Karate banden

Het bandensysteem van karate

Het idee van graden en banden in karate is overgenomen uit het judo. Het was de grondlegger, Jigoro Kano, die in 1883 het systeem van kyu- en dangraden introduceerde binnen het judo naar voorbeeld van de indeling in het klassieke Go-spel. Hij splitste zijn leerlingen in twee niveaus. De kyu-graden (witte band) en dangraden (zwarte band). Het duurde niet lang of ook de andere krijgskunsten in Japan namen dit systeem geheel of gedeeltelijk over. De gekleurde banden deden hun intrede nadat judo ook buiten Japan gegeven werd. Het verhaal doet de ronde dat Kawaishi Mikonosuke, die in 1935 startte met het geven van judolessen in Parijs, ontdekte dat Europeanen meer aanmoediging nodig hadden om door te gaan met de trainingen. Nieuwe graden en gekleurde banden maakten de sport aantrekkelijker. Gichin Funakoshi nam dit over in zijn karate.

Examens bij Karatevereniging Funakoshi

Bij Funakoshi organiseren we één keer per jaar bandexamens. Deze examens vinden plaats aan het eind van het seizoen. De indeling van de kyu-graden kan verschillen per organisatie. Wij starten vanaf:

8ste kyu wit-gele band (alleen voor jeugd)

7e kyu gele band

6e kyu oranje band

5e kyu groene band

4e kyu blauwe band

3e, 2e en 1ste kyu bruine band

Daarna volgen de dangraden (zwarte band). Hiervoor dient een landelijk examen bij de Karate-do Bond Nederland afgelegd te worden. Voor de zwarte band dien je bij Funakoshi minimaal 15 jaar te zijn. Wij vinden dat bij een zwarte band een zekere volwassenheid en rijpheid hoort en zijn geen voorstander van jonge kinderen met een zwarte band, hoewel ze technisch een goed niveau kunnen hebben. Dangraden kunnen oplopen tot het niveau van 10e dan. Bij Funakoshi streven we naar een goed niveau van karate. Een niveau waarmee je zonder schaamte elke karate dojo in de wereld kunt betreden. Ren niet achter de volgende band aan, maar richt je op je karate. Een andere band heeft nog nooit iemand een betere karateka gemaakt!

Reacties zijn gesloten.