Wat is karate

Okinawa

Karate is een vechtkunst die ontstaan is op de Ryukyu-eilanden, gelegen in de Oost-Chinese zee tussen Japan en Taiwan. Het grootste van de 98 eilanden is Okinawa. Het was op dit eiland dat een Chinese gemeenschap zich vestigde  aan het eind 14e eeuw. Onder hen bevonden zich niet alleen timmerlieden en handelaren, maar ook Chinese kung-fu experts die hun kennis deelden  met de beoefenaars  van lokale vechtkunsten. De vecht kunst werd door de bevolking ‘Chinese hand’ genoemd.

Naar Japan

In 1921 bracht de kroonprins van Japan een bezoek aan Okinawa. Hij woonde een karatedemonstratie bij en raakte onder de indruk. Hij wilde het nog een keer zien bij de Nationale Atletische Tentoonstelling te Tokio. Het was de op dat moment  54-jarige Gichin Funakoshi die in het voorjaar van 1922 naar Tokio. Dit werd zo’n succes, dat Jigoro Kano, de grondlegger van het judo, hem vroeg om in Japan te blijven en daar het karate te onderwijzen. Funakoshi besloot te blijven en vestigde zich in Tokio. Hij werd goede vrienden met Jigoro Kano die hem introduceerde bij  de juiste mensen en de Japanse elite.

Lege hand

Funakoshi werd beïnvloed door de traditionele Japanse vechtkunsten met hun budofilosofie. Hij voegde deze filosofie toe aan het karate. De vechtkunst promootte hij als middel tot het ontwikkelen van strakke discipline, goede etiquette en gezondheid. De naam karate werd toen door hem veranderd in karate-do ofwel ‘de weg van de lege hand’. Funakoshi was slim genoeg om te weten dat voor de Tweede Wereldoorlog een kunst met de naam ‘Chinese hand’ geen succes zou worden.

Diepere betekenis

Hij gaf aan dat hij ‘lege hand’ prefereerde omdat dit verwees naar het ongewapend gevecht en de diepere betekenis : “Zoals een gladde spiegel alles weerspiegelt en een vallei ieder geluid weerkaatst, zo moet een karate beoefenaar zichzelf leeg maken van hebzucht en egoïsme om in elk conflict dat hij in zijn leven ontmoet, zo juist mogelijk te kunnen reageren. Dit wordt in het Karate verstaan onder ‘leeg’”. Van het judo nam Funakoshi ook het witte pak en het bandensysteem over.

In 1957 overleed Gichin Funakoshi op 88-jarige leeftijd. Zijn karate bleef echter bewaard, heeft tegenwoordig miljoenen beoefenaars over de hele wereld en zal in 2020 zelfs te zien zijn op de Olympische Spelen.

Reacties zijn gesloten.