Enbu

De vertaling van het Japanse woord enbu is “krijgskunst demonstratie”. Het werd bij verschillende karate organisaties geïntroduceerd als aanvulling op het vrij gevecht waarbij slechts 3-5 populaire scoringstechnieken gebruikt worden. In het enbu wordt in duo vorm het hele scala aan karatetechnieken toegepast. Van stoten, trappen en slagtechnieken tot worpen en klemmen.

Bij het 3e dan examen van de Karate-do Bond Nederland is enbu een belangrijk onderdeel. De kandidaat toont deze met zijn zelf meegenomen partner. Hieronder vind je een uittreksel van het wedstrijdreglement waarmee je rekening kunt houden bij de uitvoering van je enbu.

Een enbu duurt minimaal één minuut. De tijd start zodra de deelnemers bewegen en stopt zodra zij terugkeren naar Shizentai (natuurlijke houding). De tijd tussen de series van technieken mag niet langer dan vijf seconden zijn. Wapens zijn niet toegestaan, alle andere technieken wel met uitzondering van steektechnieken naar de ogen.

Verschillende technieken moeten getoond worden. De hoeveelheid en moeilijkheid van de verschillende technieken telt mee in de beoordeling. De enbu eindigt met een correcte todome (beslissende techniek). Slechts één todome is toegestaan in de enbu.

Beoordelingscriteria zijn verdeeld in vier factoren.

Techniek.
Timing/Ma-ai
Budo aspect
Choreografie

In dit filmpje zie je een mooi voorbeeld van enbu tijdens wedstrijden.

Reacties zijn gesloten.