Bijgewerkt: 22 april 2019
Nieuws Ľ Overzicht 2014Ronin Kerstcompetitie 21-12-2014

Smullend van de gewonnen taart zaten Jelle, Robin, Thomas, Jeroen, Karin en Kyan in de kantine na te genieten. De Ronin Kerst Competitie was zojuist afgelopen en in een enerverende finale was zojuist het team van Schoorl verslagen. Wat een spannende strijd was het weer in de Slochterwaard tussen regenboogteams uit de verschillende vestigingen. Fantastisch om te zien dat er overal flink geoefend wordt en dat de verschillende afdelingen elkaar niet veel ontlopen. Voor het individuele klassement konden er ook weer punten gehaald worden, deze kun je hier terugvinden.Acht geslaagden bij zwarte band examens

Het gezin Blok heeft bij de zwarte band examens van de Karatedo Bond Nederland op zondag 14 december een bijzondere prestatie geleverd. In januari 2007 meldde vader Rene Blok, zich met zijn kinderen Berend, Reijer, Sterre en Lente aan bij Funakoshi. Meerdere dagen per week werd er flink geoefend op de karatetechnieken. Bijna 8 jaar en heel veel trainingsuren later slaagde het vijftal voor het zware landelijke examen in Leersum. Nooit eerder in de geschiedenis van de bond slaagden vijf leden uit een gezin op dezelfde dag! Succes was er ook voor drie andere karateka's van Funakoshi. Marcel van Zelm, Kees van Zuilen en Tim Berkhout behaalden eveneens de felbegeerde zwarte band. Gefeliciteerd met dit fantastische resultaat na jaren hard werken!

Vertrouwens Contact Persoon

Ella Doesburg heeft met goed gevolg de cursus Vertrouwens Contact Persoon bij het NOC-NSF gevolgd. Zij is per 1 november door het bestuur benoemd tot Vertrouwens Contact Persoon bij Funakoshi. Zit je met klachten of vragen over pesten, discriminatie of seksuele intimidatie binnen de vereniging dan kun je bij Ella terecht. Zij zal je verhaal aanhoren en je doorverwijzen naar de juiste personen of instanties. Kijk hier voor meer informatie.

Ronin Competitie 23-11-2014

Flitsende kata's en spannende gevechten, er viel weer veel te genieten tijdens de Ronin Competitie. Ondanks de drukke novembermaand waren er opnieuw 65 deelnemers naar de dojo gekomen om de krachten op sportieve wijze met elkaar te meten en weer wat punten aan het totaal toe te voegen. De punten kun je hier terugvinden.


NK jeugd en junioren 15-11-2014

Apeldoorn - Bij het NK karate voor jeugd en junioren hebben de karateka's van Funakoshi vier prijzen veroverd. Bij de jongens t/m 20 jaar was het Giorgio Fung die in een spannende finale Mitchell van de Sande uit Tilburg versloeg en daarmee Nederlands kampioen werd. Broer Ivan Fung leek op weg naar brons, maar vergiste zich tijdens zijn oefening en was daarmee uitgeschakeld voor het podium. Bij de jongens van 16-17 jaar ging de derde plaats naar Dong Tsang. Bij de jeugd was er zilver voor Jamie Jong (jongens 10-11 jaar) en brons voor Timo Zwanenburg (jongens 12-13 jaar).
Ook de Funakoshi debutanten bij dit NK weerden zich dapper en lieten sterke kata's zien. Meerdere jongens en meisjes bereikten zelfs de strijd om de derde plaats, waarin ze nog net hun tegenstanders voorrang moesten geven. Met de ervaringen van deze keer erbij verwachten we volgend jaar nog betere resultaten!Ronin Competitie 12-10-2014

Bijna 70 karateka's namen het tegen elkaar op in teamverband tijdens de Ronin Competitie. Onder de deelnemers maar liefst 21 debutanten. Dapper hoor om na een paar weken karate al mee te durven doen aan een wedstrijd! Het werd weer superspannend met kleine verschillen tussen de teams. Uiteindelijk kwam het team van Fleur, Diego, Nikki, Yvonne en Chris als winnaar uit de strijd tevoorschijn. Zij veroverden de bijhorende taart die na afloop feestelijk in de kantine werd verorberd. Zondag 23 november wacht de volgende ronde van de competitie en zijn er weer nieuwe punten te verdienen. Mis het niet! Kijk hier voor de uitslagen


Funakoshi inhaalexamens 2014

Twaalf leden slaagden zaterdag 27 september voor hun volgende band. Ondanks een korte voorbereiding na een lange zomerstop lieten ze zien over een goed niveau te beschikken. Op de foto staan Yannick, Merijn en Jo-Ann de trotse bezitters van een nieuwe gele band.


Funakoshi Kata Stage 7-9-2014

Veertig karateka's met bruine en zwarte band waren naar de Funakoshi dojo gekomen om zich te verdiepen in de kata Gojushiho Sho. Na een uitleg van Johan Doesburg over de naamsverwarring rond Gojushiho Sho en Gojushiho Dai, de naam 54 technieken of bewegingen die bij natelling niet blijkt te kloppen en andere achtergronden van deze kata werd gedurende twee uur de kata stap voor stap behandeld. Door de deelname van meerdere wedstrijdtoppers werd niet alleen uitvoerig ingegaan op de technische details maar ook op het ritme van de kata en werden de deelnemers getracteerd op een flitsende demonstratie. Zondag 5 oktober staat de volgende stage op het programma met als onderwerp Nijushiho. Deelname voor niet-leden van Funakoshi bedraagt 10 euro. Info »
Grote Clubactie 2014

De Grote Clubactie gaat weer van start! Help de club door zoveel mogelijk loten te verkopen. Lukt het je om er 12 of meer te verkopen dan word je de trotse eigenaar van een unieke Funakoshi Bidon waarmee je na de training je vochtgehalte weer op peil kunt brengen. Voor de topverkopers (50 loten of meer) hebben we weer een aantal extra prijzen. Je mag kiezen uit een Funakoshi sporttas of een paar vuistbeschermers waarmee je veilig kumite kunt doen, bovendien organiseren we weer een gezellig uitje voor deze toppers. Vorig jaar gingen we bowlen en steengrillen en ook dit jaar zullen we weer iets leuks plannen. Zorg dat jij er ook bij bent. Kijk hier voor meer informatie over de Grote Clubactie. Info »

Open Dag 2014

De Open Dag op zaterdag 30 augustus trok een groot aantal belangstellenden. De aanwezigen kregen een demonstratie van de Funakoshi selectie te zien, met een uitvoerige uitleg van onze hoofdtrainer Johan Doesburg. Daarna mochten iedereen natuurlijk ook zelf even een poging wagen. Verschillende technieken werden doorgenomen om af te sluiten met oefeningen tegen de stootkussens. Het enthousiasme was zo groot dat we vele nieuwe leden mochten inschrijven. We wensen ze heel veel plezier bij Funakoshi en een succesvolle karatecarriere toe!


Funakoshi examens 2014

Karate doe je niet om beter te zijn dan anderen, maar vooral om jezelf te overtreffen. Dat laatste deden ruim 300 karateka's tijdens de examens op 28 en 29 juni in de bomvolle dojo aan de Slochterwaard. Geweldig om te zien waartoe een jaar training leidt en in het geval van de bruine banders wat jaren van training oplevert. Gefeliciteerd, wij hebben van jullie enthousiasme, inzet en kwaliteit genoten en kijken nu alweer uit naar een nieuw seizoen.
Funakoshi Cup 2014

Meer dan 450 karateka's van maar liefst 38 verschillende clubs uit Nederland, Luxemburg, Duitsland en Kenia zorgden zondag 15 juni voor een geweldige karatesfeer in een bomvolle sporthal de Hoornse Vaart. Voordat de toppers de strijd met elkaar aangingen mocht zondagochtend eerst de jeugd haar kunsten vertonen op de vijf wedstrijdvelden. Voor de leden van de organiserende vereniging vormt de Funakoshi Cup een uitstekende gelegenheid om aan het grote werk te ruiken. Naast de ervaren wedstrijdkarateka's kunnen ook beginners deelnemen, zowel jeugd als volwassenen. En dat deden ze ook deze keer weer in grote getale. Soms met wankele stappen van de nervositeit, maar even vaak met succes want eerste plaatsen in verschillende categorieŽn gingen voor de thuisclub naar Roy Berendsen, Lilly Jongh, Merijn Reus, Jun Ma, Sterre Blok, Timo Zwanenburg en Finn Wedemeijer.
In de wedstrijdklasse bij de heren voorkwam Rotterdammer Wouter Deijl een Funakoshi feestje door in de finale met 5-0 te winnen van Fabrice de Boer. Giorgio en Ivan Fung legden beslag op de derde plaats. Wat individueel niet lukte gebeurde wel bij de teamwedstrijden. Het team met de Boer en de broers Fung was oppermachtig en rekende in de finale gedecideerd af met Funakoshi Heiloo.


Trainingen voor Fursa met Erick Juma

Thika, een stadje vijftig kilometer van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Een arm stadje, waar de kinderen na schooltijd, als ze al naar school gaan, niets te doen hebben. Ze hangen rond en raken niet zelden aan de drugs of drank. Erick Juma kon dat niet langer aanzien. ďIk wilde die kinderen geven wat ik had gehad: karate. Door die sport heb ik een beter leven.Ē Juma is zelf meervoudig kampioen van Kenia en Oost-Afrika. Op uitnodiging van Funakoshi kwam hij naar Nederland deel te nemen aan de Funakoshi Cup. Daarnaast gaf hij namens de stichting Fursa een aantal karateclinics bij Funakoshi en diverse andere verenigingen in Nederland. Fursa ('kans' in het Swahili) is in Nederland opgericht om het initiatief van Juma te ondersteunen. Dankzij deze stichting wordt momenteel een groep van dertig kinderen uit arme gezinnen ondersteund. Ze kunnen meerdere keren per week karate trainen, nemen aan wedstrijden deel en worden in staat gesteld om onderwijs te volgen. Met succes, want inmiddels maakt een van de oudste leerlingen deel uit van de nationale selectie van Kenia en is een ander onlangs aangenomen op de technische hogeschool.
Dankzij de hartelijke ontvangst van clubs als Tadashii-do, Chudokan, SKVA, Karate Buitenveldert, Shin-ju, Shudokan en niet te vergeten de leden van Funakoshi werd het bezoek aan Nederland een groot succes.


RABO bank sponsorfietstocht 2014

Ook dit jaar was een grote groep Funakoshi vrijwilligers weer bereid om zich sportief in te zetten voor Funakoshi en Fursa. Met de fietstocht van 30 km werd maar liefst 600 euro opgehaald. Een welkom bedrag voor zowel Funakoshi als Fursa. Allen bedankt voor de inzet, maar zeker ook voor de gezelligheid!

Nieuwe dangraadhouders

Na de danexamens van de Karate-do Bond Nederland op 24 en 25 mei in Leersum kunnen we maar liefst 18 nieuwe dangraden verwelkomen bij Funakoshi. Het was een geweldig weekend voor onze karateka's waarin iedereen het beste van zichzelf op de mat zette. Keihard was er de afgelopen maanden getraind, niet alleen in de Funakoshi dojo maar ook tijdens de landelijke examentrainingen van het Shotokan 4e platform, en dat was goed te zien. Voor de eerste dan slaagden Guus Palmer, Roman v.d. Lee, Mike Koopman, Dion Splinter, Patrick v.d. Elst, Ronny Morauw, Dorian Broekhuijse, Joep Steffes, Hein Dekker, Cees Splinter, Gitta Bleijendaal, Menno Reenalda, DaniŽl Binnekamp, Dong Tsang en Jilles Koster. Ivan Fung, Rien Ganseman en Erwin Zwart behaalden de tweede dan.
Demonstratie in Sint Pancras

We kunnen inmiddels van een traditie spreken. Ook dit jaar waren de karateka's van Funakoshi op Koningsdag weer aanwezig in het gezellige Sint Pancras voor het geven van een aantal demonstraties. Terwijl de ouders in het aangename zonnetje genoten op het terras lieten Guus, Fleur, Noa, Senna, Kian, Diaz, Jamie, Joey, Lars en Finn hun niet geringe karatekunsten zien aan het publiek. Kijk hier voor de foto's.
Koninklijke Onderscheiding

Zes Alkmaarders ontvingen 25 april uit handen van burgemeester Bruinooge een Koninklijke Onderscheiding. Onder hen Funakoshi hoofdtrainer Johan Doesburg, al 35 jaar de drijvende kracht achter Karatevereniging Funakoshi, maar daarnaast al jaren actief voor de zwakkeren in de samenleving door het geven van weerbaarheidstrainingen in Alkmaar en omgeving. Ook was hij betrokken bij de oprichting van Stichting Fursa (Kans in het Swahili). Deze stichting geeft kinderen in Kenia kans op een betere toekomst door sport en onderwijs.

Itosu Kata Open 13-4-2014

Tijdens de Itosu Kata Open zijn door de Funakoshi karateka's de volgende prijzen behaald. Eerste plaatsen voor Ivan Fung, Dong Tsang en team (Fabrice, Giorgio, Ivan). Tweede plaatsen voor Fabrice de Boer, Mijra Koning en Finn Wedemeijer. Derde plaatsen voor Fleur Koning, Lars Broekhuijse, Nickisha Jong, Denise v.d. Berg, Lies Chu en Giorgo Fung.


Funakoshi opent vestiging in Schalkwijk (Utrecht)

Onder leiding van Nicole de Kievid opent vanaf vrijdag 4 april Funakoshi Schalkwijk haar deuren. In sporthal Schalkwijk aan de Kloostergaarde 10 wordt vanaf die datum iedere vrijdag lesgegeven van 19.00-20.00 uur aan jeugd vanaf 6 jaar. Wij zijn ervan overtuigd dat dankzij de kwaliteiten en het enthousiasme van Nicole Funakoshi een bloeiende afdeling rijker is.
NK Shotokan 30-3-2014

Voor het eerst sinds vele jaren werd er, op initiatief van Wim Mallens en Tadashii-do, een NK Shotokan georganiseerd. Dat hier zeker belangstelling voor is bleek uit de bijna 400 deelnemers en overvolle tribunes. Bijzonder waren de afwijkende wedstrijdregels met puntenwaardering bij de kata's en het ipponsysteem bij het kumite. Voor de oude rotten een terugkeer naar vroeger tijden, maar voor veel deelnemers en ouders een compleet nieuwe ervaring. De verplichte Heians in de voorronde gaven een ander speciaal tintje aan dit evenement. De Funakoshi deelnemers maakte het allemaal niet veel uit, uiteindelijk moet je toch gewoon je kata zo goed mogelijk doen en dat deden ze! Goud was er voor Fabrice de Boer en het katateam met Giorgio Fung en Dong Tsang. Tweede plaatsen waren er voor Govanni van Rijnswou, Dong Tsang,Fleur Koning en Mijra Koning. Derde plaatsen gingen naar Maartje Randag en Giorgio Fung.Ronin Jeugdcompetitie 22-3-2014

De kumitewedstrijden bij Funakoshi beginnen steeds meer vorm te krijgen. Zoals een ouder terecht zei: "Van een wedstrijd leren ze soms meer dan van tien trainingen." Zelfs de allerjongsten hebben de afgelopen maanden flinke vorderingen gemaakt met kumite. Afstanden worden beter ingeschat en technieken preciezer geplaatst. Dat moet wel, want anders krijg je natuurlijk geen punten van de scheidsrechters. Leuk om te zien, dat gaat nog wat worden als iedereen zo doorgaat. Zondag 18 mei gaan we met een groep karateka's naar Amsterdam om te oefenen met een andere club, ook daar zullen we ongetwijfeld weer veel van leren.


Ronin Jeugdcompetitie 16-3-2014

Bijna 80 jonge karateka's namen deel aan de Ronin Jeugdcompetitie. Op twee velden werden de wedstrijden vlot afgewerkt en de punten verdeeld. Nog een paar keer onderling oefenen in de competitie en dan kan voor veel deelnemers op zondag 15 juni het echte werk beginnen. Op die dag wordt in sporthal de Hoornse Vaart het toernooi om de Funakoshi Cup georganiseerd, een van de grootste karatetoernooien in Nederland waar heel veel clubs naar toe komen. We verwachten zelfs karateka's uit het buitenland! Zorg dat jij er ook klaar voor bent, zo'n kans om het tegen toppers uit binnen- en buitenland op te nemen mag je niet missen.


Fabrice de Boer opnieuw Nederlands Kampioen 17-2-2014

Fabrice de Boer heeft voor de vierde achtereenvolgende keer de eerste plaats behaald bij het NK karate voor heren in Harderwijk. Samen met vijf clubgenoten van Funakoshi nam hij daar deel aan de kata-wedstrijden. Door alle partijen met het grootst mogelijke verschil te winnen, belandde hij in de finale tegen de runner-up van vorig jaar. Met een vlekkeloos uitgevoerde kata 'Unsu' besloot de HeilooŽnaar zijn zegereeks en versloeg daarmee de medefinalist Wouter Wierenga met 4-1. Zijn clubgenoten Giorgio en Ivan Fung en Dong Tsang konden geen podiumplaats bemachtigen. Bij de dames konden Mijra Koning en zus Orsine de Boer niet genoeg tegenstand bieden en vielen ook zij dit keer buiten de prijzen.


Ronin Jeugdcompetitie 8-2-2014

Het aantal deelnemers aan de kumite ronde bij de Ronin jeugdcompetitie is groeiende. Dit keer stonden er maar liefst 45 jongens en meisjes op de vloer, waaronder zelfs een flink aantal 6 en 7-jarigen. Dapper hoor, want met een paar vuistbeschermers aan tegenover een ander jongetje of meisje te gaan staan vergt best wel moed. Het ging er weer zeer sportief aan toe, waarbij ook een groot compliment voor het publiek op z'n plaats is. Alle deelnemers kregen applaus en het lukte iedereen om z'n kind niet luidkeels aan te moedigen, waardoor er een fijne karatesfeer was en iedereen zich keurig aan de spelregels hield.


Ronin Jeugdcompetitie 2-2-2014

De Ronin jeugdcompetitie is de bakermat van de vele successen die onze wedstrijdkarateka's in binnen- en buitenland behalen. Tijdens de competitie kunnen jeugdige karateka's kennis maken met de beginselen van het wedstrijdkarate. Winnen is leuk, maar veel belangrijker is dat er geleerd wordt. Hoe ga je om met winst of verlies, hoe gedraag je je tijdens een toernooi, hoe houd je je zenuwen in bedwang en wat kun je op de training doen om de volgende keer een nog betere kata te laten zien? Daarom zijn we als vereniging trots op alle deelnemers! Misschien ben je zelf niet tevreden over het resultaat (die zelfkritische houding past natuurlijk bij karate), we weten zeker dat je na je deelname vooruitgang hebt geboekt op de moeilijke weg van het karate-do.
Volgende keer weer meedoen, dan gaan we er opnieuw een leerzame en gezellige dag van maken.Funakoshi wint 17 prijzen bij Beker van Beerse 26-1-2014

Het kon niet op voor Funakoshi in het Belgische Beerse. Zeven keer goud, zes keer zilver en vier keer brons was de oogst van een dagje karate bij de zuiderburen. Eerste plaatsen waren er voor Fabrice de Boer, Dong Tsang, Orsine de Boer, Nickisha Jong, Finn Wedemeijer, Denise v.d. Berg en het seniorenteam van Funakoshi. Tweede plaatsen gingen naar Ivan Fung, Giorgio Fung, Mijra Koning, Joshua Quick, Lars Broekhuijse en Fleur Koning. Derde plaatsen waren er voor Maartje Randag, Jared Smits, Timo Zwanenburg en Mikayla Zanstra. Naast de prestaties van onze van onze vaste podiumgasten vielen de prestaties van de jongere talenten op. Deze groep heeft het afgelopen half jaar veel progressie geboekt en heeft nog enorm veel groeimogelijkheden. Vooral de beentechnieken en sprongkracht zijn bij sommigen spectaculair, waaraan de gewijzigde trainingsmethodieken onder invloed van o.a. Lucio Maurino zeker hebben bijgedragen.