden in vlot tempo afgewerkt.
Als vereniging zijn we trots op alle deelnemers! De sportiviteit was geweldig en er viel geen wanklank, hoewel het soms wel slikken is als je een wedstrijd verliest. Gelukkig waren er dan de teamgenoten met een paar positieve woorden, waardoor de volgende ronde vaak nog beter ging. Van de 24 teams kon er uiteindelijk maar een team winnen, dat werd het ijzersterke vijftal bestaande uit Sen, Senna, Anne-Lotte, Jamie en Isa. Zij ontvingen uit handen van hoofdscheidsrechter Siegfried de traditionele taart.


Niederrhein Cup 12-10-2013

Voor de A-selectie van Funakoshi vormde het internationale toernooi om de Niederrhein Cup de opening van het seizoen. Fabrice de Boer deed direct van zich spreken door al zijn partijen met de maximale score te winnen. In de finale versloeg hij teamgenoot Giorgio Fung die eveneens een sterk toernooi draaide. Ook bij de junioren was er succes voor Funakoshi met een tweede plaats voor Dong Tsang en een derde plaats voor Ivan Fung. Bij de meisjes legde Orsine de Boer beslag op de derde plaats. In de teamwedstrijden waren Fabrice, Giorgio en Ivan ouderwets op dreef en veroverden zij met overmacht de eerste plaats.


Elhatri toernooi 5-10-2013

Met vier prijzen keerden onze karateka's terug van het Elhatri toernooi in Eindhoven. Jamie Jong veroverde een tweede plaats bij de jongens en Asal Alsaffar, Lars Broekhuijse en Luuk Veldkamp waren goed voor brons.Grote Clubactie van start

Vanaf zaterdag 14 september gaat de Grote Clubactie van start. Onze jeugd gaat proberen zoveel mogelijk loten te verkopen. Belangrijk, want van de opbrengst gaat maar liefst 80% naar de clubkas en daarmee kunnen we weer leuke activiteiten organiseren. Lukt het je om 12 loten te verkopen dan krijg je van ons de unieke Funakoshi knuffel en verkoop je 50 loten dan mag je kiezen uit een tas of vuistbeschermers. Bovendien werden de topverkopers afgelopen jaar getrakteerd op een leuk uitje naar het klimpark bij de Hoornse Vaart met een hapje eten bij de MacDonald's na afloop.


Open Dag druk bezocht

De Open Dag op zaterdag 31 augustus is goed bezocht. Veel belangstellenden maakten van de gelegenheid gebruik om nader kennis te maken met de vereniging. Begonnen werd met een flitsende demonstratie van een grote groep jeugdleden, daarna kregen de toeschouwers zelf de mogelijkheid om een lesje karate te volgen. Dit leidde ter plekke al tot een flink aantal inschrijvingen, anderen komen deze week nog een proeflesje volgen tijdens de beginnerstrainingen in onze afdelingen.African Night als opening seizoen

Vrijdag 16 augustus openden we het karateseizoen met een swingende African Night in de Funakoshi dojo. Denise Sobers verzorgde een muzikale warming-up die al snel tot de nodige zweetdruppels leidde. Daarna was er een leerzame kumitetraining o.l.v. Erick Juma. Na afloop was er voor iedereen een hapje en drankje. Erick had traditionele Keniaanse chapati gemaakt, Marijke zorgde voor pasteitjes en Loura had de roti voor haar rekening genomen. De opbrengst van de avond ging naar de stichting Fursa. Kijk hier voor de foto's.


Stage in ItaliŰ

In samenwerking met de Karate-do Bond Nederland is Fabrice de Boer afgereisd naar Rome voor een 14-daagse stage met Cinzia Colaiacomo. Samen met Wouter Deijl en Wouter Wieringa, twee andere leden van de nationale selectie, traint Fabrice twee keer per dag. Door dit initiatief hoopt de KBN de nationale selectie van een belangrijke kwaliteitsinjectie te voorzien.
Zomerkamp in Bakkum

Gerrit Valk en Johan Doesburg gaven op woensdag 10 juli een karateles in Bakkum voor jeugdige deelnemers aan een zomerkamp. Dit kamp wordt jaarlijks georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door de rotaryclub Alkmaar voor kinderen die niet op vakantie kunnen. Gedurende een week zijn ze er even lekker uit en staan er activiteiten op het programma als een bezoek aan de reddingsbrigade, een bezoek aan de Tweede Kamer, hutten bouwen en dus ook een sportieve activiteit als karate. Vooral het afweren van een noodle zorgde voor de nodige opwinding en hilariteit.


Funakoshi aanwezig bij Beachevent

Van 5 t/m 7 juli vond op de Paardenmarkt in Alkmaar het eerste Beachevent plaats. Beachvoetbal, beachvolleybal en tal van andere sporten stonden op het programma in de reuzenzandbak en daarbij hoorde natuurlijk ook beachkarate van Funakoshi. Tijdens de duintrainingen, de dagen ervoor, was er natuurlijk al geoefend in het mulle zand en dat konden we mooi in de praktijk brengen. Het werd een gezellige training waaraan spontaan door meerdere omstanders werd deelgenomen. Jim, Jordy, Joshua, Roman, Jeroen, Govanni, Maaike, Mijra, Fleur en Thien Anh, bedankt voor jullie inzet!


Sochin en Hangetsu bij duintraining

Bij de duintrainingen op 2 juli (jeugd) en 4 juli (volwassenen) konden we dit jaar weer veel karateka's begroeten. Traditiegetrouw werden er weer wat kata's behandeld die tijdens de gewone trainingen wat minder vaak aan bod komen. De jeugd maakte kennis met de Hangetsu, een beetje vreemde eend in de bijt tussen de Shotokan kata's, maar daardoor juist zeer interessant. Voor de volwassenen stond de meest specifieke Shotokan kata van alle kata's op het programma, de kata 'Sochin' met zijn onverzettelijke standen, die in het duinzand goed tot zijn recht kwam. Na afloop was er nog een gezellig drankje bij restaurant Duinvermaak om een mooi seizoen officieel te besluiten.

Examens mooie afsluiting seizoen

De examens op 29 en 30 juni vormden traditiegetrouw weer de spetterende finale van het karateseizoen. Meer dan 340 karateka's van jong tot oud lieten zien wat zij gedurende het seizoen geleerd hebben en dat was niet gering! De vele toeschouwers genoten volop van de strakke basisoefeningen, flitsende kata's en spectaculaire gevechtsoefeningen. Funakoshi kan trots zijn op de vele enthousiaste leden die wekelijks in alle afdelingen aan hun technieken werken. Dat doen ze niet voor een paar weken, maar gezien de vele hoge banders, voor jaren achtereen.
Een belangrijke rol daarbij spelen onze lesgevers die met veel inzet en plezier hun vrije tijd opofferen. Een aantal van deze gewaardeerde vrijwilligers stopt dit seizoen door tijdgebrek en we zullen ze gaan missen. Pamela, Jeroen, Marcel, Maaike en Lavinia, bedankt voor jullie geweldige inzet! We zullen jullie lessen missen, maar komen elkaar ongetwijfeld tijdens de trainingen weer tegen.
Een schitterend fotoverslag van Maaike Leijsen van de examens kun je hier bekijken.


Funakoshi speelt Petanque

Op uitnodiging van Rien Ganseman bezocht een afvaardiging van Funakoshi op zondag 23 juni het Boulodrome van Schagen. Vooraf was er wat lacherig gedaan over deze Franse sport voor, wat wij dachten, bejaarden, maar daar kwamen we van terug. Het bleek niet zo eenvoudig om je boule bij het butje te krijgen en lag ie eenmaal wel in de buurt dan knalde Rien hem met een meesterlijke worp weer een eind weg. Zo een spelbreker noem je een tireur leerden we. In de persoon van Nico Way bleken we ook nog een onontdekt talent in de gelederen te hebben, hij heeft na afloop direct een contract getekend en start dinsdag met de trainingen. Namens de deelnemers bedanken we Rien voor de gezellige middag. We zullen Petanque voortaan serieus nemen, alleen al omdat de bond twee keer zo groot is als de Karate-do Bond.Lars loopt de Vierdaagse van Nijmegen

Lars Broekhuijse (12 jaar) gaat de Vierdaagse van Nijmegen lopen! Maar liefst 30 kilometer per dag en dat voor het goede doel. Lars laat zich namelijk sponsoren voor de Stichting Fursa. Door middel van zijn sportieve prestatie wil hij zijn leeftijdgenoten in Kenia helpen om naar school te gaan en hun favoriete sport karate te beoefenen. Een geweldig initiatief van Lars. Wie hem en daarmee de kinderen van Fursa in Kenia wil steunen kan dat doen via deze link.
Funakoshi Cup 2013

Zondag 16 juni werd in sporthal de Hoornse Vaart voor de achtste keer het toernooi om de Funakoshi Cup gehouden. Meer dan 400 karateka's uit heel Nederland lieten op vijf wedstrijdvelden hun niet geringe vaardigheden zien. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!
Kijk hier voor de foto's. Kijk hier voor de uitslagen.

Demonstratie bij AH in Alkmaar

Het was zaterdag 15 juni even schrikken voor het winkelende publiek. Ben je rustig boodschappen aan het doen vliegen er opeens voeten en vuisten langs je hoofd vergezeld door daverende kiais! Luuk, Ritchy, Nickisha en Jamie gaven een wervelende demonstratie in de AH XL in Overdie onder leiding van Maaike Leijsen.
De winkel en het parkeerterrein waren voor die dag ingericht op sportieve activiteiten. Bezoekers konden hun gezondheid laten testen, deelnemen aan sport en na afloop een massage krijgen.


Rabobank fietstocht

Een groep van maar liefst 24 enthousiaste vrijwilligers van Funakoshi en Fursa stapten op 8 juni op de fiets bij de RABO Sponsorfietstocht. Na een natte en stormachtige tocht in 2012 was het bij deze editie lekker fietsweer. Het was allemaal weer keurig verzorgd door de RABO-bank en in goede sfeer werd de 30 kilometer afgelegd, waarna het hele gezelschap bij de Alkmaarse speeltuin "De Batavier" nog even gezellig afsloot op een zonnig terras. De clubkas van Funakoshi en Fursa vaart wel bij deze inzet van onze vrijwilligers!Danexamens 26-5-2013

De dangraadexamens van de Karate-do Bond Nederland zijn zeer succesvol verlopen voor de karateka's van Funakoshi. De twee Schagenezen Patrick Ranasemita en Ladees Rajarathinam en de Alkmaarders Jim van Everdingen en Jordy Smeding waren prima op dreef. Kihon, kata en kumite werden stap voor stap afgewerkt onder het toeziend oog van de maar liefst zeven examinatoren per veld. Van harte gefeliciteerd met jullie prestatie!
Rotterdam Cup 25-5-2013

Een kleine groep karateka's van Funakoshi nam dit jaar deel aan de Rotterdam Cup. Niet zonder succes want het team met Giorgio, Ivan en Fabrice was opnieuw een klasse apart. Individueel was er ook succes voor Fabrice de Boer. Met overtuigende cijfers bereikte hij de finale, maar moest daarin zijn eeuwige concurrent Wouter Deijl met 3-2 voor laten gaan. Bij de meisjes van 12-13 jaar was Fleur Koning uitstekend op dreef. Ondanks sterke tegenstanders in de poule bereikte ze de finale en won deze ook!
Ronin Jeugdcompetitie 27-4-2013

Ondanks het begin van de meivakantie streden 15 regenboogteams om de punten en om de slagroomtaart voor het beste team. Dat het team van Melvin, Finn, Storm, Bart en Isa uiteindelijk won mag welhaast een wonder worden genoemd. Voor ieder punt moest geknokt worden tegen de andere sterke teams. In de voorrondes verloren ze zelfs een keer en ook de finale was superspannend. Twee tegen twee was de stand en de onderlinge wedstrijd van Melvin tegen Lars moest de beslissing brengen. Na de flitsende kata's was het doodstil en werd vol spanning op de scheidsrechters gewacht. Het fluitje ging, de vlaggen gingen omhoog. Een 3-2 overwinning voor Melvin en daarmee de winst voor zijn team.

Itosu Open 14-4-2013

Met maar liefst 18 podiumplaatsen keerde de grote Funakoshi afvaardiging terug van de Itosu Open in Waalwijk. Onze jonge talenten lieten zien, het afgelopen jaar enorm gegroeid te zijn. Waar ze een jaar geleden nog bedeesd in het veld stonden werden nu spetterende kata's gelopen. Dat niet iedereen een prijs behaalde kwam in veel gevallen nog doordat ze elkaar uitschakelden voor eremetaal. Goud was er voor Jordy Angevare, Denise v.d. Berg, Orsine de Boer en Ivan Fung. Zilver ging naar Luuk Veldkamp, Asal Alsaffar, Finn Wedemeijer, Dong Tsang, Giorgio Fung en Fabrice de Boer. Brons was er voor Jamie Jong, Nickisha Jong, Fleur Koning, Lies Chu en Mijra Koning. Daarnaast was er bij de teamwedstrijden goud en twee keer brons voor Funakoshi.

Stage Dimitra Limneos 12-4-2013

Het Shotokan 4e platform is dit seizoen voortvarend van start gegaan. Niet alleen is er een overzichtelijk dangraadprogramma opgesteld, ook worden er overal in het land examentrainingen georganiseerd om toekomstige kandidaten voor te bereiden. De resultaten worden inmiddels zichtbaar, meer dan 20 scholen hebben zich officieel aangesloten bij deze groepering, de trainingen worden drukbezocht en het niveau stijgt zienderogen.
Vrijdag 12 april vond een van deze trainingen plaats in de Funakoshi dojo, met ruim 40 deelnemers. Onder leiding van Dimitra Limneos werd het volledige eerste dan programma behandeld en was er alle ruimte voor vragen. Er werd met veel inzet en enthousiasme getraind, bekijk voor een sfeerbeeld het filmverslag.
Ronin Jeugdcompetitie 16-2-2013

Op zaterdag 16 februari was het bij de Ronin Jeugdcompetitie in de dojo aan de Slochterwaard met een kleine 60 deelnemers rustig, maar gezellig. We maakten 1 veld met 5 scheidsrechters en het publiek er dicht omheen. Door de voorjaarsvakantie dit keer dus minder deelnemers, maar zij die er waren deden het prima. Er waren weer een paar hele nieuwe deelnemers en we mochten ook wat prijzen uitreiken. De middag werd afgesloten door een prima demonstratiepartij kumite (vrij gevecht) door Lars en Jordy Ún door Jim en Dion, onder leiding van onze KBN-scheidsrechters Siegfried en Nico. In april is er weer een ronde van de Ronin Jeugdcompetitie.


NK karate senioren in Apeldoorn 3-2-2013

Veel nieuwe gezichten bij de scheidsrechters tijdens het NK karate in Apeldoorn en dat leverde verrassende wedstrijden op. Regerend kampioen Wouter Deijl sneuvelde al in de voorronde en ook de andere favoriet, onze eigen Fabrice de Boer, was bijna de dupe van de wispelturige juryleden. Gelukkig leden de resultaten van de Funakoshi deelnemers er uiteindelijk niet onder. Na zijn titel bij de junioren veroverde Fabrice de Boer nu ook het kampioenschap bij de senioren. Ook twee andere jongelingen van Funakoshi trokken de aandacht. Orsine de Boer en Ivang Fung debuteerden in het seniorenveld met een derde plaats. Een prachtige prestatie en een bewijs dat we bij Funakoshi op de goede weg zijn. Mede dankzij de inbreng van Lucio Maurino en de nieuwe trainingsinzichten hebben we in korte tijd belangrijke stappen kunnen zetten.
Ronin Jeugdcompetitie 19-1-2013

Twintig teams bestreden elkaar op het scherpst van de snede tijdens de Ronin jeugdcompetitie. De krachtsverschillen waren klein tussen de teams en een zwarte bander in je ploeg was geen garantie op succes. Homogeniteit en teamspirit, daar draaide het om. Het team van Merel, Gelina, Maartje, Lotte en Storm bleek een onverslaanbaar collectief en won de spannende finale met 3-2. Maar niet alleen de complimenten voor dit sterke team, maar voor alle deelnemers. Wat is sport toch geweldig wanneer iedereen zijn uiterste best doet en fanatiek strijdt voor de winst, maar wel binnen de regels, zonder gezeur en met respect voor de tegenstander. We kunnen trots zijn op een sportieve dag in de spirit van het karate! Kijk hier voor een filmverslag van de competitie.

Stage Lucio Maurino 12 en 13 januari 2013

Dankzij het Rabo talentenfonds konden de wedstrijdkarateka's van Funakoshi een weekend lang intensief trainen met Lucio Maurino. De drievoudig wereldkampioen ging op ieder detail van de kata's in en gaf ook een groot aantal oefeningen aan waarmee je het lichaam beter geschikt maakt voor topprestaties en topkarate in het bijzonder. Voor iedereen was het zeer boeiend en inspirerend en dan te bedenken dat Maurino de komende jaren nog een aantal keren zal langskomen.
Op zondagmiddag was de grote stage met ruim 100 bruine en zwarte banden uit alle delen van Nederland. De trainingssessie van maar liefst 4 uur vloog om en was eigenlijk nog te kort om alle fijne kneepjes van de Unsu te behandelen. Wat een imponerende hoeveelheid kennis heeft deze man en daarnaast kan hij het ook nog voordoen als beste ter wereld. We kijken nu alweer uit naar zijn volgende bezoek aan Nederland.