Zanshin

Zanshin betekent letterlijk ‘’overgebleven geest” en beschrijft de houding waarin de geest vanaf het begin, tot na het afronden van de actie, alert blijft. Maar Zanshin is meer dan dat. Het is ook de voortdurende staat van alertheid, gecombineerd met een ontspannen houding, binnen de budosporten, maar ook in het dagelijks leven. Op ieder moment gereed zijn voor het onverwachte, zonder de hele dag gespannen rond te lopen. Voorbeelden te over zoals; oversteken in het verkeer, in je hotel kijken waar de nooduitgang is, controleren of het slot van het toilet werkt, ergens tijdig vertrekken als de stemming onvriendelijk wordt.

De grote meester Tsukahara Bokuden trainde zijn leerling om zanshin te ontwikkelen door hem op willekeurige momenten met een stok te slaan. Inspector Clouseau gebruikte dit gegeven op uiterst komische wijze in de Pink Panther films, waarbij zijn bediende Cato hem op de meest onverwachte ogenblikken in huis aanviel.

Zanshin vinden we ook terug in kata. De concentratie vanaf het begin, die aanwezig blijft tijdens de uitvoering van de kata, en voortduurt tot het eind. Het moment van controle en stilte na de laatste techniek, zoals een boogschutter zijn pijl nakijkt op weg naar het doel. Daarna het beheerst en nog steeds waakzaam teruggaan naar de beginpositie.

Reacties zijn gesloten.